Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Bokashi: kerrostalokodin täydellinen kiertotalous

Mikä on bokashi, miten se toimii ja mitä hyötyä siitä on? Olemme käyttäneet bokashia nyt reilun vuoden, tämä on intoilu- ja käännytyskirjoitus bokashin puolesta.

Kirjoitus sisältää mainoslinkin. Tunnistat sen *merkistä. Suosittelen vain tuotteita, joita käytän itse.

Miksi bokashi on super?

1. Bokashi on helpompi ratkaisu kuin biojäte. Leppoistaja on aina halukas vähentämään vaivannäköä.

2. Bokashineste käy kodin viherkasvien luonnonmukaiseen lannoitukseen, eikä sinun tarvitse ostaa ravinteita erikseen. Laiska nuukailija on jälleen tyytyväinen.

3. Bokashiämpäri keittiön nurkassa varmistaa, ettei sinun enää koskaan tarvitse kantaa parvekkeelle tai terassille yhtä ainutta multasäkkiä. Edelleen: mahtava helpotus autokuskille, kantajalle ja kodin siisteyden ylläpitäjälle.

4. Valitsemalla bokashin olet ilmastoystävällisempi. Bokashimassan co-päästöt 25kg/tonni, kompostin 669kg. Voit siis vähentää väistämättömän biojätteesi co-päästöjä 96%. Mieti.

Vaikka vain yksi edellä maintuista kohdista toteutuisi kohdallasi, suosittelen kokeilemaan. Ja mitä enemmän saat rasteja ruutuun, sitä suurempi hyöty tästä prosessista sinulle on. Perustelen kirjoituksessa yllä olevat väittämäni vähän paremmin ja selostan kuvien kanssa miten bokashi toimii.

Mikä on bokashi?

Monessa paikkaa bokashi määritellään sisätiloissa olevaksi kompostiksi. Näin asia ei kuitenkaan ole. Bokashissa biojäte ei kompostoidu, vaan fermentoituu. Tästä syystä prosessi on kompostointiin verrattuna huomattavasti hiilineutraalimpi prosessi.

Bokashissa biojätteen solunesteet valuvat ämpärin pohjalle ja valmiissa bokashiämpärissä biojäte on muuttumattoman näköisessä muodossa. Jäte on kuivaa ja helposti käsiteltävää.

No mikä se bokashi sitten on? Se on tiivis, kannellinen, normiämpärin kokoinen rasia, jossa on tuplapohja. Ruoantähteet laitetaan ämpärin päältä sisään, taputellaan napakaksi mukana olevalla lastalla ja ripotellaan vähän kariketta päälle.

Bokashi pidetään kuivana valuttamalla bokashinestettä hanasta, joka on bokashi-ämpärin pohjassa, kuin viinitonkassa ikään.

Netti on pullollaan erilaisia ohjeita, joiden avulla bokashi-ämpärin voi rakentaa itse. Minä *ostin ämpärit kaupasta ja olen ollut todella tyytyväinen. Mutta mennään nyt prosessi ihan alusta.

Irtopohja on samanlainen konstruktio kuin höyrykattilassa tai mehumaijassa. Valmiissa bokashi-astiassa tämä tulee paketin mukana. Jos askartelet itse, sinun tulee esimerkiksi tehdä reikiä sisäkkäin olevien ämpäreiden sisemmän ämpärin pohjaan.

Jotta biojäte ei valu reikien kautta alempaan osastoon, pitää reiät peittää. Itse olen käyttänyt suojana veskipaperia.

Sitten ei muuta kuin täyttämään astiaa. Jotta prosessi toimii parhaalla mahdollisella tavalla, biojätettä ei pitäisi laittaa bokashiin suuria määriä kerralla. Jos teen enemmän ruokaa, laitan yhden ruoanlaittokerran jätteet (naatteja tms) bokashiin kerralla. Jos taas jätettä kertyy pikkuhiljaa, laitan parin päivän välein jätteen bokashiin, noin litran kerrallaan.

Tärkeää on, että biojätteen pilkkoo pieneksi. Esimerkiksi banaanin kuoret leikkaan saksilla muutamaan palaseen kun laitan ne biojätteeseen. Jos biojätteesi on kuorimajätettä ja muuta ruoanlaitossa kertyvää, ei sinun tarvitse tehdä jätteelle mitään ennen bokashiin laittoa. Mutta jos koko leipä on mennyt homeeseen, se pitää pilkkoa tai murtaa palasiksi.

Olen itse kipannut suoraan bokashiin keiton liemijämiä ja esimerkiksi suolakurkkupurkkien etikkaliemet. Sillä tavalla saan nesteistä ravinteet talteen eivätkä ne ole turhaan kuormittamassa vedenpuhdistusprosesseja. Viralliset bokashi-ohjeet kieltävät tämänkin, mutta satunnaiset nestekippaukset eivät ole bokashiani hetkauttaneet, hyvin toimii edelleen.

Tiivistä ensin ja anna sitten olla rauhassa

Bokashissa on tärkeää, että biojäte on aseteltuna sinne tiiviisti. Siksi mukana on ”lasta”, jolla jätteen voi taputella tasaiseksi. Ohjeet kehottavat välttämään kahvin purujen laittamista bokashiin. Minä olen ne sinne kuitenkin laittanut, jos käynnissä ei ole ollut sieniviljelmän perustamista.

Myös paperi on kielletty, mutta olen laittanut bokashiin suodatinpaperit. Talouspaperia emme keittiössämme käytä. Rikoksistani huolimatta bokashimme toimii hyvin: eli sekä kahvinpuruista että suodatinpapereista on tullut kelpomultaa.

Bokashi on laiskurin prosessi, eli parhaiten systeemi toimii, kun astiaa ei availe. Bokashi tarvitsee hapettomat olosuhteet, eli astian sisältöä ei saa käännellä, kaivella eikä sekoittaa.

Ensivaikutelma ämpäristä on, että se on pieni, mutta jäte menee todella paljon kasaan. Sen täyttymisen aikataulu on ihan ruokakunnan koosta ja ruokailutavoista kiinni, joten siihen ei voi antaa mitään tarkkaa määrettä.

Prosessin tässä vaiheessa ollaan ensimmäisen bokashin hyödyn äärellä:

Bokashi on helpompi ratkaisu kuin biojäte

Olen erittäin tyytyväinen, ettei minun tarvitse taiteilla vettyneiden bioska-pussien kanssa ja miettiä, losahtaako kokonaisuus eteisen matolle tai porraskäytävään. Ja jos en halua ottaa bioskariskiä tai ylipäätään pusseja käyttää, saan roudata aamulla ämpäriä edes takaisin jätekatokselle ja takaisin kotiin, ennen kuin pääsen lähtemään mihinkään.

Nyt en siis kuskaile biojätettä keittiöstä minnekään, vaan taputtelen jätteet tiiviisti bokashi-boxiin, laitan vähän rouhetta päälle ja annan muhia.

Mitä rouhetta? Bokashissa tapahtuva fermentointiprosessi tarvitsee käynnistyäkseen kaurahiutaleiden näköistä ja tuntuista rouhetta, jota ripotellaan kuin kompostikariketta ämpäriin aina kun sinne laitetaan jätettä. Rouhetta tarvitaan ruokalusikallinen jätelitraa kohden. Aloituspakkauksen rouhepussi kesti meillä yli vuoden.

Ensimmäisiä liruja odotellessa

Bokashista alkaa irrota nestettä käytöstä riippuen noin parin viikon jälkeen. Neste valutetaan tasaisin väliajoin pois alla olevasta hanasta. Neste haisee voimakkaalta ja tunnustan: mieheni ei pidä tästä hajusta lainkaan. Ei se itsellekään hyvä ole, mutta nesteen hyödyt ovat niin suuret, etten anna hajun haitata.

Ohjeissa muistutellaan nesteen säännöllisestä valuttamisesta. En ole ollut mitenkään säännöllinen, vaan bokashi on ollut välillä koskematta (sekä täytön että nesteiden valuttamisen osalta) viikko- tai kuukausitolkullakin, ja kaikki on jatkanut toimintaansa oivallisesti myös heti tauon jälkeen.

Olemme bokashin toisen edun äärellä:

Bokashineste ravitsee kodin viherkasvit

Tässä liuoksessa on kasvuvoimaa sekä kodin viherkasveille että parvekeprojekteille. Jossain ohjeessa sanotaan, että nestettä voi käyttää myös myrkyttömänä viemäreiden avaajana, joten jos et ole viherpeukalo, voinet pullottaa litkun omatekoiseksi kodin putkimieheksi.

Tässä kohtaa säästät rahaa ja luontoa, kun saat lannoitusaineet (ja siis ehkä sen putkimiesjutun??) omasta takaa, ihan itse. En ravitse sisäkasveja bokashilla talvikautena, vaan siirryn ravitsemaan kun valo keväällä lisääntyy. Annostelen samaan tapaan kuin kaupastakin ostettavia ravinteita, korkillisen kastelukannuun. En tiedä onko tämä oikein tai väärin, mutta hyvn kukkaseni kasvavat.

Tauko paikalla

Kun bokashi-astia on varmasti täysi, siis kun olet taputellut vielä kerran mukaan yhden satsin ja saanut astian varmasti täytettyä piripintaan, sen suljetaan ja jätetään huilimaan. Tämän takia aloituspakkauksessa on kaksi astiaa: toinen on aina tekeytymässä ja toinen on käytössä.

Tekeytyvästä astiasta valuu vielä nestettä, jota voi käydä valuttelemassa aika-ajoin. En usko, että olosuhteilla on tässä vaiheessa muuta merkitystä kuin se, että bokashi ei saisi jäätyä. Meillä ”jäähyllä” oleva astia lepäilee pyykkikoneen vieressä pesuhuoneessa.

ps. Kun olin puoli vuotta Lapissa, bokashi-ämpärimme nökötti puolillaan ja koskemattomana koko poissaoloni ajan. Se ei kävellyt vastaan, ei haissut eikä mikään mennyt mitenkään pilalle. Fermentoitumisprosessi jatkuu omia aikojaan ja homman voi lennosta ottaa uudelleen haltuun kun ”käyttöpäällikkö” on palannut kotiin.

Kaksi vaihtoehtoista loppuratkaisua

Kun bokashin harkinta-aika on kulunut umpeen, ämpärin voi tyhjentää. Ja korostan vielä, ettei harkinta-ajalle ole maksimia. Jos on talvi tai muuten epäsopiva aika, täydenkin ämpärin voi antaa odottaa. Niin minä olen omien, keskellä talvea valmistuneiden ämpäreideni kanssa tehnyt.

Voit käydä kippaamassa ämpärin sisällön kerrostalon biojätteeseen. Olet tässä vaiheessa pitänyt keittiössäsi 1) hiilineutraalimpaa biojätteen käsittelylaitosta joka on 2) helpottanut arkeasi, kun et ole joutunut erikseen viemään jokaista biojätepussia. Lisäksi 3) olet saanut talteen ravinteikkaan liuoksen kasviesi iloksi. Olet siis jo hyötynyt kolmen stepin verran.

Jos haluat vielä neljännen hyödyn, sekoita komposti parvekkeella vanhaan multaan:

Bokashi pelastaa autottoman parvekeviljelijän

On parvekkeellasi sitten kesäkukkia, muutama mansikka-amppeli tai todellinen kesäfarmi, tarvitse sinne multaa. Itse kuulun parvekeviljelyyn hurahtaneisiin ja projekteistani voit käydä lukemassa täältä.

Mullan kuljettaminen parvekkeelle on hankalaa työtä ja tuskien taival varsinkin jos sinulla ei ole autoa tai asut hissittömästi ja korkealla. Jos sinulla on käytössäsi auto, tiedät että multasäkit sotkevat paitsi auton, myös sinut kun kannat niitä ensin puutarhakaupassa autoon ja pihalla autosta kohti kotia.

Bokashijätteen (joka tässä vaiheessa ei haise enää yhtään millekään ja on aika kuivaakin) voi sekoittaa partsilla vanhaan, edelliskauden kuivahtaneeseen multaan. Bokashiämpärin sisältö ja kuivahtanut, edellisvuoden hitumainen maa-aines muuttuvat muutamassa viikossa todella muhevaksi mullaksi.

Minulla on käytössä Ikean kannellinen laatikko mullan sekoittamista varten. Sama voisi onnistua saavissa tai vaikka vanhassa vauvan ammeessa. Tässä vaiheessa ei tarvita mitään kannellista eikä umpinaista, vaan nyt on tärkeää, että seos saa hengittää.

Myös kasvijätteen voi laittaa bokashiin

Melkein yhtä sottaista kuin mullan kantaminen parvekkeelle on kyörätä kaiken maailman naatteja pois parvekkeelta kasvien lakastuessa joko käyttöikänsä tai kasvukauden ollessa lopuillaan.

Parvekkeen kasvijätteen voi silputa suoraan bokashiin. Bokashiämpärin voin napata keittiöstä mukaan ja saksia kaiken kuivahtaneen suoraan fermentoitumaan. Täydellistä.

Mitä bokashi maksaa?

Tällä hetkellä bokashin aloituspakkaus maksaa 109 euroa. Omassa arjessaan voi tehdä laskelmat: mitä maksat vuosittain multasäkeistä, kasviravinteista ja bioskapusseista? Arvioisin, että bokashi on maksanut itsensä takaksin noin kahdessa vuodessa.

Bokashiin tarvittavaa rouhetta tarvitset varmaan noin kympillä vuodessa. Rouhetta saa sekä Prismoista että Ruohonjuuresta. Rahaa tärkeämpi on ajan ja vaivan säästö sekä prosessin ilmastoystävällisyys. Suosittelen lämpimästi.

Lisävinkkejä

Tässä Kotilieden artikkelissa on hyviä täsmäohjeita bokashin käyttöön. Ja ihan nextille levelille intoilun vie Bokashiqueen, jonka sivuilta voit käydä lukemassa erilaisia artikkeleita aiheeseen liittyen. Ekokympin sivuilta voi käydä lueskelemassa lisäfaktoja liittyen bokashiin.

Tässä vielä tilauslinkki, saat hankittua bokashin helposti *Ruohonjuuren verkkokaupasta. Hyviä prosesseja ja muhevia multia!

**********

Olen 48-vuotias fiilispohjainen omavaraistelija. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

2 kommenttia artikkeliin ”Bokashi: kerrostalokodin täydellinen kiertotalous”

  1. Hei ihan tosi hyvä kirjoitus! Etsin tietoa siitä kuinka aloittaa bokashitoimet ja ihana kun kerroit vielä kaikki nuo hyödytkin samassa tekstissä. Kuulostaa siltä, että kyllä tällainen työorientoitunut vähävapaa-aikainen viherkasvistikin voisi saada bokashin toimimaan kerrostaloyksiössään. Kiitos <3

    Vastaa
    • Hei Jenny ja kiitos palautteesta! Ihan varmasti saat onnistumaan ja oli orientaatiomme mikä hyvänsä, elämää on aina kiva hieman helpottaa.

      Vastaa

Jätä kommentti