Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

10 oppimaani asiaa pintamatkailusta

Katse ja ajatukset alkavat pikkuhiljaa kääntyä kohti kesää, erilaiset reissut lähestyvät. Jos haluaa luopua lentämisestä, on matkailurutiineja hieman hiottava.

Maata pitkin matkailu on yksi leppoistaja-elämäni uusista ratkaisuista, josta tykkään monestakin syystä ihan mahdottomasti. Kiire ja hälinä jää pois, matkustaminen on omaa rauhoittumisen aikaa, jossa maisemat vaihtuvat, mutta jotain tärkeää pysähtyy ja mieli lepää.

Ihan suoralta kädeltä ei totutteluni pintamatkailuun kuitenkaan onnistunut, mutta yritysten ja erehdysten kautta on muodostunut hyviä käytäntöjä. Jos siis suunnittelet reissuja ilman lentokonetta, tässä oma vinkkilistani.

1.  Matkusta kevyesti

Moni mieltää pintamatkailun rinkka selässä kulkemiseksi, lentokoneisiin sen sijaan tipsutellaan matkalaukkua perässä vetäen. Onnistuuko pintamatkailu, eli junien ja bussien vaihtelu matkalaukun kanssa vai pitääkö kaikki änkeä rinkkaan? Sitä mietin ensimmäisellä reissullani Tampereelta Bolognaan. Olisiko tämä mukavampaa, jos rinkan remmit eivät painaisi selässä, kun iltapimeällä etsii hotellin sisäänkäyntiä?

On varmasti ihan mahdollista matkustaa junissa, busseissa ja laivoilla matkalaukunkin kanssa. Eikä väliasemilla tarvitse tietenkään huolehtia laukun kantamisesta, vaan voi viittoa itselleen asemalta taksin ja hurauttaa suoraan valitsemaansa majapaikkaan, siitä vaan. Itse en sitä kuitenkaan suosittele.

Useampikin Euroopan junamatkoistani on toteutunut junissa, johon on sulloutunut paikkansa jo varanneiden lisäksi jonkin peruuntuneen tai myöhästyneen junavuoron matkustajat. Tuolloin surkeimmassa asemassa ovat olleet ne (jenkki)matkustajat, jotka ovat jääneet täpötäysille käytäville jumiin matkalaukkunsa kanssa. Reppuselkäiset reissaajat ovat pystyneet navigoimaan täydemmässäkin kulkuvälineessä, saaneet matkatavaransa nostettua hattuhyllyille ja päässeet istumaan.

Suurimman ilon ja pienimmän vaivan koet matkustaessasi, jos pystyt kantamaan matkatavarat selässäsi tai ainakin nostamaan ne itse hartialinjasi yläpuolelle.

2. Pukeudu oikein

Olen ollut kahden viime vuoden aikana kotona niin lyhyitä aikoja, että reissuvarustukseni on maannut valmiina vierassängyn päällä pelkästään odottamassa uutta pakkausta. Itselle tärkein oppi varusteista on ollut se, että lopulta ne muuttuvat sangen vähän, vaikka matkaa tehtäisiin yli tuhat kilometriä pohjoiseen tai tuhansia kilometrejä etelään. Kerrospukeutuminen on aina tärkeintä.

Matkan varrella lämpötila vaihtuu muuttuen päivä päivältä. Merinovillakerrasto on aina oivallinen ratkaisu, samoin erilaiset kuorivaatteet. Omat vaateratkaisut kannattaa miettiä siten, että ”kaikki sopii kaikkeen” ja että asua voi matkapäivän mittaan keventää tai täydentää useammankin pykälän verran.

Tärkein varuste ovat tietenkin kengät. Vaikka ei olla tunturissa, en itse kanna rinkkaa selässäni ilman nilkkoja tukevia vaelluskenkiä. Vähintään kunnon lenkkarit ovat pintamatkaajalle tärkeät. Ja koska päivästä useita tunteja menee istuessa, varaan jalkoihin kompressiosukat.

Yksi ihan ehdoton matkavaruste ovat villasukat tai muut töppöset, jotka voi laittaa jalkaan pitkän juna- tai bussimatkan aikana. Hyvä vaihtoehto voivat olla hotellireissuilta mukaan tarttuneet kertakäyttötohvelit tai muoviset puutarhakengät.

  • Varaudu kerrospukeutumaan
  • Laita jalkaan kunnon kengät
  • Harkitse tuki- tai kompressiosukkia
  • Ota mukaan mukavat ja väljät matkajalkineet

3. Varaudu ja varustaudu odottamaan

Ensisijaisesti kannattaa oma aikataulu laatia väljäksi. Pintamatkailu ei ole kiireisen hommaa ja reissaamisesta menettää kaiken ilon, jos joutuu hermoilemaan liian kireitä aikatauluja. Pieni, ehkä oudoksuttavalta tuntuva, mutta itselle ehdottoman tärkeä matkailuvaruste on hyvä istuinalusta. Sellaiseksi kelpaa jumppamaton pätkä tai ihan virallinen retkeilyyn tarkoitettu alusta, itselläni on jokaisella reissulla mukana äitini virkkaama villainen istuinalusta.

Kaikki asemat eivät ole siistejä tai kuivia. Reissussa harmittaa, jos mutaa tai kastelee housunsa, joten usko pois, istuinalustani on pieni muuta kriittisissä paikoissa merkittävää helpotusta tuonut kapine. Ota siis sellainen mukaan.

4.  Ota hyvät eväät

Omat eväät reissussa eivät ole säästö- tai budjetointikysymys. Omat eväät on yksi tapa varmistaa, että matkasta voi nauttia rauhassa ja parhaalla mahdollisella tavalla. Omat eväät ovat yksi tapa mahdollistaa, että voit hyvin. Hyvät eväät eivät ole säästökeino, vaan itsensä hemmottelua.

Tärkeintä on syödä kevyesti. Istuminen ei syö kaloreita ja hmm, sanotaanko nyt vaikka niin että moni asia sinussa liikkuu matkapäivinä hitaasti eteenpäin. Runsas vesi, mandariinipussi ja myslipatukat ovat omat suosikkini matkalle, jotta oma olo säilyy hyvänä.

On myös kiva, jos erilaisia pysähdyksiä tai taukoja ei tarvitse käyttää jonottamiseen vaan voi rauhassa jaloitella, mennä aurinkoon istumaan ja avata oman eväsnyssäkän.

Omat eväät auttavat myös välttymään pettymyksiltä, jos junan ravintola aukeaakin vasta seuraavassa maassa, jos uuni tai jääkaappi onkin rikki tai jos kauppa onkin jo kiinni.

Lisäksi juna voi olla niin täysi, ettei siellä pääse liikkumaan tai ei halua jättää tavaroitaan vahtimatta, kun lähtee hakemaan ruokaa. Olen useammassakin junassa ollut todella tyytyväinen, ettei minun tarvitse lähteä änkeytymään mihinkään, vaan olen voinut rauhassa ruokailla omalla paikallani. Joo, nykyisin voi monessa paikkaa tilata ruokaa suoraan omalle paikalle, mutta palvelu on täysin turha, jos juna on tupaten täysi.

5.  Pysy lähellä

Myös ihan pelkkä istuminen väsyttää. Itse varasin alkuun majoituksia liian kunnianhimoisten kävelymatkojen päähän linja-auto- tai juna-asemilta. Vaikka jaloittelu matkapäivän päälle on tärkeää ja mieluistakin, en halua rinkka selässä kävellä yli puoltatoista kilometriä, enkä jaksa illalla säätää vieraan kaupungin julkisten kulkuvälineiden kanssa. Maksan myös mieluummin keskustamajoituksesta, jotta ehdin lyhyen, yliyön vierailuni aikana tutustua rauhassa keskustaan ilman turhia siirtymisiä.

6.  Vältä vaihtoja

Kolmen reissun kokemuksella varaan jatkossa vain yhden kulkuvälineen päivää kohden. Olen toki onnistunut saman päivän aikana käyttämään junaa, laivaa ja vielä bussiakin ihan onnistuneesti, eli Tampereelta pääsee ilman kiirettä Riikaan kahden pysähdyksen ja kolmen vehkeen taktiikalla ihan hyvin.

Jos matkapäivään ei sisälly vaihtoja, voi rauhassa keskittyä matkantekoon ilman kellon vilkuilua tai jossittelua.

Matka matkalta olen myös vähentänyt päivän aikana kuljettavaa kilometrimäärää. Hyvä, jos vaihtoja ei ole. Mutta vielä parempi, jos kuljettava päivämatka on sellainen, että aikaa jää kunnolla myös jalotteluun. Uskoakseni seuraavaan reissuun lisään myös välipäiviä.

7. Tulosta kaikki valmiiksi

Suomalainen on suloisen varma siitä, että netti toimii joka paikassa. Ja siihen vielä päälle hän lapsenuskoisesti olettaa, että kännykkä pysyy aina ja joka tilanteessa toimintavalmiina. No, näin ei tosiaankaan aina ole. Vaikka verkkoa olisikin ja kännykkäkään ei lagaisi, ei latausmahdollisuuksia todellakaan ole joka paikassa. Siksi olennainen mielenrauhatekijä pintamatkalle on nippu paperisia matkalippuja.

Olen saanut seurata vierestä jokaista kolmea solmukohtaa: toimimattoman verkon sulkemia lippuja, kännykkää joka äkisti vain mustenee eikä suostu heräämään ja myös akkunsa viimeisiä prosentteja sydän tykyttäen hätäileviä kanssamatkustajia. Tee siis itsellesi palvelus ja ole vanhanaikainen. Jos muita tulostusmahdollisuuksia ei ole, käy kirjastossa.

8.  Varaa hiluja mukaan

Paahtavan kuumassa junassa on melko epämukavaa istua useita tunteja, kun lisäjuomista ei saa mistään. Tai saisihan sitä, kylmää olutta ja viiniäkin olisi tarjolla ihan vieressä. Mutta kun mikään korteistasi ei toimi, et saa lunastettua edes vesipulloa. Onneksi minut pelasti Alppien keskellä tuntematon herrasmies, joka tarjoutui maksamaan ostokseni minkäänlaista hyvitystä pyytämättä.

Tämän kokemuksen jälkeen muistan kuitenkin itse aina huolehtia, että minulla on mukana myös ihan vanhanaikaista käteistä, jota en normaalisti käytä lainkaan. Tässäkin asiassa suomalainen on liian digituudittautunut, tai siis ainakin minä olin.

9. Vaihtele vehkeitä

Ehdottomasti paras matka saadaan aikaiseksi sekoituksesta erilaisia kulkuvälineitä. On ihanaa kiitää eteenpäin ilmastoidussa junassa, jossa on väljät käytävät jaloitteluun. Mutta on mahtavaa vaihtaa junasta bussiin, joka kiertelee jokaisen pikkukaupungin keskustat.

10. Varaudu säätöön

Mitä enemmän palasia suunnitelmassasi on, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Eli aimo annos kärsivällisyyttä on mandariinien, vesipullon ja käteisen lisäksi tarpeellinen matkaeväs. Tärkeää on myös pitää mobiilidata päällä, vaikka itse joskus sen akkua tai mahdollisesti rahaa säästääkseni olen ottanut poiskin.

Jos olet ostanut lippusi Deutche Bahnilta, saat matkan aikana ilmoitukset viivytyksistä ja vaihdoksista sähköpostilla, myös Flixbus tiedottaa matkan aikana asiakkaitaan sähköpostitse.  

Ja se tärkein!

Nauti, ota rennosti. Anna ajatusten viedä. ”Kun keho on matkalla, mieli pysähtyy”, sanoi joku. No, mieli ei pysähdy, se vaeltelee ja juuri sitä välillä tarvitaan. Milloinkaan ei elä niin hetkessä, kuin matkalla ollessa. Juuri se on tosi ihanaa, ja tietenkin vapaus kaikista velvollisuuksista. Matkat ovat elämästä nauttimista varten ja juuri siihen kannattaa reissussa keskittyä.

Hyviä reissuja!

**********

**********

Pintamatka Tampereelta Italiaan

Pintamatka Italiasta Tampereelle

2 kommenttia artikkeliin ”10 oppimaani asiaa pintamatkailusta”

  1. Vaelluskengistä tuli mieleen, oletko kuullut/lukenut tai tavannut Itäkairan prinsessaa? Tunnetaan myös Sirkka Ikosena, joka on vaeltanut noin neljä vuotta elämästään UKK-puistossa. Ilman vaelluskenkiä.

    Vastaa
    • Ei ollut tuttu henkilö tämä Sirkka. Mutta googeltelun perusteella on kyllä mielenkiintoinen tyyppi ja hieno henkilötarina.

      Vastaa

Jätä kommentti