Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Pörssi ja parinvalinta

Yksi kirjoittamiseni tavoite on yllyttää kaltaisiani tavallisia naisia löytämään oma sisäinen sijoittajansa. Tämä teksti on motivaatiopuhe osakesijoittamiseen.

Inspiraationa toimi IG:n monella rahaan ja sijoittamiseen keskittyvällä tilillä käyty keskustelu siitä, että sijoittaminen kiinnostaa, mutta suoriin osakkeisiin sijoittaminen tuntuu vieraalta. Kirjoittaja toteaa usein, ettei oma osaaminen tunnu riitävän ostopäätöksen tekemiseen: ratkaisuun, että juuri tietty yritys olisi se oikea valinta.

Halusin lähestyä asiaa hieman kevyemmin ja aihetta pyöritelyäni totesin, että sijoituskohteen valinta on vähän niin kuin puolison valinta. Erityisesti jos on osta-ja-pidä-sijoittaja. Valitset osakkeita tositarkoituksella. Haluat elää niiden kanssa loppuikäsi ja toivot saavasi laatua elämääsi vuosien ajan. Miten siis valitaan hyvä puoliso (=pörssiosake)?

Noh, tarkemmin ajatellen, ei se puolisoidenkaan valinta ole kovin helppoa, jos avioerotilastoja tutkailee. Mutta puolison valinta on eeppinen koko elämän ratkaisu, joka ei kauheasti herätä paniikkituntemuksia. Valinta tehdään hyvässä uskossa, kukin tavallamme asiat etukäteen varmistaen.

Jos jokin menee suhderintamalla pieleen, kestämme sen. Uskomme kykyymme selviytyä, emmekä anna epäonnistumisen pelon rajoittaa itseämme. Samalla asenteella rohkaisen marssimaan pörssiin.

Sanan TYYPPI – voit seuraavassa tekstissä korvata sanalla ”puolisoehdokas” tai ”yritys”. Miten vaan, kumpikin sopii. Huomaat, että kyllähän sinä tämän osaat. Jutun kuvat ovat Inarin Pielpajärven erämaakirkolta. Jos vihkikirkoa etsiskelet, tässä vahva suositus.

Miten valitaan hyvä tyyppi?

1. Mitkä sen tyypin arvot on?

Varmista että tiedät, millaiset periaatteet tyypin toiminnan perustana on. Olisi tosi tärkeää, että teillä on yhteinen arvopohja, muuten suhteesta ei kyllä taida tulla mitään. Pidättehän te samoja asioita tärkeinä, haluatte muokata maailmaa saamaan suuntaan ja iloitsette samoista jutuista?

2. Varmista, että tyyppi on luotettava

Ihan yleisellä tasolla, miltä se tyyppi sun mielestä vaikuttaa? Onko se uskottava, luotettava ja rehellinen? Älä ala oleen, jos tyyppi lupailee ihan mahdottomia. Jos joku asia on liian hyvää ollakseen totta, se on liian hyvää ollakseen totta. Älä ota lipevää selittelijää. Ja jos se jää kiinni epärehellisyydestä, älä anna anteeksi, vaan jätä se.

3. Ota selvää, mitä tyyppi tekee työkseen

On tärkeää että sä tajuat, mitä tyyppi tekee työkseen. Voihan olla, että olette samalla alallakin, jolloin tiedät tosi tarkasti sen, mitä tyyppi puuhaa. Mutta jos tyyppi kertoo työstään tosi epämääräisesti, on tyyppi parempi ohittaa saman tien. Ei kannata sitoutua, jos tyypin työstä ja tehtävistä ei pysty ottamaan selkeästi tolkkua. Jos sä et pysty äidillesi kertomaan millä tyyppi elättää itsensä, jokin on vialla.

4. Painota sitä, mikä on totta jo tänään

Voihan olla, että sä tapaat tulevaisuuden menestyjän. Vaikka tyyppi elää tällä hetkellä tosi vaatimattomissa oloissa ja pienillä tuloilla, sillä on sun mielestä varmasti edessä loistava tulevaisuus. Onhan se mahdollista.

Mä en silti kauheasti panostaisi näihin mahdollisiin tulevaisuuden loistajiin. Enkä varsinkaan niihin tyyppeihin, jotka joka lauseessa kertoo sulle, että mahtava uusi tulevaisuus on ihan nurkan takana. Kyllä mä haluaisin sen tyypin, jonka hommat on jo sillä tasolla, että se näyttää susta vakiintuneelta ja luottettavalta perustalta yhteiselle tulevaisuudelle.

5. Ota selvää tyypin tulevaisuuden näkymistä

Koska sä olet valitsemassa loppuelämän tyyppiä, niin kannattaa myös vähän tutkia, millaiset tyypin tulevaisuuden näkymät on. Onko sen osaamiselle jatkossa kysyntää? Ei kannata alkaa olemaan piirtoheitinten korjaamiseen erikoistuneen tyypin kanssa. Tai lankapuhelinten erikoismiehen. Pystyykö tyyppi kehittämään osaamistaan ja muokkaamaan tekemistään tilanteen ja ajan mukaan?

6. Ota selvää tyypin työtilanteesta

Jos tyyppi on sidoksissa tosi tarkasti vain johonkin tiettyyn paikkakuntaan, ei kande alkaan olla. Ei kannata sitoutua tyyppiin, joka ei pysty joustavasti toimimaan tarvittaessa myös muualla. Jos ei nyt ihan ulkomailla, niin ainakin koko valtakunnan tasolla. Mutta mieluummin totta kai tyypillä olisi semmonen homma, että sitä voi tehdä ihan missä maailmankolkassa hyvänsä.

7. Varmista, että puhutte yhteistä kieltä

Kommunikoiko tyyppi suhun päin siten, että sä ymmärrät mikä sen tilanne, tahtotila ja tulevaisuus on? Osaako se kertoa asioista siten että sä hoksaat mistä on kyse? Pystytkö sä tarvittaessa kysymään ja vastaako se sulle?

8. Huolehdi, että tyyppi on sun oma valinta

Älä ala oleen sen kanssa, vaikka muut sanoisi, että se on tosi hyvä tyyppi. Siis jos et itse ole varma, että se tyyppi on arvokas ja kiinnostava. Kauheinta on, jos alat oleen jonkun tyypin kanssa vaikka siksi, että sun vanhemmat sitä toivoo. Tai kaverit. Tai jos luet lehdestä, että joku tyyppi olisi hyvä. Jos susta tuntuu, ettet pysty itse arvioimaan haluatko sä sen tyypin, se ei ole sua varten.  

9. Selvitä tyypin raha-asiat

Voi olla ehkä vähän kiusallista pyytää tyypin tiliotteita nähtäväksi, mutta pidä nyt kuitenkin silmät auki. Paljonko sillä on velkoja ja minkä takia? Pystyykö se maksamaan niitä ja erityisesti mikä on tyypin velkaantumisaste suhteessa tulotasoon? Tutkaile meneekö tyypillä enemmän rahaa kuin se tienaa? Hyvällä tyypillä on kasvava tulovirta, vaikka ei tässä materialisteja ollakaan.

10. Ota rauhallisesti

Yleensä kiire ja hätiköinti ei suhderintamalla kannata. Ota aikaa tutustua tyyppiin ja etene suhteessa pikkuhiljaa, pienin askelin. Älä laita kaikkea peliin kerralla.

11. Älä lannistu, jos kohtaat kusipään

Kaikki suhteet ei aina onnistu. Joko aika vaan vie teidät erilleen tai voi olla, että tyypistä paljastuu ajan saatossa jotain odottamatonta. Tai sitten se ei esimerkiksi kriisin tullen osaakaan yhtään toimia. Huoli pois: se ei ole maailman loppu. Jätät vaan ihan pokkana sen tyypin, vedät rauhassa vähän henkeä ja alat etsiä uusia tyyppejä jälleen vähän viisastuneena. Nyt sulla on varmasti tarkempi silmä tehdä parempia valintoja.

12. Älä tyydy yksiavioisuuteen

Sun kannattaa valita about 10–15 tyyppiä, joiden kanssa deittailet. Aloitat pienellä panostuksella vuorotellen ja sitten pikkuhiljaa tasaisesti kasvatat suhdettasi niihin jokaiseen. Suosittaisin itse reilua kymmentä tyyppiä ainakin. Mutta ei kahtakymmentä, sitten unohtuu jo nimet ja muutenkin huomio hajaantuu liiaksi.

Sillä -lets face it- kyllä näistä tyypeistä joku on kuitenkin vähän pettymys. Joku suurempi ja joku pienempi. Tärkeintä on että muistat, ettei kukaan ansaitse sun jakamatonta huomiota ja ikuista uskollisuutta. Pidä kaikki sun vaihtoehdot avoinna.

Onnea matkaan, sekä rahaan että rakkauteen!

************************

Tämä kirjoitus, kuten mikään muukaan blogini sisältö ei sisällä sijoitusneuvontaa. Kerron vain omista ratkaisuistani enkä halua näyttää kenellekään esimerkkiä tai antaa ohjeita sijoitusomaisuuden hoidossa. Hoida itseäsi, se on minun neuvoni.

2 kommenttia artikkeliin ”Pörssi ja parinvalinta”

    • Kiitos palautteesta. Taloudesta ja rahasta kirjoittaminen on aika totista. Jos suinkin löydän tavan yhdistää vähän huumoria mukaan, niin olen tyytyväinen. Mukavaa sunnuntaita!

      Vastaa

Jätä kommentti