Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Insiroivaa sisältöä: suosituksia ja fanitusta

                          Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Tunnistat ne *-merkistä

Kaikki tarvitsevat esikuvia ja innoittajia. Listailen tähän postaukseen omat tämänhetkiset suosikkipodini, blogini, kirjani ja minua eniten inspiroivat ihmiset. Tätä sisältöä seuraan, näitä tyyppejä ihailen, näistä sisällöistä opin, innostun ja inspiroidun.

Omat suosikkini ovat ehkäpä aika tavallisia ja jo tunnettujakin, mutta haluan ne silti koota yhteen kunniatauluun. Makuasioistahan ei sovi kiistellä: tykkään siksi että tykkään, ja mitä kummallisimmista syistä olen myös tykkäämättä.

Kaksi miestä soittamassa kitaraa ja mandoliinia. Parhaan rahapodcastin kansikuva.

Parhaat podit

Haluan suositella podeja, joita voi kuunnella maksutta. Erilaista hyvinkin laadukasta ja mielenkiintoista sisältöä on tarjolla maksumuurien takana, mutta se saa nyt jäädä sinne.

M & A Podcast

Tämä on Laboren, eli entisen Palkansaajien tutkimuslaitoksen julkaisema, todella kovan luokan taloussetämiesten: Mika Malirannan ja Matti Apusen timanttinen yhteiskunnallisia aiheita ja taloutta käsittelevä podi. Mielikuvan ei todellakaan kannata antaa hämätä: ulosanti on kaikkea muuta kuin paperin makuinen, vaikka asiasisältö on todella vakuuttavaa. Käy pliis koekuuntelemassa, et usko korviasi.

Tätä podia kuunnellessani minun on pakko varoittaa kanssa-asujiani. Luurit päässä itsekseen hörähtely on väistämätöntä.

Tsädäm! Martin Paasin ja Miikka Luukkosen itseironia ja kieli poskessa veistely maustaa monipuolista ja asiantuntevaa talousaiheista podcastia. Aihevalikoima on laaja, välillä miehet keskustelevat keskenään ja aika-ajoin podissa on vieraita. Heillä on vahvat mielipiteet, mutta myös paljon osaamista. Kuuntelija sivistyy ja viihtyy.

Rahapodi on vahvasti kansankapitalismin asialla, mutta kantaa huolta yksilön vaurastumisen lisäksi myös yhteiskunnallisista asioista. Martin Paasi jäi kokoomuksen listoilta viime eduskuntavaaleissa ensimmäiselle varasijalle.

Taloudellinen mielenrauha

Yhtä sujuvasanainen, mutta eri tyylinen on Jasmin Hamidin ja Kaisa Kivipellon luotsaama talousaiheita käsittelevä podcast. Heidän lähestymiskulmansa on ehkä enemmän ruohonjuuritasolla kuin Nordnetin Rahapodin, eli keskiössä on usein perhe tai perusarkeen liittyvät asiat. Tässä podissa on aina todella asiantuntevia vieraita ja kuuntelukokemus on samaan aikaan tiukan informatiivinen ja rupatteleva.  

Pörssipäivä

Pörssipäivä on harmillisen harvoin ilmestyvä Ylen talousaiheinen makasiini, jossa haastatellaan yhden pitkän jakson verran eri ilmiön tai aiheen asiantuntijaa. Podissa on myös erittäin mielenkiintoisia toimitusjohtajahaastatteluja. Sijoittajan näkökulmasta tämä podin jokainen jakso antaa jotain omaan toimintaan ja ajatteluun.

Parhaat rahablogit ja -podit: kuvakaappaus Inssin Osingot -blogin sijoitusblogilistauksesta
Kuvakaappaus Inssin Osingot -blogin sijoitusblogilistauksesta

Parhaat blogit

Blogikirjoittamisen nyrkkisääntö on, että blogin pitää hyödyttää tai viihdyttää. Tällä erää luen blogeja pääosin viihtyäkseni ja siitä näkökulmasta valitsen myös suosikkini. Toisaalta blogien maailma on ehtymätön tiedon lähde ja jos suunnittelen reissua, etsin reseptiä tai remonttivinkkejä, sukellan tietenkin blogien maailmaan.

Haluan lukea blogista tarinaa, joka saa olla rosoinenkin ja mutkitteleva. Vierastan blogeja, joissa lipsutaan aika laajojenkin elämänalueiden asiantuntijoiksi omasta näkökulmastani ohuella kokemuksella. Ja tietenkin liiallinen mainosvilinä tai irralliset kaupalliset sisällöt pelottavat minut pois.

Inssin osingot

Inssin osingot on nuoren miehen sijoittamista, yrittämistä ja vaurastumista käsittelevä blogi. Pidän erityisesti kirjoittajan rauhallisesta ja pohdiskelevasta tyylistä. Elämäntilanteet ja ratkaisut muuttuvat, niin kuin meidän kaikkien elämässä aika-ajoin. Kirjoitustyyli on sovinnollinen eikä kirjoittaja pyri esiintymään asiantuntijaroolissa, vaan kertoilee asioista oman elämänsä kautta.

Blogi on ikävä kyllä ollut hiljentymään päin, jolle toki kirjoittaja on antanut ymmärrettäviä perustelujakin. Blogin sivuilta löydät myös ansiokkaan suomalaisten raha- ja sijoitusaiheisten blogien listauksen. Eli jos haluat löytää tarttumapintaa juuri oman ikäisesi tai oman elämäntilanteesi raha- ja sijoittamisaiheisiin, ihan tavisten kirjoittamiin teksteihin, käy ihmeessä tutkimassa listausta. Blogi on myös visuaalisesti hieno.

Downshiftaus – Elämän Leppoistaminen

Jarmo Vestola on osa-aikainen ravintolatyöntekijä, joka on vaatimattomaan elämäntyyliin tukeutuen saanut sijoitettua itselleen vaikuttavan osakesalkun ja osinkotulot. Vestola esiintyy myös A-studion sarjassa, jossa lähtökohtaisesti vastakkaisia ajatus- tai arvomaailmoja edustavat ihmiset laitetaan vaihtamaan ajatuksia keskenään.

Leppoistelijan ja työmyyrän välisen keskustelun voit käydä katsomassa tästä A-studion klipistä. Juttu on osin hyvä, osin todella turhauttava. Mielestäni jutun toimitusjohtajaosallistuja lyttää Vestolan, eikä asetelma ole tasapuolinen.

Erityisen vaikuttavaa on mielestäni Vestolan elämäntyylin yhtälö: hyvin vaatimattomat tulot eivät ole sulkeneet pois melko vaikuttavaakin vaurastumista.

Financial Samurai

Henkilökohtaisen talouden asiat nivoutuvat yleensä hyvin vahvasti ympäröivään yhteiskuntaan. Tästä syystä firetyksestä ja muusta sen ympärillä pyörivästä on mielestäni luontevinta lukea suomeksi, suomalaisesta näkökulmasta. Jenkkiläisen Sam Dogenin teksteistä jätän sivuun numeroita ja muita talouden raja-arvoja sisältävät tekstit, sillä ne eivät ole sovellettavissa suomalaiseen kontekstiin.

Sen sijaan Dogenin pohtivat kirjoitukset ovat erittäin mielenkiintoisia. Nuoresta iästään huolimatta Dogen on jo elänyt vuosia taloudellisesti riippumattomana ja hänen ajatuksensa ja kokemuksensa fire-elämästä ovat monipuolisia ja joskus yllättäviäkin.

Kirjoittaja määrittelee bloginsa seuraavasti:

Jovelan Johannan IG-tili ja blogi ovat mahtavaa ja inspiroivaa visuaalista ilotulitusta. Kuvat ja sisältö ovat mahdollisuus kurkistaa maailmaan, josta jo pelkät vilahdukset saavat pulssin laskemaan. Käyn tutkimassa blogia kun mietin, mitä itse voisin kasvattaa, sillä Johannan kasvilavat ja viljelykset pursuavat mitä eksoottisimpia tuotteita, joita en itse hoksaisi laittaa alulle.

Rakkautta ulkoilmaelämään

Vaikka kyse on lopulta ”vain” myynnistä, rakastan silti *Scandinavian Outdoorin blogia. Kyse on siis ulkoilmaihmisten nettikaupasta, jonka sivuilla on paljon informatiivista materiaalia. Pidän sivuista myös siksi, että sivuilla neuvotaan myös vuokraamaan, korjaamaan ja kierrättämään.

Blogissa kerrotaan kattavasti erilaisista retkikohteista ja varusteista. Viimeksi kävin lukemassa reppu- rinkka- ja teltta-arviointeja kun pohdin uusien varusteiden hankintaa. Lisäksi luen erilaisia matka- ja retkikertomuksia sivujen *vieraskynä – osiosta.

Sivustolta välittyy rakkaus ulkoilmaelämään ja erilaiset tekstit avaavat itselle uusia ovia ja antavat tietoa. Sävy on jokamieshenkinen ja rohkaiseva, eli tekstit kannustavat kokeilemaan ja yrittämään uusia asioita. Sisältövaroitus: sivuja lueskellessasi et voi olla innostumatta ulkoilmaelämästä ja saatatkin löytää itsesi uusien seikkailujen ääreltä.

Inspiroivat reissublogi

Vanlife – päiväkirjat on visuaalisesti herkullinen ja reissuvinkkejä pursuava hyväntuulinen blogi, jossa on ihana käydä unelmoimassa. En haaveile pakuelämästä, mutta haaveilen pitkistä reissuista tien päällä ja erilaisista matkakohteista, joista blogin Emma kertoilee kivasti.

Kansikuvia Naiset joita ajattelen öisin-kirjan erikielisistä versioista.

Suosikkikirjat

Kirjoista listaan tässä sellaisia lukukokemuksia, jotka ovat olleet itselle merkittäviä matkalla kohti omannäköistä elämää ja olemista. Kirjoja on toki valtavasti, mutta näihin opuksiin olen palannut uudelleen, ja ne ovat jollain tavalla kolahtaneet oikeaan aikaan tai paikkaan. Kaikista näistä kirjoista olen uskoakseni kirjoittanut aiemminkin eri yhteyksissä, mutta kehuja ei anneta koskaan liikaa.

Postauksen linkit ovat Storytelin palveluun, sillä suosikkikirjojani etsiessäni huomasin, että vain sieltä löydän niistä ihan jokaisen.

*Naiset joita ajattelen öisin

Olen kirjoitus kirjoituksen jälkeen kehunut tätä Mia Kankimäen kirjaa, jota rakastan yhtä paljon kuin lapsuuden rakkaita klassikoita. Kirjailijan omaa kertomusta kirjan synnystä voit käydä kuuntelemassa tästä Ylen podista. Kankimäen kirja on käännetty 16 kielelle, minkä oletan suomalaisen nykykirjailijan suhteen olevan harvinaista.

Kirja on kokoelma rohkeiden naisten tarinoita ja rohkea on Kankimäki itsekin. Samalla tekstiin sekoittuu haavoittuvuutta ja melkoinen annos panikointia, joka tekee kirjasta aidon ja merkityksellisen.

Tämän kirjan äärellä moni asia asettuu mittasuhteisiin. Mitään, mitä minä elämässäni päätän tehdä tai yrittää, ei vedä vertoja kirjassa kuvattujen (ihan tavallisten) naisten uroteoille. Omat seikkailuni ovat säälittävää näpertelyä, joten pulinat ja märehtiminen pois, ”solekko tehä”.

*Rahaviisaus

Psykologi Maarit Lassanderin Rahaviisaus – mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista kertoo mielestäni todella paljon kaikesta muusta kuin rahasta. Lassander kirjoittaa mielenkiintoisesti muun muassa onnellisuuden tasoista ja palaan kuuntelemaan kirjaa uudelleen. Kirja on niin valtava tykitys erilaisia mielenkiintoisia tutkimustuloksia, että lähdeluettelosta pitäisi muodostaa itselle uusi lukulista.

*Kaikki rahasta

Julia Thurénin Kaikki rahasta oli aikanaan ihka ensimmäinen käsiini osunut talous- ja raha-asioita käsittelevä kirja ja se räjäytti mieleni. En ollut ymmärtänyt, että tällainen self helpin skene on olemassa ja olen sen jälkeen kuunnellut ja lukenut kaiken mitä silmiin on osunut.

Thurénin kirja on maltillinen, neutraali ja humoristinen jokanaisen talousopus. Hän kirjoittaa pröystäilemättä ja pönöttämättä, kirja pitäisi olla toisella asteella pakollista opetusmateriaalia.

*We should all be millionaires

Tämä amerikkalaisen, vähän vihaisen tummaihoisen naisjuristin kirja on todella energisoiva ja puhutteleva. Rachel Rodgersin maailmassa on paljon minulle vierasta, ja jos olisin ensin käynyt nettisivuilla, en olisi koskaan aloittanut kirjaa kuuntelemaan.

Kirja on kuitenkin tarpeellista ravistelua, jossa keskiössä on oman ajattelun ja syys-seuraussuhteiden punnitseminen. Ja lisäksi kirja on herkullinen henkilökuva ja kasvutarina. Suosittelen lämpimästi.

Omalla lukulistalla nyt

Kirja joka minua juuri nyt kuumottaa, on *Käppyrämännyn juurella- Kuinka Lappi muutti minut. Kirja on toimittaja Inari Fernandezin kuvaus perheensä muutosta Lappiin. Lappi on itsessä herättänyt niin monenlaisia tunteita ja ajatuksia, joten haluan välttämättä perehtyä tähän. Kirja on Storytelin tuotantoa yksinoikeudella.

Inspiroivat persoonat

Sijoittajapioneeri

Aivan absoluuttisesti kovin suomalainen sijoittajamuikki on mielestäni Marja-Leena Haapanen. Hän on voimahahmo Naisten pörssiklubin taustalla. Uranuurtajuus ja lasikattojen murtaminen on aina ihailtavaa, Haapanen on raivannut omin nokkineen tietään sijoittajanaisena.

On aivan hullua ajatella, että pörssisijoittajien sisäpiirit ovat Suomessakin olleet varattuja hyvin pitkään vain miehille. Haapanen päätti korjata asian perustamalla Naisille oman pörssiklubin. Haapanen ei näy mediassa yhtä paljon kuin nuoremmat somevaikuttajat. Hänen tarinaansa voi tutustua Moona Laakson kirjassa *Vaurastu kuin nainen.

Heikompien peloton äänitorvi

Natalia Salmelan energia ja määrätietoisuus on vertaansa vailla. Hän vaikuttaa monella saralla ja on tehnyt mahtavan uran somen ja eri medioiden parissa. Ihailen paitsi hänen matkaansa varattomasta, kielitaidottomasta maahanmuuttajasta rikkaaksi naiseksi, mutta erityisesti hänen rohkeuttaan pitää edelleen pienempien puolta.

Tänä keväänä hän on haastanut hyvällä tavalla Suomen uutta hallitusta valottaen heikommista oloista tulevien henkilöiden arkielämän realiteetteja. Hän on myös laittanut itsensä likoon varhaiskasvatuksen kriisiytyneen tilanteen vuoksi. Salmelan ja Jasmin Hamidin yhdessä kirjoittama *Manifest – elämäkerta rahan arjesta ja juhlasta on kuuntelemisen arvoinen pelkästään Salmelan oman tarinan vuoksi.

Hyvä yksittäinen esimerkki kirjasta on Salmelan tuohtumus ikiväittelyyn siitä, missä järjestyksessä leivälle laitetaan juusto ja makkara. Tuo väittely pitää sisällään olettamuksen, että perheen jääkaapissa on kumpaakin. Näin ei todellakaan aina ole.

Maailmanparantaja

Julia Thurén viihdyttää, sivistää, ottaa kantaa ja vaikuttaa. Rakastan hänen hömelöä somepreesensiään. Hän kehtaa näyttää laittamattomalta, koti voi olla kaaoksen peitossa, lasten kanssa söhlätään ja arki saa näyttäytyä kuormittavana. Hän ei arastele kyynelehtiä kohdattuan lasten rattaita työnnellessään tuomitsevan mummoihmisen tai muuta dissausta.

