Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Ulkomaille talvea pakoon

Miten päästä halvalla ulkomaille? Millaisia vaihtoehtoja olisi reissata jossain muussa, kuin turistin roolissa? Listailen tässä kirjoituksessa löytämiäni erilaisia vaihtoehtoja. Jos olo on levoton ja haikailet pidemmälle reissulle, kirjoitukseni voi olla Sinulle avuksi.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Tunnistat ne *-merkistä.

Ei ole tarvis pakata koko elämäänsä rinkkaan. Sivustojen kautta aukeaa mahdollisuuksia myös vaihtoehtolomia varten, joten pari viikkoa on jo sopiva aikaikkuna erilaisiin irtiottoihin. Joten jos haluat viettää uudenlaisen talviloman tai virkavapaakuukauden erilaisessa ympäristössä, tässä olisi Sinullekin vaihtoehtoja.

Järjestäjillä on ikärajoja

Ihan ensimmäiseksi lähdin googlettelemaan mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön. Ja toiseksi petyin. Kaikki vapaaehtoisjutut eivät ole kaiken ikäisille. Olen pian 49 vuotta täyttävänä monen järjestön vapaaehtoistöihin liian vanha. Ärsyttävää.

Uskoakseni osaisin montaakin asiaa, sopeudun ja sovellun. Mutta en voi mitään, jokunen juna on jo kohdaltani mennyt. En anna sen haitata, paljon mahdollisuuksia on vielä avoinna. Tässä kirjoituksessa etsiskelen vain kaiken ikäisille sopivia vaihtoehtoja.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Myös erittäin hintavia lomamatkoja markkinoidaan vapaaehtoistyönä. Tuolloin voisi päästä esimerkiksi hoitamaan norsunpoikasia johonkin animal sanctuaryyn, jolle ei oikein löydy sopivaa suomennosta. En kyseenalaista tuollaisia reissuja, mutta pitää ymmärtää, että ne ovat viihteellisiä lomamatkoja.

Eräässä artikkelissa tätä ”hyväntekeväisyyttä” kritisoidaan ankarasti. Kritiikki perustuu laskelmaan, jossa oli arvioitu paljonko matkoille osallistuvat ihmiset maksavat lentoina, majoituksina ja muina kuluina. Jos he haluaisivat ihan oikeasti tehdä hyvää, olisivat heidän rahansa paljon paremmassa käytössä, kun koko lomamatkan budjetin antaisi sille hyväntekeväisyysjärjestölle, jota lähtee viikoksi tai kahdeksi auttamaan.

No, onhan aina tärkeää myös avartaa omaa maailmankuvaa ja kokea uutta. Mutta minulle nämä reissut eivät sovellu. Ne eivät ole halpoja, vaan turkasen kalliita.

Sohvasurffaten maailmalle

Couch Surfing– sivuston kautta voi etsiä majoittajaa, jos haluaa yöpyä jonkun vieraana ja/tai tarjoutua itse majoittajaksi tai hengailukaveriksi uudessa kaupungissa. Sohvasurffaillessa kaikki onnistuu erittäin pienellä budjetilla.

Tämä olisi tosi mielenkiintoinen vaihtoehto toisesta näkökulmasta. Voisin hyvin viettää vapaapäiväni jonkun matkailijaseurueen paikallisoppaana. Olisi kiva tutustua ja katsella omia kotihoodeja vierain silmin. Jään harkitsemaan tätä.

Mummoaupairiksi?

Muistelin lukeneeni useita juttuja siitä, että jo vähän iäkkäämmät henkilöt olisivat lähteneet ulkomaille hoitamaan lapsia. Asian nopea googlettelu tuo eteeni tiedon, että au pairit ovat aina alle 30-vuotiaita, ja ”au pairius” on säännelty henkilövaihdon työmuoto

Kypsemmässä iässä olevat aikuiset toimivat lastenhoitajina, ”nannyinä”. Perustelut ja selostus asiasta löytyy täältä. No, heti kun on löytynyt perustelut sille, miksi vanhemmat ihmiset eivät voi olla au paireja, löytyi sivu, jonka kautta myös +45-vuotiaat voivat hakea au pairiksi.

Yli nelivitosille on paikkoja vähän, eli maantieteellisestä sijainnista pitää joustaa, jos haluaa päästä matkaan. Sivusto näyttää minusta luotettavalta ja ainakin suurin osa profiileista on varustettu monin kuvin ja vaikuttaa uskottavalta ja asialliselta. Toki sivuilla on myös monta perheen profiilia, johon en ikinä hakisi.

Tämä kortti voi hyvin olla yksi tulevaisuuteni mahdollisuus, saa nähdä.

Fugeen puhelintyöhön

Moni suomalainen firma on näköjään siirtänyt call centerinsä ulkomaille ja puhelintöitä erilaisissa help deskeissä voisikin tehdä suomalaiselle firmalle ja suomeksi esimerkiksi Gambiasta, Espanjan aurinkorannikolta ja Kreikasta. Ilmiöstä voi lukea enemmän tästä OP median artikkelista.

Ilmeisesti algorytmit ovat kohdallaan, sillä somefiidini on täynnä näitä mainoksia. Erilaiset rekrytointifirmat palkkaavat pakettiratkaisuilla työntekijöitä etelään. Tarjolla on työpaikka, asunto ja kiinteä määrä edestakaisia lentolippujakin. Kokonaisuutena ratkaisu voisi tuntua houkuttelevalta ja helpolta.

Minusta ei ole istumaan luurit päässä koko päivää ja olemaan tuohtuneille ja kärsimättömille ihmisille ystävällinen. Haluan olla liikkeessä ja tehdä fyysistä työtä. Mutta jos olisi välivuottani viettävä nuori tai ihan vaan toisenlainen tyyppi, lähtisin ilman muuta vuodeksi Kreikkaan puhumaan puhelimessa.

Puhelintyön paikkoja voi käydä selailemassa vaikka tältä Staffpointin sivuilta. Olen itse ollut Staffpointin kautta töissä ja minulla on firmasta vain hyviä kokemuksia.

Olennaisinta on, että työ ei ole sitä perinteistä puhelinmyyntiä vaan erilaisia neuvonta- palaute- ja asiakaspalvelunumeroita, joten voisihan työ olla hauskaakin, en tiedä.

Mitä työkkäristä olisi tarjolla?

Menen työkkärin sivuille, laitan ainoaksi hakukriteeriksi työpaikan sijainnin. Alasvetovalikosta valitsen vaihtoehdon ”muu kuin Suomi”. Avoimia työpaikkoja ilmestyy eteeni 75.

Norjaan haetaan kalatehtaalle yhteensä 40 työntekijää. Samoin hoitajille olisi Norjassa runsaasti töitä tarjolla. Ruotsiin etsitään kaivosalan ihmisiä ja henkilöitä erilaisiin teollisuuden tehtäviin. Metsäkoneen kuljettajaksi pääsisi Kanadaan ja erilaisia teknisiä asiantuntijoita haetaan erilaisiin kohteisiin ympäri maailmaa. Myös mollin sivuilla on runsaasti tarjolla call center tehtäviä eri puolille edullisia Euroopan maita.

Työkkärin sivuilla on mahdollisuuksia, myönnetään, mutta ei mitään tähän hetkeen erityisesti inspiroivaa. Täytyy siis jatkaa selailua.

Miten päästä halvalla ulkomaille? Hiekkarantaa jolla kasvaa meriheinää.

Koti- ja lemmikkivahdiksi

Kun on googletellut ahkerasti reissuihin liittyviä asioita, alkaa somefiidiini tupsahdella kaikenlaisia mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Trusted Houssitters tarjoaa palveluita kahteen suuntaan. Sen kautta voi löytää lemmikilleen ja/tai talolleen vahdin reissun ajaksi tai sen kautta voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi vahdiksi minne päin maailmaa tahansa.

Koeponnistan palvelun ja selailen paikkoja kotikaupungissani. Ajattelen, että Tampereen tarjontaa arvioimalla pystyn parhaiten tutkimaan, onko palvelu mielestäni luotettava. Erilaisia lyhyempiä ja pidempiäkin mahdollisuuksia avautuu, enkä löydä palvelusta mitään hämärää.

En omaa minkäänlaista kokemusta lemmikeistä. Tästä syystä en uskalla hakea lemmikkivahdiksi. Talovahdiksi lähtemisessä epäilyttää vastuu. Jos kiinteistössä sattuu jotain, pitää osata toimia. Enkä tiedä minkälaisia kontakteja talon omistajilla on, joten mahdollisten vierailijoiden luonne myös epäilyttää.

Lisäksi haluan säilyttää omat ratkaisumahdollisuuteni. Jos tilanne kohteessa olisikin jollain lailla ei-toivottu, en mielestäni voi poistua paikalta ja jättää tiluksia vahtimatta, jos niin olen luvannut tehdä. Toisaalta innostun talovahtiudesta ja pohdin sen mahdollisuuksia erityisesti kahdestaan matkustaessa. Uskoakseni etsin puolisolleni ja minulle talovahtipaikan ensi vuoden reissulle.

Merimieskirkko

Merimieskirkko on liikkuvien ihmisten kirkko ja kävijöilleen kappale kotimaata vieraassa maassa, koti kaukana kotoa. Merimieskirkoista on muotoutunut suomalaisuuden, suomen kielen ja kulttuurin tukikohtia sekä suomalaisten elintarvikkeiden ja muotoilun näyteikkunoita Euroopassa.

Toimipaikkojen lisäksi Merimieskirkolla on liikkuvaa työtä Belgiassa, Espanjan Aurinkorannikolla, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Pohjois-Saksassa, Varsovassa ja Kaakkois-Aasiassa. ”  (Merimieskirkon www-sivut)

Merimieskirkkoon voi hakea vuosivapaaehtoiseksi, eli vapaaehtoistyöhön pitää sitoutua kerralla aika pitkäksi aikaa. Vuosivapaaehtoisen matkat maksetaan edestakaisin, palkaksi saa ilmaisen asumisen soluasunnossa ja täyden ylöspidon.

Merimieskirkon työ kiehtoo minua valtavasti, mutta vuodeksi sitoutuminen tuntuu nyt liian pitkältä ajalta.

miten päästä halvalla ulkomaille? Kuvituskuva.

World Wide Friends

Word Wide Friends on organisaatio, joka järjestää muutaman viikon työleirejä vapaaehtoisille. Jos pidempi vapaaehtoisuus kiinnostaa, voi hakea tiimivetäjän paikkaa. Myös tiiminvetäjä on vapaaehtoinen, mutta vastaa muiden, lyhyemmän aikaa työssä käyvien vapaaehtoisten ryhmän toiminnasta.

Organisaation erilaiset projektit liittyvät luonnonsuojeluun, eli tässä olisi todellinen maailmanparantamisen paikka. Ylellä oli tästä asiasta juttu, joka sai ainakin minut heti innostumaan. Listaan tämän mahdollisuuden ihan ehdottomasti bucket listaani, tämän kortin haluan ihan lähivuosina katsoa.

Help Stay

Help Stay on sivusto, jonka kautta voi hakea töihin erilaisiin vapaaehtoisprojekteihin. Tällä sivustolla vapaaehtoistyön mahdollisuuksia tarjoavat yksityishenkilöt ja pienyrittäjät. Maailmaa ei siis välttämättä pelasteta, vaan tehdään yösijaa ja aterioita vastaan työtä, jotta saadaan viettää vapaa-aikaa eksoottisessa ympäristössä.

Aika monessa paikassa majoitus on järjestetty makuusaleissa tai jonkinlaisessa yhteismajoituksessa, joten palvelun käyttö vaatii joko suurta valikoivuutta tai ennakkoluulottomuutta.

Help stay- paikkoja voi selailla maksutta, mutta niiden hakeminen edellyttää rekisteröitymistä. Palvelun vuosimaksu on 50 euroa. Tehtäviä on tarjolla lastenhoidosta ja remontoinnista erilaisiin luonto- ja kulttuuriprojekteihin.

Korostan, että käsitykseni perustuu vain sivujen (aika pitkälliseen) selailuun, enkä ole käyttänyt itse palvelua koskaan. Mutta minua hämmensi sivuilla olevat hyvin vanhat ilmoitukset ja lisäksi erilaisten paikkojen hakutoiminnot tuntuivat vähän kömpelöiltä. Mutta joku voi tätä kautta löytää elämänsä parhaat reissut ja ihan hyvällä tavalla ikimuistosen seikkailun, joten kannattaa tutkia asiaa.

Mihin itse päädyin ja miksi?

Entä jos ujostuttaa, pelottaa tai arveluttaa? Haen itse inspiraatiota ja rohkeutta kokemusasiantuntijoiden äänikirjoista. Jos oma rohkeus ei vielä riitä, näistä tarinoista voi saada lopullisen pontimen: kaikki kyllä lopulta onnistuu.

Sirkku Passisen *Vanha nainen Espanjassa on matkakertomus tilanteesta, jossa valmiuksia reissuelämään ei ehkä ajattele olevan, mutta silti uskaltaudutaan matkaan.

Marja Vesalan kirja *Vuosi Toscanan kukkuloilla kertoo oravanpyörästä lähtijöiden irtiotosta Italiaan.

Kirsikka Myllyrinteen *Happamat sitruunat kuvaa muuttoa ja sopeutumista Kyprokselle. Kirjaa on käsitelty myös tässä IS:n jutussa.

Minulle tällä hetkellä kuumottavin reissukirja on Niina Within kirjoittama *Rahtilaivalla Brasiliaan. Rahtilaivamatka on yksi omia haaveitani, jonka toteuttamista pengon aika-ajoin päästäkseni matkaan lähivuosien aikana.

Yksi reissuihin liittyvä sivusto jäi vielä esittelemättä ja oma tämän syksyn ratkaisuni avaamatta. Se onkin sitten ensi viikon juttu. Asia ei mennyt niin kuin toivoin, vaan se meni paremmin.

ps: olenko mä missannut jotain? Jos sinulla on jokin hyvä linkki povellasi, laita kommentteihin, kiitos!

**********

Olen 48-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti