Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Digityöstä pientä lisätienestiä, loppusanat

Tapahtunut tähän mennessä

IG:n storyjen feedissä tuli eteeni ilmoitus, jossa tarjottiin mahdollisuutta tienata kokonaan etänä tehtävillä töillä. Minua houkutti mahdollisuus kasvattaa syksyn reissukassaa samaan aikaan mökin rauhasta nauttien. Laitoin yhteystietoni palveluntuottajan nettilomakkeelle ja huomasin yllätyksekseni hakeneeni aikuisviihdechattiin keskustelijaksi.

Ensireaktioni oli selkeä: hyi, ei ole minua varten, postit äkkiä roskakoriin ja deleteä koko hommalle. Mutta ajatus vaikutti niin pähkähullulta, että päätin kokeilla. Jännitin, hermoilin, jossittelin ja jahkailin. Tarinan kolme ekaa jaksoa voit käydä lukemassa edellisten viikkojen teksteistä. Tänään työjaksoni on tullut päätökseen.  

Tarkat ehdot lopettamiselle

Olin siis asettanut itseni omaehtoiseen määräaikaiseen työsuhteeseen, jonka päättymisehdot olivat seuraavat: lopetan chattityöskentelyn, kun

 • olen tienannut 2500 euroa
 • TAI en harjoittelunkaan jälkeen pääse siivoajan tuntitienesteihin
 • TAI on kulunut 6kk
 • TAI jos koen, että työ kuluttaa mielenrauhaani alun totuttelujakson jälkeen.

Ennen kuin kerron, mikä näistä vaihtoehdoista toteutui, haluan kertoa enemmän siitä, mitä chatissa työskentely ihan oikeasti piti sisällään.

 

Erilaisia tyyppejä viestittelyn maailmassa

Ihmisten tyypittely on riskialtista ja aina hieman yksinkertaistavaa, mutta silti aika nopeasti työn aloittamisen jälkeen alkoi hahmottua, että maksullisiin chattinumeroihin tekstailevia miestyyppejä on seitsemää sorttia. Etenen kategorioissa helpoista vaikeisiin. Siis vaikeisiin minulle.

1. Yksinäiset

Heidän kanssaan viestittely oli puhtaasti rupattelua, nämä viestittelijät etsivät verkosta itselleen vain juttuseuraa. Keskustelujen aiheet ja sävy olivat hyvin arkipäiväisiä. Puhuttiin ilmat, urheilut, viikonlopun tekemiset ja lasten kuulumiset. Lomasuunnitelmat ja viimeisimmät urheilutulokset.

Yksinäisyys on kauhea kansansairaus, jonka vakavuutta ei sovi vähätellä. Jos chatti auttaa edes hetkellisesti, hyvä niin. Olisiko parempia tapoja torjua yksinäisyyttä? Aivan varmasti. Mutta meistä jokainen ratkoo ongelmiaan välillä myös ei-niin-fiksuin ratkaisuin, joten aina viisasti toiminut heittäköön ensimmäisen kiven.

2. Boostaajat

Eräs viestittelijöiden ryhmä oli arkeen pientä piristystä etsivien, ihan tavallisten miesten kategoria. He eivät ehdotelleet tai pyytäneet mitään, kunhan halusivat laittaa jollekin viehättäväksi katsomalleen tyypille pikkutuhman, mutta hyvin kohteliaan viestin ja olivat iloisia, kun joku vastasi samalla mitalla.

Joku juo energiajuoman, toinen laittaa muutaman euron pelikoneeseen. Kolmas laittaa viestin chattiin. Kaikki jatkavat arjen velvollisuuksiaan hieman virkistäytyneenä, no harm done.

3. Digiseksiä haluavat

Tässä kategoriassa alettiin kirjoittajalta jo vaatia hieman pokkaa ja mielikuvitusta, mutta viestittely oli silti puhtaasti harmittoman puolella. Harmittomuudella tarkoitan sitä, ettei viestittelyyn liittynyt suuria tunteita tai täyttymättömiä toiveita. Viestein tapahtuva sekstaaminen voi palvella montaa tarkoitusta, syyt ovat varmasti moninaiset ja yksilölliset.

Yllätyin, kuinka nopeasti sitä tottui pikakirjoittamaan ties minkälaisia manööverejä, ilman että asiat tekstimuodossa ilmaistuna aiheuttivat minkäänlaista päänvaivaa. Kyse on edelleen vain nopeista hoksottimista, verbaliikasta ja kirjoitusnopeudesta.

4. Kumppania kaipaavat

Kumppania kaipaavilla oli selkeä tavoite, he etsivät aktiivisesti rinnalleen toista ihmistä. Näitä tyyppejä olisi tehnyt mieli äidillisesti nuhdella: oletko miespolo nyt oikeasti sitä mieltä, että maksamalla 1,50€ viestistä jollekin keskustelupalstalle voisi sieltä löytyä potentiaalista vaimomateriaalia? Miksi he ajattelevat, että maksullinen chatti olisi Tinderiä parempi?

No ehkä siksi, että Tinderissä pitää odottaa, että joku vastaa osoittamaasi mielenkiintoon. Sitä tapahtuu tai ei tapahdu. Chatissa osoittamaasi mielenkiintoon vastaa 100% varmuudella aina hyväntuulinen ja sinusta kiinnostunut nainen. Mikäs sen mukavampaa. Ja epärealistisempaa.

Nämä herrat käyttäytyivät linjoilla kauniisti ja asiallisesti. He keskustelivat niitä näitä, mutta ehdottivat usein jo muutaman viestin jälkeen tapaamista. Vastasin aina, etten halua tavata ketään, haluan ainoastaan jutella netissä. Yleensä vastaukseni otettiin rauhallisen neutraalisti vastaan. Toki myös hermostujia löytyi, mutta harvoin.

5. Jäätyneet suhteet

Nämä viestittelijät korostivat heti aluksi, että ovat parisuhteessa. Siis ihan oikeasti: se piti jostain syystä tehdä selväksi ihan heti. Aivan viestittelyn ensimetreillä myös kerrottiin, mikä omassa kumppanissa on vikana: joko hän ei ymmärrä, ei ymmärrä antaa tai on muuten jollain lailla vääränlainen.

Puoliso määriteltiin kylmäkiskoiseksi tai epäempaattiseksi ihmiseksi, sen sijaan viestittelijä itse uhkui kaikenlaisia lämpimiä tunteita, jotka vain etsivät vastaanottajaansa. Vaikka parisuhde ei kaikilta osin ollut itselle mieleinen, siihen haluttiin jäädä.

Osa näistä tyypeistä halusi vain jutella, eli kaiketi vain tuntea saavansa jonkinlaisen kontaktin toiseen ihmiseen. Heissä oli myös digisekstaajia, jotka halusivat verkossa hieman piristystä, siinäkään ei taida vielä olla mitään vikaa. Mutta myös erilaisia tapaamisia ehdoteltiin hyvin mielenkiintoisilla spekseillä, tyyliin ”Minä tulen Vaasaan, koska en tunne sieltä ketään ja voin varata meille hotellihuoneen, voitko tulla ensi torstaina?”.

Vastaukseni oli jälleen sama: haluan vain jutella netissä. Nämä omaan parisuhteeseensa leipiintyneet olivat usein erittäin aktiivisia viestittelijöitä. He saattoivat samaan aikaan viestitellä usean ”naisen” kanssa. Voivatkohan asiat verkossa enää surkuhupaisammaksi mennä:

ukkomies viestittelee usean eri naisen kanssa samaan aikaan, vannoen heille jokaiselle uskollisuuttaan. Ja kaikkia noita naisia esittää mökkisohvalla pieruverkkareissa istuva rouva, joka vuorotellen eri hahmoina esiintyen vakuuttaa uskovansa joka sanan ja vielä lepertelee vähän kaupanpäälle..

6. Seksiseuraa kaipaavat

Näköjään on myös olemassa miesryhmä, joka laatii keskustelufoorumille profiilin tyyliin panomies69 ilman minkäänlaisia kuvia tai tunnistetietoja itsestään ja olettaa näin löytävänsä vain muutamalla viestillä kuvankauniin naisen seksiseuraksi. (Siis en minä, vaan se profiilikuva, joka chattaajaroolin profiilin on liitetty.)

Nämä miehet eivät vaivautuneet keskustelemaan, vaan jo ensimmäinen viesti sisälsi ilmoitusluonteisen kutsun: ”olen Turussa tässä ja tässä osoitteessa, haluan panna, tule tänne.”.

Viestit alkoivat mennä tunteeseen viimeistään siinä vaiheessa, kun jälleen vastasin, etten halua tavata ketään, haluan vain keskustella verkossa. Ilmeisesti paineita langan toisessa päässä oli usein aika merkittävästi, sillä kutsuista kieltäytymisiin suhtauduttiin usein todella negatiivisesti ja asiakas saattoi jatkaa tinkaamista vuorotellen maanitellen luokseen käymään, vuorotellen sättien kieltäytymisestä.

Valittu toimintastrategia tuntui hyvin erikoiselta myös siksi, että jokainen vänkäysviesti on asiakkaalle maksullinen. Ja sättiminen ja syyllistäminenhän ovat tunnetusti erittäin toimivia keinoja saada joku lakanoiden väliin. Vaati aina muutaman vähän syvemmän hengenvedon, että pystyi vastaamaan kauniisti ja ystävällisesti näiden miesten viesteihin.

On aivan varmasti keinoja löytää netin kautta lähes viivytyksettä ilmoitettuun osoitteeseen saapuvaa seuraa. Mutta ihan jokaisen aikuiseksi ja fiksuksi esittäytyvän miesoletetun täytyy ymmärtää, että se maksaa enenmmän kuin 1,50€.

Ei erityisiä paljastuksia

En pysty kirjoittamaan tähän tarinaan minkäänlaista eroottista huipentumaa tai mehukkaita paljastuksia. Tarinan päätös on siltä osin melkoinen antikliimaksi. Yhdestä asiasta on vielä kirjoittamatta: tämän takia lopetin työni chatissa.

7. Miehet, jotka vihaavat naisia

En osaa sanoa ymmärsivätkö nämä miehet keskustelevansa virtuaalihahmojen kanssa. Vai luulivatko he, että linjan toisessa päässä on ihan oikeasti juuri se viattoman näköinen naapurintyttö, jonka kuva profiilissa näkyi. Toisaalta sillä ei taida olla merkitystä. Fiksut ihmiset ovat kohteliaita ja edes jollain lailla asiallisia vastapuolen statuksesta riippumatta. Saahan kaupan kassakin palkkaa, mutta myös hänelle sanotaan aluksi hei.

Koin oudoksuttavaksi, jos ensimmäinen, tervehdyksetön viesti sisälsi äärimmäisen tarkkoja kysymyksiä vastapuolen hygieniasta tai vartalon ominaisuuksista. Noilla lauseilla ei mielestäni kannata tulla sisään minkäänlaiseen kontaktiin. Nämä henkilöt kertoivat viesteissään hyvin suorasanaisesti, mitä he haluaisivat vastapuolelle tehdä. Eikä kyse tosiaankaan ollut mistään kahden aikuisen yhteisestä pelistä, vaan asioista, jotka saavat Lisbeth Salanderin kokemukset tuntumaan kevyiltä.

Nämä viestit olivat aivan jotain muuta kuin pikkutuhmaa vallalla tai voimalla leikkimistä. Kyse on puhtaasti rumasta, alistavasta, vähättelevästä ja joskus kauhistuttavastakin viestinnästä. Minulle jäi epäselväksi, mitä nämä henkilöt verkosta hakivat. Mutta jollain tavalla viesteillä rakennettiin sellaista todellisuutta, jota en halunnut olla ylläpitämässä. Oli aika laittaa pillit pussiin ja ilmoittaa palveluntuottajalle, että vetäydyn toiminnasta.

Kauanko tein töitä?

Tein chattivuoroja reilut kaksi kuukautta parina iltana viikossa, kuten olin aloittaessani suunnitellutkin. Minut sai lopettamaan huomio, että illalle sovittu chattivuoro alkoi painaa mieltä jo iltapäivällä. Enkä chatin jälkeen ollut hyvällä tuulella vaan sulkeutunut ja jotenkin synkällä päällä.

Olen lykkäämällä lykännyt viimeisen kirjoituksen laatimista, sillä minulla on elämässäni ollut niin erityisen hyviä aikoja, etten ole ollut valmis palaamaan chattimaailman tunnelmiin.  Haluan silti kirjoittaa asiasta ja jättää tästäkin kokeilustani jäljen. Kolme ensimmäistä kirjoitustani asiasta tein aika kepeään ja humoristiseen sävyyn, mutta chattien ”todellisessa” maailmassa on lopulta liikaa synkkiä sävyjä, jotta asiasta voisi enempää vitsailla.

Negatiivisinta tässä chattikokemuksessa ei ollutkaan ”huijarifirmat” tai viesteissä valehtelu tai rahastaminen, kuten median lukuisissa jutuissa annetaan ymmärtää. Negatiivisinta minulle oli kohdata sellainen miesryhmä, jolta olen saanut muutoin olla suojassa.

Uhkailevaa johtamista

Ikävästi käyttäytyvät viestittelijät olivat lopulta vain puolikas siitä syystä, miksi päätin lopettaa kokeiluni. Vaikka kerroin saaneeni todella hyvää ja monipuolista perehdytysmateriaalia ennen työsuhteeni aloitusta, loppui laadukas johtaminen työn varsinaiseen aloittamiseen.

Henkilö, joka ilmeisesti on chattaajia rekrytoivan yhtiön tj tai jonkinlainen vastuuhenkilö, oli nimittäin erittäin aktiivinen sähköpostiviestittelijä. Minulla on työvuosia takanani noin neljännesvuosisata, olen siis jo saanut kohdata hyvin monenlaista johtamista. Mutta tästä sain taas ihan uudenlaisen kokemuksen.

Sanotaan nyt vaikka tätä tyyppiä päälliköksi. Hänen viesteissään saattoi olla sisältöä tyyliin ”… vaikka olen tästä jo sanonut monta kertaa, näyttää teissä vielä olevan tyyppejä jotka eivät tätä tajua, joten tässä vielä uudestaan ohje…” . Monta kertaa viikossa sain ryhmäsähköpostiviestin, jossa nuhdeltiin keskustelijoita vääränlaisesta toiminnasta chatissa tai muista virheistä liittyen palvelun teknisiin yksityiskohtiin. Tai nuhtelu on kyllä liian lievä sana. Ehkä haukkuminen olisi parempi.

Lisäksi päällikön viesteissä oli säännöllistä uhkailua liittyen työsuhteiden jatkumiseen, sillä palvelu kärsi mitä ilmeisimmin vakavasta työntekijäpulasta. Vähäinen työntekijämäärä näyttäytyi liian pitkinä viiveinä asiakkaan viesteihin vastaamisessa. Asiakkaan tuli saada chatista vastaus muutamassa minuutissa, mieluiten heti. Jos chatissa oli linjoilla liian vähän keskustelijoita, tippui odottamaan kyllästyneitä asiakkaita linjoilta pois.

Päällikön ratkaisu liian pitkiin odotusaikoihin oli laittaa muutaman päivän välein viestejä, joissa hän muistutti, että mikäli keskustelijat eivät käy purkamassa jonoja, heillä ei kohta ole enää töitä ollenkaan. Jos nykyinen palveluntuottaja ei pystyisi takaamaan viiveetöntä palvelua, ostettaisiinn keskustelupalvelu jatkossa toiselta yritykseltä.  

Paljonko chatissa voi tienata?

Oma kokemukseni on, että chatissa voi päästä ihan asialliselle tuntipalkalle, kun puhutaan lisätienestien hankkimisesta. Mutta tuolloin pitää olla valmius työskennellä myöhään iltaisin, viikonloppuihin painottuen. Viestittely on kuin mikä tahansa verkon kautta tapahtuva peli: sivun ylälaidassa näkyvät tilastotietosi ja koko homman tuottavuus on kiinni siitä, kuinka nopeat hoksottimet ja reagointikyky sinulla on.

Kun myrkyllisiä tyyppejä ei sattunut linjoille, oli jopa hauskaa kilpailla itsensä kanssa ja seurata, kuinka nopeasti sai tykitettyä viestejä eetteriin. Kun viestejä on koko ajan jonossa siten, että uusi viesti lävähtää ruudullesi heti kun olet painanut lähetä-nappia, pystyy nopea ja näppärä kirjoittaja lähettämään tunnissa sata viestiä, ja niistä siis maksetaan työsuhteen pituudesta riippuen 12 tai 14 senttiä/kpl.

Työ on verrattavissa esimerkiksi mansikanpoimintaan tai mainosten jakamiseen. Tahdin ja rutiinin pitää olla sellainen, etteivät siihen kaikki pysty.

Voinko suositella chattityötä ja kenelle se voisi sopia? En osaa sanoa. En ehkä pysty suosittelemaan työtä kenellekään, mutta jos on järkyttävässä rahapulassa, ei pidä sulkea minkäänlaisia vaihtoehtoja pois. Kaikki palkkiot sain aina ajallaan ja sovitusti.

Jos varsinaiseen, ihan oikeaan työhöni sisältyisi pitkiä odotteluaikoja yöaikaan, (esimerkiksi jos olisin rekkakuski ja odottelisin pääsyä lauttaan,) voisin aivan hyvin käyttää tunteroisen chatissa ja tienata jokusen lisäeuron. Itse pesen kuitenkin mieluiten jatkossa vessanpönttöjä. Niissä on aitoa paskaa.

kuvituskuva syksyisestä tammipuusta. Millaista työtä on chatin moderointi?

No kannattiko?

Tietenkin!! Vaikka kokemus ei kaikilta osin ollut positiivinen, olen ehdottomasti tyytyväinen, että uskalsin tämänkin kortin kääntää. Toki käänsin sen kortin äkkiä takaisin, mutta kurkkaus kannatti silti. Olen yhtä kokemusta rikkaampi, yksi maailma ja kulttuuri lisää tuli jollain lailla tutuksi. Nyt jo jännittä, mitä Universum tuo seuraavaksi eteeni. 😉

**********

6 kommenttia artikkeliin ”Digityöstä pientä lisätienestiä, loppusanat”

 1. Olipa värikäs ja antoisa kokemus! Kiinnostava oli lukea kaiken kaikkiaan tämä kokeilu.
  Sun blogi ei muuten päivity mun listalla ajantasaisesti, vaan se on jäänyt 3 viikon takaiseen aikaan. En tiedä mistä johtuu. Oletko tehnyt muutoksia blogissa? Tai sitten mun blogille pitää tehdä muutoksia. (Ja siinä olen onneton tunari!)

  Vastaa
  • Moi! Oli kyllä kokemus, mutta ainakin viime viikolla päivittämästäni ansioluettelosta jätin toistaiseksi tämän rivin pois…:) Blogiin en ole tehnyt mitään muutoksia, en osaa sanoa mistä jämähtäminen johtuu, voi olla että joku päivitysjuttu on täälläkin tekemättä. Kivaa viikkoa!
   ps: ehkä jommassa kummassa päässä on jokin aikuisviihdesuodatin joka blokkasi epäsopivan sisällön, heh.

   Vastaa
 2. Olen lueskellut viikoittain, ihan ok toiminut julkaisu (sisällöstä riippumatta😏🙃)
  Ja matka jatkuu.☘.

  Vastaa
 3. Hei, olipa mielenkiintoinen työrupeama sinulla, ei voi muuta sanoa. Menin ihan sanattomaksi kun kerroit mihin ryhdyt (mikä kertoo kai omasta sielunmaisemastani jotain), mutta hyvä sinä rohkea! Ryhmittelysi perusteella itse pystyisin varmaankin ryhmien 1 ja 2 miesten kanssa hyvinkin juttelemaan, mutta kolmosesta eteenpäin sain tarpeekseni jo aikoinaan sinkkuaikoina deittisovelluksessa (tosin seiskoja siellä ei ollut, onneksi). Ei kun etiäpäin kohti uusia seikkailuja. Ja onnittelu onnistuneesta asuntokaupasta myös.

  Vastaa

Jätä kommentti