Toisaalta hän on suloisen arkinen, mutta myös piinkova ammattilainen. Thurénin Ylelle kirjoittamat kolumnit ovat kantaaottavia ja oivaltavia. Hänen podinsa ovat mielenkiintoisia *tietokirjansa erinomaisia lukukokemuksia. Thurénissa on aimo annos maailmanparantajaa ilman hihhuli-elementtiä ja juuri siksi häntä arvostan.

Lukutoukka minimalisti

Virve Fredman on oman elämänsä seikkailija ja hän on tehnyt mielenkiintoisia uravalintoja jättämällä vakituisen palkkatyön. Hän kirjoittaa blogia ja pitää aktiivista ig-tiliä. Fredman elää minimalistista arkea pienellä rahalla ja matkustaa tätä kirjoittaessa diginomadina maailmalla koko omaisuutensa käsimatkatavaroihin mahtuvassa reipussa.

Seuraan mielenkiinnolla hänen elämänmatkaansa ja reissujaan, mutta myös lukusuosituksia ja olen tarttunut moneen opukseen Fredmanin suosituksesta.

Vatuloiva seikkailija

Kuuntelin Aino Huilajan *Pakumatkalla-kirjaa ollessani itse äärimmäisen väsynyt työelämään. Niin oli ensimmäisessä kirjassaan Ainokin. Hän kirjoittaa mukavan arkisella ja rehellisellä tavalla matkastaan kohti omannäköistään elämää. Kaikki ei ole aina hienoa tai kovinkaan ”instagrammable”, ja myös siitä Huilaja kirjoittaa kaunistelematta.

Van life – Elämäni roadtrip oli ihan mahtava minisarja ja uusin kirja *Paluumatkalla avasi pariskunnan tarinaa vielä lisää. Elämänmuutokset eivät ole aina mutkattomia joko-tai valintoja, jossa vanha ja ikävä vaihtuu johonkin uuteen ja upeaan. Ihailen Huilajan elämäntyyliä, mutta erityisesti hänen ja kykyään kertoa siitä.

Leppoisia, rentouttavia ja inspiroivia luku- ja kuunteluhetkiä!

****************

Olen 49-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

4 kommenttia artikkeliin ”Insiroivaa sisältöä: suosituksia ja fanitusta”

  1. Haluan vain kiittää loistavasta blogista, on ollut ihan mahtavaa lukea tekstejäsi (löysin tänne vastikään) ja todeta, että omat ajatukset ja haaveet ovat ehkä sittenkin toteutettavissa ja mahdollisia! Kuten kirjoititkin, kaikki tarvitsevat esikuvia ja innoittajia, blogisi on juuri nyt sitä minulle.

    Vaikka en hoitoalalla olekaan, niin elämäntilanteessani ja ajatuksissa on paljon samaa kuin sinulla ja siksikin blogisi lukeminen on ollut niin hykerryttävää. Oma suuri loikkani oli vajaa kaksi vuotta sitten opintovapaalle jääminen, nyt se on päättymässä ja pian on uusien päätösten vuoro, jatkaako vanhassa työssä vai mennä kohti tuntematonta. Hyväpalkkaisesta työstä irtisanoutuminen ei todellakaan ole helppo päätös, mutta on kuitenkin mahdollinen ainakin jollakin aikavälillä, samoin kuin opintovapaallekin jääminen oli vaikka sitäkään en pitänyt vuosiin itselleni mahdollisena – ja se oli tähänastisen työelämäni (pitkän sellaisen) parhaimpia päätöksiä.

    Vastaa
    • OMG kiitos kamalasti kauniista sanoista, lämmin halaus ja paljon onnea kaikkeen tulevaan. Eräs nimekäs bloggari kirjoitti ihan äskettäin, että bloggaaminen on henkitoreissaan oleva kirjoittamisen ja sosiaalisen median muoto. En lähtenyt asiasta hänen kommenttikenttäänsä vänkäämään, mutta pauhaan nyt asiasta tähän. 😉 Elämän isoista asioista pitää saada lukea rauhassa ja ajan kanssa, vaikkapa sellaisesta formaatista kuin blogikirjoittaminen on. En olisi itse uskaltanut mitään ilman sopivia digiyllyttäjiä ja on ihan mahtavaa, jos voin olla sellainen jollekin toiselle.

      Vastaa

Jätä kommentti