Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Autolla teltan kanssa Gotlantiin

Muutun kirjoituksen verran matkablogiksi ja kirjoitan viikon mittaisesta roadtripistämme teltan kanssa Gotlantiin. Kirjoituksessa on linkit lauttoihin ja majoituksiin ja vinkkejä ulkoiluun. Tietenkin laskin reissulle myös budjetin. Matka oli superonnistunut, saaren ainutkertainen luonto ja rantamaisemat tekivät meihin suuren vaikutuksen.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Tunnistat ne *-merkistä.

Lauttavaraukset ja majoitukset olivat lopulta tämän reissun helpoin nakki. Sen sijaan aivan kamala valinnan vaikeus syntyi, kuin piti valita jokaiselle päivälle vain yksi ulkoilureitti. Niitä kun saarella riittää ja ainakin kuvien perusteella ne ovat toinen toistaan kauniimpia. En tiedä, kuljimmeko me hienoimmat reitit. Mutta kuljimme varmasti hienoja reittejä, joita voin suositella.

Rasti ruutuun bucket listalta

Gotlanti on ollut jo vuosia matkakohteideni listalla. Olen haaveillut pittoreskeista merinäkymistä ja pitkistä hiekkarannoista. Lähdimme Gotlantiin ajatuksena viettää viikon verran rentoa ulkoilmaelämää tehden pieniä vaelluksia nauttien kauniista merimaisemista.

Sopivia ulkoilureittejä neuvotaan monella eri sivustolla, minä pidin muun muassa alltrails.com -sivustosta, josta kävin etukäteen etsiskelemässä meille sopivia päiväreittejä.

Halusin Gotlantiin nimenomaan autolla ja teltan kanssa. Näin saarta voisi kierrellä paremmin ja *autoteltta mahdollistaisi majoituksen rantamaisemissa eri puolella saarta. Kesäisellä ulkoilmareissulla autoteltta on ihan paras ratkaisu.

Ensiksi lautalla Ruotsiin

Etsiskelin mahdollisuuksia päästä Gotlantiin suoraan Suomesta, mutta risteilymatkoja suorin yhteyksin järjestetään hyvin kapeassa aikaikkunassa, eikä valinnan varaa noissa matkoissa ollut liikaa. Niinpä päädyimme siihen, että menemme Gotlantiin Ruotsin kautta.

Ruotsiin pääsee autolautalla Hangosta, Turusta ja Naantalista. Päädyimme Naantalista lähtevään Finnlinesin lauttaan monestakin syystä. Ehkä tärkeimpänä aikataulut, eli lautta lähti mukavaan aikaan: ei yömyöhällä eikä aamuvarhaisella. Halusin päiväaikaisen lauttamatkan, jonka voin käyttää saariston ihailuun.

Finnlinesin lauttalippu sisältää myös ruokailut, mutta se maksoi saman verran kuin kilpailijoiden lautat ilman syömisiä. Kaikki lauttamatkamme on varattu ja maksettu aikaisin keväällä, sillä hinnat nousevat lähtöpäivien lähestyessä.

Yöpymiset yllättivät

Olemme yöpyneet suomalaisilla leirintäalueilla mielestäni kohtuullisen runsaasti. Vain kerran olen onnistunut etukäteen varaamaan telttapaikan. Ruotsissa on toisin.

Jokaiselle tätä reissua varten kartoittamalleni leirintäalueelle myytiin etukäteen telttapaikkoja. Ja koska olimme lähdössä matkalle sesongin huippukohtana, päätin varata telttapaikat ennakkoon. Joillakin leirintäalueilla telttapaikan sai varausta tehdessä valita kartalta, vähän samaan tapaan kuin konserttilippuja netistä varatessa.

Yöpymispaikkojen löytäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Normaalien hotellivaraussivustojen kautta ei voi varata telttapaikkoja, vaikka kyseinen palveluntarjoaja olisikin varaussivustolla tarjolla.

Leirintäalueelta voi monenkin varauspalvelun kautta varata mökin, mutta jos haluaa tulla teltan kanssa, pitää varaus tehdä suoraan palveluntarjoajalta. Niinpä etsin erilaisten varaussivustojen ja karttapalveluiden kautta leirintäalueiden sijainteja ja kävin sitten heidän omilla sivuillaan tekemässä majoitusvarauksen.

Tässä kirjoituksessa on linkit ”Gotlannin ympäriajoon”, jos sellaisen haluat tehdä. Hotellivarauksiin käytin *Bookingia kuten aina, leirintäalueita selailin muun muassa Firstcampin verkkosivujen kautta, joka on ruotsalainen leirintäalueketju.

kuva autolautan kannelta

1. Päivä: lautalta toiselle

Lautta Naantali -Kapellskär

Seitsemäntuntinen lauttamatka oli äärimmäisen hieno maisema-ajelu kuvankauniin saariston läpi. Kuten päivälaivoilla yleensä, istumapaikkoja on rajoitetusti ja erilaisia lekotteluvaihtoehtoja olikin keksitty luovasti. Itse viisastuin menomatkasta siten, että otin paluumatkalle mukaan fleece-viltin ja tyynyn, jolloin kannella istuskelu on mukavampaa.

Meinasimme missata lauttamatkan hintaan kuuluneen toisen buffet-aterian. Olisimme tyytyneet heti matkan alkaessa tarjottuun runsaaseen seisovaan pöytään, mutta uusi ateria olikin tarjolla vielä aivan matkan lopuksi. Matkustajat siis ruokittiin kuin reittilennolla: alussa ja lopussa. Olikin mukava lähteä jatkamaan matkaa vatsa täynnä.

Automatka seuraavan lautan tuntumaan

Naantalista lähtenyt lautta saapuu Tukholman pohjoispuolelle, Gotlantiin lähtevien lauttojen satama on Tukholmasta etelään. Jos haluaa edetä yhden sataman taktiikalla, täytyy Suomesta lähteä matkaan Hangosta.

Kaksi lauttamatkaa eivät aivan mahdu samalle päivälle, varsinkin kun haluaa edetä leppoisan lomalaiseen tahtiin. Niinpä 150km automatka satamasta toiseen ei tuntunut ikävältä, vaan päinvastoin se oli mukava lisä ensimmäiseen matkapäivään.

Ekaksi yöksi ajelimme lähelle seuraavan päivän lähtöruutua, eli halusin valmiiksi lähelle seuraavaa satamaa, jotta aamulla ei tarvitsisi hermoilla liikenteessä. Olin varannut meille telttapaikan *First Camp Nynäshamnista.

Alueelle saapuminen oli pienoinen kulttuurishokki. Suomalaisiin, hiljaisiin ja vähän kauhtuneisiin leirintäalueisiin tottuneelle Nynäshamnin leirintäalue on suurkapunki. Siellä on mökkiä, majaa, kausipaikkoja ja telttailijoita laajalla alueella. Mekastustakin oli niin paljon, että alkuillasta hirvitti. Täällä ei mitenkään voisi nukkua.

Jälleen kuitenkin toteutui tuttu ilmiö: vilkaskin alue hiljenee ihmisten aikoihin nukkumaan. Nynäshamnin wc, suihku- ja keittiötilat olivat erittäin siistit ja vasta laitetut, vieressä oli hieno uimaranta hyppytorneineen ja -liaaneineen. Harmitti, ettei ollut omia pomppijoita mukana, niin paljon ranta olisi houkuttanut.

Ekan päivän numerot:

 • Lauttamatka Naantali – Kapellskär kesto 7h
 • Yhdensuuntainen lauttamatka 178€
 • Automatka Kappellskär – Nynäshamn 150km
 • Telttapaikka *First Camp Nynäshamn 31€

2. Päivä: Lautalla saarelle ja autolla etelään

Lautalla Nynäshamnista Visbyhyn

Lauttoja Nynäshamnista kulkee useita päivässä ja matka kestää kolmisen tuntia. Lautoissa on huima sesonkilisä, ne maksavat lomakautena lähes kaksinkertaisesti verrattuna hiljaisempiin aikoihin.

Epäröimme etukäteen: kehtaakohan laivalle ottaa omia eväitä? Ettei vaan vaikuttaisi nololta? Epäilyksemme oli turha: aika moni matkustaja kaivoi reissun aluksi kassistaan voileivät ja termospullot. Lautalla on ravintola ja kahvila, eli vatsan saa toki täyteen ilman eväitäkin, mutta lauttamatka oman kahvikupin ja kirjan kanssa istuskellen on mukava kokemus.

Visbyn lautta on kuin väljä juna tai lentokone: jokaiselle annetaan boardingissa oma numeroitu istumapaikka.

Autolla eteläkärkeen

Ensimmäiseksi Gotlannin yöksi suuntasimme saaren eteläkärkeen. Ihan ekaksi piti kuitenkin laittaa lounasta ja pysähdyimme Södra Hällarna -luonnonsuojelualueen maisematerassille, jossa puolisoni kokkaili meille tuliaislounaan. Vähän ehkä harmittikin jatkaa matkaa heti eteenpäin, niin kauniita maisemia ja hienoja polkuja oli heti lauttarannan tuntumassa.

Ajoimme kuitenkin suunnitelman mukaan yöksi *Fide Äventyrsbyhyn. Jos mitään yöpymispaikkaa voi luonnehtia sympaattiseksi, niin tätä. Äventyrsbyssä on suuri kierrätysmateriaaleista koottu lasten leikkikenttä, hauska hippihenkinen ulkobaari ja mahtavan näköisiä vierasmajoja.

Leikkialue on osa leirintäaluetta. Jos olisin paikalla lasten kanssa, olisin varannut kaksi yötä, ei mukuloita saisi paikasta pois nopeammin. Jos vain ohiajaessa haluaa käydä hyppyyttämässä lapsilta energiaa pois, leikkialueelle pääsee myös ilman majoitumista. Se maksaa 45kr ja samalla hinnalla saavat mukana olevat aikuiset kahvikupin.

Paikka sopii erinomaisesti lapsiperheille, mutta on kiva kenelle vaan. Se oli leirintämajoituksistamme ehdottomasti paras, mutta myös halvin. Supersuositus, menemme uskoakseni toistekin. Teltta-alueelle ei pääse auton kanssa, sillä se on aivan rannassa ja se on osa luonnonsuojelualuetta. Onneksi meillä oli mukana myös ihan normiteltta.

Tokan päivän numerot:

 • Lauttamatka Nynäshamn – Visby kesto 3h
 • Yhdensuuntainen lauttamatka 175€
 • Ajomatka Nynäshamn – Fide 70km
 • Telttapaikka *Fide äventyrsby 20€

Puskaparkkiehdotus: Södra Hällarna = ulkoilualue ja hyvät parkkipaikat heti lauttarannan eteläpuolella.

3. Päivä: ulkoilua etelän maisemissa

Aika lähellä Gotlannin eteläkärkeä on kahvila-ravintola Majstre, jonka pihasta voi lähteä tekemään kävelylenkin rantaa pitkin. Eteläkärjessä on myös yksi tunnetuimmista Raukeista, eli kalkkikivipaasista, joita saaren rannat ovat täynnä. Kyse on kalkkikiven ja fossiilien muodostamista ”patsaista”, jotka tuulieroosio on aikojen saatossa muovannut.

Maisemat ovat upeita ja yllätyksekseni väkeä oli kiivaimmasta sesongista huolimatta liikkeellä todella vähän. Rantaa pitkin pääsee tekemään hienon kävelykierroksen, jos ei epäröi välillä vähän kahlatakin. Takaisin ravintolalle pääsee maalaispolkuja lammaslaitumien läpi.

Pohdimme, mahdammekohan olla Kreikassa vai Sisiliassa, niin vahvasti laidunten läpi kulkeva reitti viittasi välimerellisiin maisemiin.

Seuraavaksi itälaidalle

Saaren eteläkärjestä ajelimme suurin piirtein keskelle saarta, sen itälaidalle. Yövyimme *Ljugarn Semesterby -nimisellä vapaa-ajan alueella.

Semesterby olikin käsite, joka tuli tällä reissulla tutuksi niin Ruotsin mantereen, kuin Gotlanninkin puolella. Ljugarnin lomakylä oli hyvin samanlainen kuin Nynäshamnin vilkas alue. Ruotsalainen telttailu on suomalaiselle vierasta: teltat ovat valtavia, niiden edessä on vaikuttava terassikalustus ja tarvittaessa myös ledivaloja somisteena.

*Ljugarn Semesterby on valtavan hienolla paikalla, rantaa voisi verrata Kalajokeen tai Yyteriin. Ja mukavan iltakävelymatkan päässä on raukkialue, jota voi käydä ihailemassa. Tämäkin lomakylä hiljeni yöksi, ympäristö oli siisti ja rauhallinen. Mutta porukkaa on todella paljon: vessaan ja keittiöön sai joka kerta jonottaa.

Suihkuun pääsi vain lisämaksusta, vesihanat aukesivat ladattua korttia näyttämällä. Paikka on kuitenkin negatiivisista puolistaan huolimatta hieno rantakohde.

Raukkeja Ljugarnin lomakylän tuntumasta

Kolmannen päivän numerot

 • Ajomatka saaren eteläkärjestä Ljugarniin: 95 km
 • Yöpyminen telttapaikka *Ljugarn Semesterby: 30€
 • Suihkut Ljugarnissa: 5,30€

4.  Päivä: saaren itälaidan tutkailua

Gotlannin itärannikolla on Katthammarsvikin näköalapaikka, josta voi lähteä kävelylle rantaa pitkin kohti pohjoista. Paikka on huikean kaunis korkeine kallioineen. Se on myös puskapysäköijien suosiossa ja majoittujiakin oli runsaasti. Murulaiseni koitti saada hieman saalista ja minä kävin kävelemässä.

Reissumme ehdottomasti hienoimman lounaan söimme Grogarnhuvudin lahden laidalta löytyneessä luolassa. Etsimme varjoa ja tuulensuojaa, jossa voisi pitää taukoa ja valmistaa lounaan. Paikka oli todella hieno.

Päivän päätteeksi suunnattiin nokka kohti pohjoista, ajomatkaa kertyi tässä siirtymässä 100km. Siirryimme Gotlanista Fårön saarelle. Sinne kulkee suomalaiselle tutun oloinen lossi, josta ei peritty lisämaksua. Vaikka oli heinäkuinen viikonloppu, emme joutuneet jonottamaan.

Olin varannut meille pohjoisimman mahdollisen majoituksen *Sudersand Resortista. Paikka oli edellisen yön kaltainen äärimmäisen vilkas lomakylä, joten tunsimme olomme hieman vieraaksi. Mutta ranta oli täällä vertaansa vailla, se olisi voinut olla mistä tahansa lomaparatiisista.

Neljännen päivän numerot:

 • Ajomatka Ljugarn – Sudersand: 100km
 • Telttapaikka Sundersand Resort: 42 euroa

Puskaparkkiehdotus: Katthammarsvikin näköalapaikka

5.  päivä Fårö tutuksi ajellen ja kävellen

Digershuvudin raukkialue oli uskoakseni eksoottisinta, jota Gotlannin matkalla näimme. Mitkään valokuvat eivät tee alueelle oikeutta. Raukkien täyttämän rannan voi käydä kävelemässä edestakaisin tai voi tehdä noin 12 kilometrin mittaisen lenkin, jossa kuljetaan myös metsässä ja lammaslaitumilla sisämaassa.

Paikka on ihan erityisen hieno ja se kannattaa käydä autolla katsomassa, vaikka patikointi ei yhtään huvittaisikaan. Kalkkikivimuodostelmien välissä kulkiessa olo on kuin tieteiselokuvassa.

Puskaparkkiin yöksi

Saaren luoteisesta osasta ei tuntunut löytyvän virallisia yöpymismahdollisuuksia, joten päätimme jättää tämän yhden yön puskaparkkiyöksi. Vähän tuskallisenkin etsiskelyn jälkeen päädyimme Lickershamniin, joka osoittautui oivalliseksi paikaksi. Se on vierasvenesatama, jossa oli paljon yöpyjiä, mutta löysimme ihan yksityisen rantapalan, jossa saimme olla rauhassa.

Gotlannissa on myös järviä. Niiden tarjoamat puhdistautumismahdollisuudet kiinnostavat erityisesti puskaparkkilaista. Tingsträde -järven rannalla oli kiva ja rauhallinen uimaranta, jossa sai päivän pölyt puhdistettua.

Lickershamnin majoitusnäkymät.

Viidennen päivän numerot:

 • Ajomatka Sundersand-Digerhuvud-Lickershamn: 78km
 • Yöpyminen puskaparkissa: 0€

6. Päivä: paluu sivistykseen

Sade pääsi hieman vesittämään tämän päivän suunnitelmiamme. Ajelimme, kunnes kirkastui ja päivän ulkoilu suoritettiin Hallshukin kalastajakylästä käsin. Ranta on hieman vaikeakulkuista, mutta kaunista ja jylhää. Olimme jälleen matkassa täysin keskenämme, emmekä tavanneet parin tunnin aikana ketään.

Lummelundin tippukiviluola on yksi Gotlannin suositelluista kohteita ikisuosikkini Tripadvisorin sivuilla. Luolaan pääsee vain opastetuille kierroksille, aikuisen sisäänpääsy maksoi 17€.

Mene suoraan vankilaan

Viimeiseksi Gotlannin yön majoitukseksi valikoitui *Visbyn vanha vankila, joka on nyttemmin muutettu hostelliksi. Toisin kuin Katajanokalla sijaitseva vankilahotelli, Visbyssä sellejä ei ole yhdistetty tai modernisoitu, vaan siellä pääsee (joutuu) nukkumaan ihan autenttisissa kerrossängyissä.

Sellin = hotellihuoneen ovi.

Myös Visbyssä on leirintäalue, mutta siitä varoiteltiin etukäteen: sen sanottiin olevan keskellä kaupunkia ja puistotyyppinen, eli siellä riittäisi elämän ääniä vuorokauden ihan jokaiseen tuntiin.

*Visby Fängelse oli hauska ja persoonallinen yöpymiskokemus, jota suosittelen lämpimästi, jos ei ole liian nättinokkainen. Alakerrassa on vain yksi suihku ja vessa, mutta ruuhkaa oli vain keittiössä, kun eri seurueet valmistelivat omia aterioitaan.

Monen päivän eräjormailun ja kaasukeittimillä tehtyjen ruokien jälkeen palasimme sivistyksen pariin. Visbyn keskusta vaikutti ruuhkaiselta ja ravintolaterassit pursuivat asiakkaita.

Söimme päivällistä Baksidan -nimisessä ravintolassa vähän sivussa Visbyn vilkkaimmista kortteleista ja ruoka oli todella hyvää. Puolisoni oli lammas-annoksestaan lähes liikuttuneessa tilassa. Minunkin kasvisannokseni oli todella hyvä, meidän puolestamme ravintolalle vahva suositus.

Kuudennen päivän numerot:

 • Ajomatka Lickershamn – Hallshuk – Visby: 70km
 • Yöpyminen Visby Fängelse: 78€
 • Päivällinen: 100€


Puskaparkkisuositus: Kinnerstuga Campingin läpi ajaen löytyy autio merenlahti, jossa on nuotiopaikka. Myös tuo leirintäalue olisi varmasti rauhallinen pysähdyspaikka. Seuraavalla Gotlannin matkalla olemme varmasti yötä siellä.

7. Päivä: kerran vielä!

Olin ajatellut, että viettäisimme viimeisen matkapäivämme Visbyhyn paremmin tutustuen. Kävi kuitenkin niin, että yksi iltakävely ja illallinen kaupungilla oli tähän kohtaan riittävä annos kesäkaupungin hulinaa. Halusin takaisin patikkapoluille ja korjaamaan ensimmäisen päivän harmitukseni.

Pääsin kuin pääsinkin siis patikoimaan Södra Hällarnan luonnonsuojelualueelle. Poluilla on karuja hienoja kohtia, mutta myös satumetsämäisiä, hyvin vehreitä jaksoja. Muratti elää poluilla omaa elämäänsä, en usko että olen missään nähnyt yhtä hienoja kasvustoja.

Paluumatkalla sama taktiikka

Myös paluumatkalla ajelimme Tukholman läpi seuraavan lauttamatkan lähtösataman läheisyyteen yöksi. Kappelskär Camping tuntui turvalliselta paluulta suomalaiselle tuttuun hiljaiseen ja väljään leirintäalue-elämään. Paikka oli todella rauhallinen ja jos jatkossa pitäisi Ruotsin puolella yöpyä jonkun matkan välivaiheena, valitsisin ehdottomasti tämän leirintäalueen.

Aamupalaa nautimme ylhäisessä yksinäisyydessä.

Seitsemännen päivän numerot

 • Lauttamatka Visby-Nynäshamn 178€
 • Ajomatka Nynäshamn – Kappelskär 150km
 • Telttapaikka Kappelskär Camping 32€

Mikä oli hienointa?

Luonto, ihan ehdottomasti. Ja nimenomaan rannat. Ajelimme viiden päivän aikana saarella noin 900 km ja uskallan sanoa että ehdimme perehtyä pienen saaren maisemiin melko tarkkaan. Sisämaa on Gotlannissa ihan samanlaista maalaismaisemaa kuin missä tahansa muuallakin.

Mutta saaren jokaisen eri ilmansuunnan rantojen luonto on aivan erityisen vaikuttavaa, vaihtelevaa ja yllättävää. Gotlanti on ulkoilmaihmisen to-go-kohde ihan ehdottomasti. Saari on ehkä parhaimmillaan kävellen tai pyöräillen.

Yllätyin siitä, kuinka rauhallista saarella on, luonnossa liikkujia oli melko vähän. Visby taas oli pakkautunut aivan täyteen, joten visiittimme sinne jäi yhden illan mittaiseksi. Olimme Gotlannissa viisi päivää, joka mielestäni näin jälkikäteen tuntuu sopivalta määrältä.

Lisäinspistä ja jossittelua

Tiesitkö, että Peppi asuu Gotlannissa? Alkuperäinen SVT:n tv-sarja on kuvattu saarella ja ihka oikeaan Huvikumpuun pääsee myös vierailemaan. Taannoin New Yorkissa halusin käydä Carry Bradshawn portailla, Pepin luona käynti olisi ollut samanlainen pyhiinvaelluskohde.

Villa Villekulla jäi minulta käymättä, aikuisen lippu kohteeseen maksaa yli 40 euroa, joten asia sai puolestani olla. Harmillista. Pepin koti on ympätty osaksi elämyspuistoa, jossa käyminen voi olla lapsiperheen must-listalla, minä jätin sen vähän haikeana väliin.

Mitä me syötiin?

Etukäteen suoritetut ruokaostokset varmistivat sen, että koko reissun ajan voi keskittyä ulkoiluun ja rentoiluun, kun ruoka-asiat ja ostokset olisi jo etukäteen mietitty. Retkeilyruokailu ei ole kitsastelua. Se on mahdollisuus rauhalliseen ateriointiin erittäin luonnonkauniissa paikoissa.

Tilasin etukäteen kahta kesän eri reissua silmällä pitäen *Matsmartilta (linkki on suoraan minusta parhaalle välilehdelle) proteiinit lounaita varten. Matsmartilla on tarjolla milloin mitäkin erilaisia papuja, ostin myös kalasäilykkeitä ja varmiita kastikevaihtoehtoja. Lisäksi ostin pastoja, nuudeleita ja riisejä.

Matsmartin erilaisista aineksista kokkailun voi ottaa osana lomaa: erilaisia uusia yhdistelmiä ja aterioita on kiva laatia, aina tulee jotain ihan uutta syötävää. Prismasta kävimme hakemassa aamu- ja iltapalavarusteita sekä retkieväitä.

Kun viikon viettää ulkona, on koko ajan nälkä. Erilaisia välipaloja sun muuta energiapitoista syötävää ei ole mukana koskaan liikaa: kaikki menee. Toki kotikeittiöstäkin otettiin tavaraa mukaan, kuten öljyä, soijaa ja mausteita. Reissun aikana teimme myös pieniä täydennyksiä ruokavasrastoon.

Viikon ruokakulume olivat noin 160€ eli 80€/hlö. Vaikka ruokaa tehtiin vaatimattomista aineksista, kokoaikainen ulkonaolo ja reilu liikunta lisäsivät kalorien ja sitä kautta myös eurojen kulutusta. Normaalina kotiviikkona syömme 50 eurolla hlö/vko.

Tarvitaan vain keitin

Ainoa pelkästään retkeilyä varten oleva tarvike on mukanamme kulkeva *retkikeitin, joka maksaa noin 30€. Vaihdettava kaasupatruuna maksaa reilut 3€ ja sillä tekee viikon ruoat, kunhan ei pitkiä haudutteluja suorita.

Reissujen aikaiset ruokarutiinimme ovat hioutuneet sellaisiksi, ettemme käytä mitään kylmäsäilytystä vaativaa. Päivän kaikkin aterioihin ja ruokalajeihin löytyy ratkaisut, jotka kestävät huoneenlämpöä. Tämä helpottaa reissaamista huomattavasti.

Roadtrip teltan kansa Gotlantiin, kustannukset 2hlö

Lautat Naantali – Kappellskär352 €
Lautat Nynäshamn – Visby350 €
Yö mennessä ruotsi31 €
Yö tullessa ruotsi35 €
Yöt Gotlanti162 €
Polttoaine130 €
Ruoat160€
Päivällinen Visby100 €
Yhteensä, 2hlö1 320 €

On mahdotonta sanoa mikä on halpaa ja mikä kallista, sen määritteleminen on jokaisen omasta tilanteesta ja arvoista kiinni. Itse ajattelen, että kesäinen lomaviikko ulkomailla ihan ainutkertaisissa maisemissa on edullinen, jos se maksaa 660€/hlö.

Jos haluat lisäinspistä Gotlannin reissuun tai muuten vaan kasvattaa matkakuumetta, käy lukemassa Kerran elämässä – blogin kiva Gotlanti-selostus. Myös Rantapallossa on mukava matkakertomus Gotlannista. Vielä tänä kesänä ehdit hyvin, tai voit rauhassa suunnitella ensi kesää.

Jos telttailu ei inspaa, tästä pääset kurkkimaan *Gotlannin erityyppisiä majoituksia, sieltä löytyy varmasti jotain ihan kaikille kukkaroille ja mieltymyksille.

Trevlig resa!

*******************

Olen 48-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti