Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Vuosibudjetin väliarvio

Miten vuosibudjetointi onnistuu? Vuosi on puolessa välissä: lasken yhteen kuuden kuukauden tulot ja menot ja vertaan niitä alkuvuonna tekemiini arvioihin. Raha-asioiden suhteen olen tänä vuonna tehnyt (ainakin) kaksi virhettä.

Aloitin vuoden 2023 ilman vakituista työtä. Tästä syystä piti aloittaa uudenlainen budjetointitapa, eli niin kauan kun kuukausitulot ovat säännölliset, riittää myös kuukausittain tapahtuva budjetointi hyvin. Kun vuosi koostuu hyvin erilaisista (tulo)tilanteista, on syytä arvioida suurempaa kokonaisuutta.

Alkuvuodesta hahmottelin koko vuoden raha-asiat: Laskin koko vuodelleni hintalapun: kulutus, lainat, reissut ja projektit yhteenlaskien muodostin arvion, että tarvitsen vuoden aikana 26 000 euroa. Sen jälkeen hahmottelin erilaisia tulonlähteitä ja suunnittelin, miten saisin tarvisemani määrän rahaa kasaan.

Talouden kokonaisuuden hallinta on olennainen osa omaa mielenrauhaa: ei voi olla rauhassa joutilas, jos on yhtään huolia siitä, riittävätkö rahat. Tämä on myös vielä tällä hetkellä suurelta osin opettelua: olen elämässäni ensi kertaa näin joutilas ja vielä on täsmentymättä, miten tämä uusi elämäntilanne lopulta vaikuttaa rahan kuluttamiseen.

Tämä kirjoitus on henkilökohtaisen talouteni kotitehtävä. Se on tarkoitettu ensisijaisesti itselleni, sitten budejtoinnista kiinnostuneille numeroniiloille. Muilta se voi viedä hengen. Jatka siis omalla harkinnalla.

Mitä olen tienannut tänä vuonna?

1. Kausityöstä Lapissa

Siivosin hotellihuoneita huhtikuun loppupuolelle asti. Yhteensä olin Lapissa puoli vuotta ja laadin tuosta ajasta ihan erillisen tilinpäätöksen, koska halusin tutkailla Lapissa oloajan tulo- ja menovirtoja yhtenä kokonaisuutena. Olin arvioinut, että tämän vuoden puolella Lapin siivoustuloja olisi käytössäni kymppitonni.

Tienasin Lapissa enemmän kuin olin laskenut, sillä veroprosenttini jäi pieneksi ja yli- ja lisätöitä oli kiireaikana paljon.

Tulolajiarviototeutunut
Kausityön palkka10 000€11 899,66€

2. Vuokratulot

Minulla on hitusen verran vuokratuloja toisesta omistamastani asunnosta. En kutsu sitä sijoitusasunnoksi, sillä se on vanha kotini, jossa asuu tällä hetkellä perheeni jäseniä.

Tulolajiarvio, 6kktoteutunut 1-6/2023
Vuokratulo, netto550€550€

Vuokratulon suhteen tilanne on siis ennakoitu. Maksan vuokratulojen ennakonpidätyksen osana palkkatuloni veroprosenttia, jota pidän kätevänä ratkaisuna. Sillä tavalla vuokratulo on suoraan nettotuloa.

3. Osingot

Elän ”firetyssuunnitelmassani” välivaiheen vuosia. Olen jo jättänyt vakituiset työt ja nautin vapaajaksoista, mutta haluan vielä 2-3 vuotta lisäsijoittaa, jotta voin nostaa passiivisten tulojeni suhteellista osuutta kulutuksestani. Tänä vuonna käytän elämiseen arvo-osuustilille maksettavat osingot ja sijoitan uudelleen osakesäästötilin tuotot.

Viime vuosina yhä useampi suomalainenkin pörssiyhtiö on alkanut maksaa osinkoja kahdessa tai jopa neljässä erässä. Täten yhä vähemmän koko vuoden osinkopotista tulee maksuun heti yhtiökokousten jälkeen. Salkussani on myös yksi yhtiö, joka maksaa osinkoa kuukausittain.

Selvyyden vuoksi lienee kuitenkin viisainta tarkastella tässä vaiheessa koko vuoden osinkotuloja kokonaisuutena. Vaikka kaikkia osinkoja ei ole vielä maksettu, uskallan tässä vaiheessa laskea tulokseni kaikki ne osingot, joista on jo olemassa yhtiökokousten päätökset. Voihan olla, että jotain kovin äkillistä tapahtuu, mutta koska salkkuni on hyvin hajautettu (=hajanainen..?) ei yhden yhtiön pyörtöpäätös sitä heiluta.

Tulolajiarviomaksettutulossa
netto-osingot4200€3579€629€

Saatan tehdä vielä pieniä lisäostoja loppuvuodesta, jotka hieman kasvattavat myös arvo-osuustilien tuloja. Lisäksi en ole vielä uskaltanut laskea mukaan Nokian Renkaiden joulukuussa maksettavaksi määriteltyä osinko-optiota, sillä yhtiön tilanne on vielä suurelta osin epävarma.

4. Blogitulot

Hahaa, tämä on huvittava postimerkin kokoinen summa, mutta haluan seurata tämän(kin) asian euromääräistä kehitystä vuositasolla. Korostan, että blogi on rakas harrastus, enkä halua sotkea verkkosivujani google adsin mainosvilinällä. Suosittelen sivuillani affliate-linkein vain tuotteita, joita itse käytän.

En kuitenkaan sylje lasiin, eli jos kirjoitan jostain mielestäni kivasta ja hyödyllisestä asiasta, laitan mukaan mainoslinkit.

Jokainen bloggaaja tietää, että verkkomainonnan tuloissa on harmillisia ominaisuuksia: niitä tilitetään vain tiettyjen porrassummien toteutuessa ja/ tai jokainen nosto mainostililtä maksaa. Tästä syystä erinäisiä summia on minultakin retkumassa erilaisten palveluiden tileillä ja tänä vuonna blogituloja on tuloutunut hyvin vaatimattomasti.

Tulolajiarvio / 6kktulot tammi-kesäkuu
Blogitulot100€11,99 €

5. Muut tulot

Tämä on kaatoluokka mitä erilaisimmille tuloille, joita kertyy vuoden saatossa erilaisista lähteistä. Itse asiassa kun tänä vuonna olen ekaa kertaa pitänyt näistä tuloista kirjaa, olen yllättynyt kokonaissumman suuruudesta.

Mukana on pullonpalautusrahoja, bonuksia, isännöintitoimistosta palautunutta liikalaskutusta, käsitöistä maksettuja palkkioita ja tavaroiden myynnistä saatuja korvauksia. Loppuvuodesta tähän kategoriaan putoaa vielä veronpalautukset.

Tulolajiarvio / 6kktulot tammi-kesäkuu
Sekalaiset muut tulot250€886,28 €

Miltä tulojen kokonaisuus näyttää?

Sanalla sanoen hyvältä. Kun ynnäilen alkuvuoden tulot yhteen, huomaan olevani mukavasti edellä sitä summaa, jonka ajattelin tässä vaiheessa vuotta olevan koossa.

TulolajiArvioToteutunut
palkka10 000€11 900€
vuokratulot 6kk550€550€
osinkotulot 12kk4 200€4 208€
blogitulot, 6kk100€12€
muut tulot 6kk250€886€
Yhteensä15 200€17 556€
Ylitys2356€

Tulopuoli näyttää mukavan rauhoittavalta, mutta se ei paljon lohduta, jos menot ovat karanneet käsistä. Seuraavaksi pitää tutkailla, miltä tämän vuoden kulutus näyttää nyt puolimatkan krouvissa.

Paljonko olen kuluttanut tänä vuonna?

Listailin alkuvuodesta menobudjettiani tehdessäni tämän vuoden kulunkini seitsemään luokkaan:

Kululajivuosibudjetti
Arki11 000€
Lainat11 000€
Elämysrahasto1 500€
Projektit1 200€
Sijoittaminen800€
Seikkailu500€
Yhteensä26 000€

Olenko pysynyt suunnitelmissani vai laadinko itselleni epärealistisia tavoitteita tai rajoja?

1. Perusarki

Päätin vuoden alussa tavoitella kuukausikulujen vähentämistä siten, että saisin viime vuoden keskiarvosta, 1028€/kk nipistettyä tänä vuonna reilun satasen pois. Tavoittelin kuukausikuluihin 11 000 euron pottia, joka tarkoittaisi noin 916 euron kuukausibudjettia.

Heti kättelyssä on myönnettävä, että epäonnistuin. Alla on taulukko vuoden alussa tekemästäni arviosta ja vierellä toteutuneet luvut.

talousmenot kuukausittainarviototeuma tammi-kesäkuu
Asuminen430 €511,44 €
Ruoka ja juoma150 €130,03 €
Matkailu50 €124,17 €
Liikkuminen30 €65,83 €
Terveydenhuolto30 €45,22 €
Vakuutukset6 €23,67 €
Ulkonäkö10 €23,17 €
Vaatteet10 €21,31 €
Puhelin20 €20,40 €
Sähkö40 €16,96 €
Sosiaalinen elämä20 €21,79 €
Äänikirjapalvelu17 €14,16 €
Hyväntekeväisyys12 €10,00 €
Pankkipalvelut8,50 €10,83 €
Koti20 €3,37 €
Arjen yllätykset10 €3,00 €
ICT30 €0,00 €
Kulttuuri3 €0,00 €
Harrastukset20 €0,00 €
Kulutus /kk916,50€1 045,35€

Eli käytännössä olen kuluttanut suunniteltua enemmän rahaa melkein jokaisessa menokategoriassa. Pieleen siis meni. Olenko minä suunnitelmissani näin epärealistinen, osaanko minä tämän homman näin huonosti??

Olen tavoittelemani 916 euron kuukausibudjetin sijaan kuluttanut kuukausittain keskiarvoisesti 1045 euroa, eli suunnittelemani kuukausibudjetti paukkui 129 eurolla. Prosenteiksi muunnettuna olen kuluttanut 14% yli suunnitellun.

Aloitetaan selittely.

Mikä on arjessani kallistunut?

Nopea vastaus on, ettei juuri mikään. Eli olen osannut vängätä infaatiota vastaan supistamalla menojani viime vuodesta.

Kaksi eniten kohonnutta kuluerää ovat asuminen ja matkailu. Olen alkuvuoden maksanut kahta asuntoa. Matkailu on taas ollut tämän vuoden oma valinta, eli olen yöpynyt keväällä joka kuukausi hotellissa vähintäään yhden yön. Eli jos ei malta pysyä kotona, se maksaa. Tässä vaiheessa budjetin ylitys ei haittaa, muistoja ja kokemuksia on karttunut mukavasti.

Eniten euroja olen säästänyt ruokakuluissa. Muut muutokset ovat niin pieniä, etteivät ne oikeastaan vaikuta kokonaisuuteen.

Alla olevassa kuvassa vihreät, miinusmerkkiset luvut ovat tänä vuonna kuukausittain vähemmän kuluneita euroja ja punaiset sarakkeet kertovat euromääräisen lisäkulutuksen kasvusta verrattuna viime vuoteen.

Olin tavoitellut tälle vuodelle arjen kuluihin säästöä, mutta olen kuluttanut joka kuukausi tänä vuonna 17 euroa enemmän (+1,6%) kuin viime vuonna.

Asumiskuluissa on mukana 4kk Lapin asumista ja oman kodin koko vuoden kulut. Tästä näkökulmasta asumiskulujen pitäisi loppuvuonna tasoittua. Toisaalta olen syönyt matkan varrella kuormasta: olen käyttänyt ennakoitua suurempia tuloja tietoisesti matkailuun. Mutta myönnetään: tavoite kulujen pienentämisestä oli epärealistinen.

Menolajiarvio, 6kktoteutunut
Arkikulutus5500€6222€

Päätän nostaa arviotani loppuvuoden arkimenoista siten, että lasken koko vuonna arkeen kuluvaksi noin 12 500€ eli arvioin pysyväni loppuvuoden samassa tahdissa kuin alkuvuonna.

Kulurakenteeni tulee loppuvuonna erilaisten elämäntilanteiden ja -ympäristöjen vuoksi muuttumaan. En enää haikaile alkuvuodesta toivomaani, reilun 900 euron kk-budjettia, se on jo menneen talven lumia se.

Olen tavoittanut kuukausibudjettieni alarajan, jota en minulle mukavassa elämässä halua alittaa. Nyt on vain nitkuteltava inflaation tahdissa ylöspäin.

2. Projektit

Olin varannut kahteen pieneen rakennusprojektiin yhteensä 1200 euroa. Kumpikin hanke on tätä kirjoitettaessa jo hyvässä vauhdissa. Ne toteutuvat pienin kustannuksin, sillä saimme käyttöömme runsaasti maksutonta kierrätysmateriaalia.

Menolajiarvio/vennuste kesäkuussa
Rakennusprojektit1200€500€

Yes. Kohonneet elämisen kulut on melkein katettu halvemmin rakennusprojektein. Entä miltä näyttävät loput sarakkeet?

3. Elämysrahasto

Olin varannut erilaisia pieniä matkoja ja retkiä varten tälle vuodelle yhteensä 1500 euron elämysrahaston. Osa reissuista on toteutunut, ja loputkin on jo suunniteltu siihen pisteeseen, että kustannukset ovat selvillä. Myös elämysrahasto pysyy hyvin raameissa.

menolajiarvio/vennuste 06/23
Elämysrahasto1500€1100€

4. Seikkailu

Määritin tämän vuoden tavoitteita laatiessani, että haluan pitkäksi aikaa ulkomaille. Tuota tavoitetta varten on varattuna 500€ lähinnä matkakuluihin kohteeseen ja takaisin. Tiedän jo nyt minne olen menossa ja miten, kerron reissun yksityiskohdista tarkemmin myöhemmin.

Olin kuitenkin suunnitelmissani tässä kohtaa epärealistinen. Seikkailurahaa tarvitsen loppuvuodeksi 1000€. Tuo raha kuluu hitaaseen, edestakaiseen pintamatkaan yöpymisineen.

Menolajiarviomatkasuunnitelma
Seikkailu500€1000€

5. Lainat lyhenevät tuskallisen hitaasti

Määritin vuoden alussa, että tarvitsen lainojeni lyhennyksiin, korkoihin ja palkkioihin tänä vuonna yhteensä 11 000 euroa. Toinen lainojeni koroista on jo tarkistettu, toinen tarkistetaan ensi kuussa. Tiesin jo vuoden alussa, että korkomenoni tulevat kasvamaan merkittävästi ja korkojen nousu onkin laskettu mukaan lainabudjettiin.

Kasvavat korkomenot mielessäni olen alkuvuodesta lyhentänyt lainojani hieman suunniteltua aktiivisemmin. Olen lainojeni kanssa suurin piirtein budjetissa.

menolajiarvio/vennuste 06/23
Lainat11 000€11 400€

6. Sijoittaminen

Budjetoin alkuvuodesta sijoittamiseen koko vuodelle vain 800 euroa. Ajattelin, että käytän sijoittamiseen tuloistani vain pakollisen vuosittaisen yksityisen eläkevakuutuksen verran. Seepra ei kuitenkaan niin helpolla pääse raidoistaan, enkä ole malttanut olla tekemättä myös osake- ja rahastosijoituksia.

Maaliskuussa tekemäni, elämäni ensimmäisen sijoitussuunnitelman mukaan sijoitan joka kuukausi indeksirahastoon 5% kuukausikulutuksestani. Sijoituksiin ”kulutettuun” rahaan voi toki suhtautua aika maltillisesti, eikä siitä tarvitse olla huolissaan, mutta rahastoihinkin laitettu raha on kukkarosta pois, joten merkitään tämäkin ”ylitys” miinusmerkkisenä taulukkoon.

menolajiarvio/vennuste kesäkuu
Sijoitukset800€1500€

Lopputulos: pysynkö raameissa?

Lasketaan vielä yhteen kaikki edellä summailtu. Olen tienannut enemmän kuin luulin, mutta olen myös kuluttanut suunnittelemaani enemmän. Ennusteen laskin arvioiden mennyttä alkuvuotta: jos kaikki jatkuu samana, minne päädyn?

Kululajivuosibudjettiennuste
Arki11 000€12 500€
Projektit1 200€500€
Elämysrahasto1 500€1100€
Seikkailu500€1000€
Lainat11 000€11 400€
Sijoittaminen800€1 500€
Yhteensä26 000€28 000€

Vuoden ollessa puolivälissä näyttää siltä, että rahaa liikkuu käyttötililtäni suuntaan tai toiseen tänä vuonna noin 2000 euroa enemmän kuin olin suunnitellut. Suurentunut kulumäärä hämmentää, mutta toisaalta voin tukeutua alkuvuoden suurempiin tuloihin, joita on 2300 euroa yli suunnitellun.

Mutta miten on, tienaanko loppuvuonna suunnitellusti? Olen alkuvuodesta tienannut eri lähteistä noin 17 500 euroa. Jotta pärjään loppuvuoden, tarvitsen jostain tuloja tai rahaa noin 10 500 euroa. Vapaan harhailijan näkökulmasta summa tuntuu suurelta.

Loppuvuoden päivitetty tulolaskelma

Palaan takaisin alkuvuodesta laatimaani tuloarvioon ja teen nykytiedon valossa muutaman päivityksen. Loppuvuoden tulolähteitä pitäisi suunnitelmieni mukaan olla viisi.

1. Vuokratulot

Uskallan olettaa loppuvuoden sujuvan sovitusti ja luotan, että loppuvuosi tuo minulle vuokratuloja nettona 550€.

2. Syksyn pätkätyö

Olin alkuvuodesta suunnitellut, että tekisin syksyllä töitä noin kaksi kuukautta. Alunperin olin arvioinut tienaavani syksyllä 3500 euroa. Tässä vaiheessa kesää tiedän jo tulevan työpaikkani ja palkkatason. Minimaalisella veroprosentilla uskallan laskea, että kahden kuukauden työpestistäni jää käteen noin 4600€.

3. Blogitulot

Edellistä tuloerää sain päivittää mukavasti ylöspäin, tässä kategoriassa suunta on toinen. Arvioin loppuvuodelle blogituloja 50€ aiemmin arvioidun satasen sijaan.

3. Muut tulot

Olen saanut lopullisen verotuspäätöksen ja tiedän saavani palautusta reilut 300 euroa. Muista lähteistä uskon saavani irralisia roposia loppuvuodestakin. Lasken muiden tulojen sarakkeeseen 500 euroa. Arvio on varovainen ja alakanttiin, mutta niin pitääkin.

4. Vapausrahasto

Ehdin vuonna 2022 koota ihan mukavan vapausrahaston, ja nyt harjoittelen myös omien säästöjeni käyttöä. Huomaan sisäisen Roope Ankkani heräävän: säästöjen irrottaminen käyttöön tuntuu hankalalta, mutta näitä rahoja ole jätetty tilille haudottavaksi vaan ne on tarkoitettu elämiseen. Alkuperäisessä budjetissani olin päättänyt keventää rahastoa 2500€. Pidättäydyn tässä lukemassa.

5. Viimeinen paikko

Loppuvuonna vielä tarvitsemastani 10 500 euron tuloista puuttuu vielä 2400. Tämän verran käytän osinkotuloja perheyhtiöstä. Tämä tulolähde on ultimaatiinen rahahäpeäni kohde, tuntuu että tämä pykälä vesittää omat itsenäiset suunnitelmani. Onneksi voin vähentää budjetistani näiden rahojen kulutusta ennakoidusta.

Aion lähivuosina siirtää omaa omaisuuttani myös sukupolvissa eteenpäin, joten yritän suhtautua sukupolvien väliseen rahavirtaan neutraalisti, vaikka se tosi hankalaa onkin: olen siinä osallinen sekä ottajana että antajana.

Ennuste loppuvuoden tuloista, vertailu alkuvuoden arvioon:

arvio tammikuuennuste kesäkuu
Vuokratulot550€550€
Palkka3 500€4 600€
Blogitulot100€50€
Muut tulot250€500€
Vapausrahasto2 500€2 500€
Perheosingot4 000€2 300€
Nettotulot yhteensä10 900€10 500€

Tehtävä suoritettu. Nenä pysyy veden pinnan yläpuolella tämän vuoden kaikenlaisista muutoksista huolimatta.

Tämän vuoden kaksi keskeistä rahavirhettä

En tässä vaiheessa osaa sanoa, mikä olisi riittävän tarkka vuosibudjetoinnin onnistumisprosentti. Olin tehnyt karkeita summailuja ennen kuin aloin tekemään tätä postausta, mutta vasta tämä kirjoitus sai laittamaan kaikki luvut vihdoin yhteen.  Kun jokainen summa muuttuu omaan suuntaansa, voi lopputulos yllättää.

Ajattelen ehkä tässä vaiheessa niin, ettei ole tärkeää osua eurolleen oikeaan. Mutta on ihan supertärkeää seurata tulojen ja menojen kokonaisuutta ja hahmottaa, näyttääkö siltä, että tulot tulevat kattamaan menot. Toiseksi on tärkeää arvioida omaa osumatarkkuutta: osaanko budjetoida vuodeksi kerrallaan ja mitä voisin oppia tästä ekasta yrityksestä.

Ensimmäinen tämän vuoden rahavirheeni oli, että kuvittelin voivani lopettaa sijoittamisen. Se oli väärä olettama, tapa on tiukassa ja harrastus rakas. Tuon asian pääsin tunnustamaan jo kirjoittaessani alkuvuoden sijoituskuuulumisia.

Toinen rahavirheeni oli, että kuvittelin voivani vielä pienentää kuukuausikulutustani. Se ei enää onnistu tinkimättä sellaisista asioista, joita elämässäni erityisesti arvostan.

Mitä opin virheistäni? Ehkä tässä vaiheessa sen, että kuvittelin muutoskyvykkyyteni suuremmaksi kuin se todellisuudessa on. Tuo asia lienee syytä muistaa myös jatkossa.

Jos haluat apuvälineitä budjetointiin, käy tutustumassa takuusäätiön Penno-sovellukseen, joka on ihan mahtava ilmainen apuväline talouden haltuunottoon. Pennoa voit käyttää diginä tai ladata paperiversion.

Budjetointi ei ole rahan laskeskelua numeroiden tai eurojen vuoksi. Se on tapa ylläpitää mielenrauhaa, toteuttaa unelmia ja hahmotella omia mahdollisuuksia. Inspiroivia laskelmia!

*****************

Olen 48-vuotias Excel-taulukoiden suuri ystävä. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti