Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Nuuka lähimatkailee

Miten pääsisi reissuun, vaikka rahaa olisi käytössä hyvin niukasti? Listailen omat käytäntöni halpaan tai jopa superhalpaan matkusteluun. Lompakon lisäksi myös maapallon tulisi kestää matkustelumme.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Tunnistat ne *-merkistä.

Ensivaikutelman ei kannata antaa hämätä

On ihan selvää, että jos haluaa joka päivä syödä ravintoloissa ja merkittävä osa loman nautinnoista tulee baareissa ja yökerhoissa viihtymisestä, kotimaanmatkailu ei ole edullinen vaihtoehto. Hyvin monessa etelän lomakohteessa ruoka ja juoma on järkyttävän paljon halvempaa kuin Suomessa ja kohteisiin pääseekin suht edullisesti.

Mutta jos ei halua lentää halpoihin lomakohteisiin, mitä voisi vaihtoehtoisesti tehdä? Tai mitä voisi tehdä vielä halvemmalla kuin ostamalla edullisimman tarjousmatkan? Kotimaassa matkustaminen ei ole välttämättä kallista, vaan reissuun voi päästä todella edullisestikin.

1. Miten päästä halvalla liikenteeseen?

Polkemalla matkaan

Sitkeimmät ihailemani sissit ovat liikkeellä polkupyörillä, tuolloinhan siirtyminen paikasta toiseen ei maksa mitään. Jos olisin itse lähdössä pidemmälle reissulle, vuokraisin polkupyörääni peräkärryn, jollaisen saa mukaan reilulla kympillä / vrk.

Peräkärryn kanssa polkupyöräily ei ole halvin, mutta se on varmasti päästöttömin matkailuvaihtoehto, jossa pääsee nauttimaan kesästä oikein todenteolla. Ehkäpä itsekin vielä joskus pyöräilen saariston rengastien, joka on varmaankin kotimaamme legendaarisin pyörälenkki.

Ihan pientenkin lasten kanssa pyöräilimme aikanaan naapurikaupunkiin hotelli- tai mökkimajoitukseen. Lyhytkin matka itse liikuttuna on aina elämys.

Bussi on kokonaisuutena halvin

Pyöräily on aivan mahtava liikkumisen muoto ja se on varmasti hieno tapa suorittaa kesäreissu. Mutta jos haluaa päästä halvimmalla, kannattaa mennä bussilla. Ellei jo omista peräkärryä pyörään, pääsee yhden vuorokauden kärryvuokran hinnalla bussilla todella pitkälle.

En usko, että mitenkään muuten onnistuu järjestämään liikkumistaan yhtä halvalla, kuin Onnibussin kyydissä. Tarjolla on jopa euron matkoja kaupungista toiseen.

Jos haluat päästä lomareissulle halvimmalla mahdollisella tavalla, googleta Onnibussin halvimmat kesätarjoukset. Pääset toiselle puolelle Suomea vain muutamalla eurolla.

Itse kuljen Helsingin ja Tampereen väliä lipuilla, jotka maksavat tätä kirjoitettaessa, eli toukokuussa 2023 vain 4,45€/ suunta. Valikoituihin bussivuoroihin saa myös otettua fillarin mukaan. Tuon vaihtoehdon tietää mahdolliseksi, jos varausjärjestelmän kautta avautuvan bussivuoron edessä on fillarin kuvake. Pyörä maksaa mukaan 10-15€ riippuen matkasta.

Omille bussireissuilleni en ota fillaria, vaan busseilen mahdollisimman pitkälle ja kävelen loppumatkan. Mainittakoon, että tänä vuonna kävin bussilla Kilpisjärvellä. Sinne menee päivässä kaksi vuoroa ja kahdella bussilla pääsee takaisin. Lämmin suositus, bussi pysähtyy vain muutaman sadan metrin päässä kaupasta, majoitusvaihtoehdoista ja patikkareiteistä.

Junalla luontoon

VR on koonnut sivuilleen ihan mahtavan paketin luontokohteista, joihn voi matkustaa junalla. Vr:n sivujen kautta avautuvat luontokohdekohtaiset ohjeet matkaketjusta.

Vr:n sivuilla on myös ”auto junamatkan jatkeeksi” kumppanuus Herzin kanssa. Kävin ”koevuokraamassa” auton kesälomaviikolle, viikko rajoittamattomin kilometrein maksoi halvimmillaan 250€. Erilaisia mahdollisuuksia edulliseen liikkumiseen on siis tosi paljon.

Vuokra-auto ei ole kimpassa kallis

Omaan autoon hyppääminen on varmaan aina kätevin tapa lähteä matkaan. Mutta leikitään nyt tässä kirjoituksessa, että nuukailijan pihassa ei välttämättä oma auto odota.

Vaikka auto voi vaikuttaa kalliilta menopeliltä, se mahdollistaa edullisempia ruokailuratkaisuja kuin fillarointi tai bussilla kulkeminen. Eli aina kun kustannuksia miettii, kannattaa ottaa huomioon kokonaisuus: se, millä matkustat, vaikuttaa siihen millaisen ruokabudjetin reissullesi tarvitset.

Jos nyt haluaisin auton alleni, käyttäisin ehdottomasti Gomore– vertaisvuokrauspalvelua. Koevuokrasin auton heinäkuulle viikoksi, autojen vuorokausihinta oli halvimmillaan 40€. Palvelussa kerrotaan, että kaikki autot on erikseen vakuutettu vertaisvuokraus huomioiden.

Autovuokra toki nostaa edullisen matkailun hintaa, mutta mahdollistaa paljon sellaista, joka ei muutoin onnistu. Ja jos auton vuokraa on jakamassa 3-4 henkilöä, alkaa vuokraaminen olla jo todella edullinen matkailuvaihtoehto.

Jos teitä on neljä, saatte kesällä auton kympillä /hlö/vrk. Eikö jo kannattaisi lähteä?

Blogini yksi vakiokuvista on otettu *Time Hostellin seinämaalauksesta.

2. Miten majoittua mahdollisimman edullisesti?

Telttailun puolustuspuhe

Haluan korostaa, etten ole mitenkään erityisen erähenkinen tyyppi. Olen tavallinen, ikuisesti viluinen, mukavuudenhaluinen vähän selkävaivainen keski-ikäinen rouva. Kauhistun ajatusta rinkka selässä metsässä rämpimisestä ja kaikkien kamppeitteni kuljettamisesta selässäni keskelle ei mitään. En suostu eräjormailemaan, mutta olen silti löytänyt uudestaan telttailun, joka on lopulta ihan eri asia.

Metsässä kulkemisen lisäksi telttailuun liittyy meillä monella muistoja, jotka eivät ainakaan tässä iässä enää houkuttele: levoton ja äänekäs festarialue, mutaa, bajamajajonoja, hukkuneita kamoja, grillausyrityksiä vesisateessa, juurakkoja ja käpyjä selän alla. Yöllistä palelua.

Telttailu voi kuitenkin olla mukava ratkaisu yöllistä rauhaa, hiljaisuutta ja mukavuutta arvostavalle keski-ikäisellekin. Jokaisen tulisikin voida painaa telttailun kohdalta nuoruusmuistoista delete-nappulaa ja aloittaa uudelleen. Meillä on teltassamme ilmatäytteinen patja ja tietenkin kauniit lakanat ja paksut peitot. Inhoan makuupusseja ja kesäisessä Suomessa pärjää pariskunta hyvien peittojen alla teltassa Kilpisjärveä myöten.

Ilmapatja täyttyy hetkessä mukana kulkevalla, auton tupakansytyttimestä virtansa saavalla *pumpulla. Peitot ja lakanat saa rullattua nätiksi, suoraan telttaan levitettäväksi rullaksi vaikka suoraan kotisängystä. Koko ”makkaran” voi pakata jätesäkkiin ja sieltä pyöräyttää suoraan auki telttaan patjan päälle.

Erityisen tyytyväinen teltassanukkuja olen ollut kovien helteiden aikaan: teltta on se ainoa paikka jossa ilma viilenee yöksi.

Se, mihin telttasi pystytät, on kiinni omista prioriteeteistasi. Jokamiehen oikeushan antaa Suomessa laajat mahdollisuudet leiriytymiseen ja erilaiset kansallispuistojen reitit mahdollistavat telttailun vain muutaman sadan metrin kävelyllä bussipysäkeiltä. Kauas erämaahan ei siis tarvitse vaivautua. Ulkoilureittien varrella hyyskät ja tulisijatkin ovat valmiina, joten majoitusmukavuus kasvaa hetkessä.

Luontoon.fi-sivustolla voi selailla retikohteita ja palvelun kautta voi myös selvittää, miten niihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Ei muuta kuin suunnittelemaan!

Leirintäalueiden ylistys

Yksi pandemia-ajan antamista suurista opetuksista on ollut leirintäalueisiin tutustuminen. En ollut tiennyt millaisia monitoimikeitaita ne ovat. Alueilta löytyy hyvät ja siisti vesivessat, mahdollisuus käydä suihkussa, ilmaiset yleiset saunavuorot ja hyvin varustellut keittiöt, joissa voi itse laitta ruokansa.

Leirintäalueet ovat hiljaisia ja rauhallisia paikkoja. Yöpuulle mennään kymmenen aikoihin ja koko alue hiljenee. Leirintäalueen etikettiin liittyy jonkinlainen kollektiivinen huomaavaisuus eikä alueilla möykätä tai juhlita: öykkärit ovat muualla.

Yleensä telttapaikasta maksetaan henkilöluvun mukaan. Halvimmillaan olemme olleet yötä *Rukalla 16€/vrk. Alue oli monella tapaa todella kiva, samoin voin suositella *Merihelmi Campingia erityisesti matkalla pohjoiseen: rauhallista, siistiä ja erittäin hyvä sauna. Leirintäalueiden yksi erinomainen puoli on, että ne ovat yleensä todella kauniilla paikoilla. Samanlaiset maisemat saa yleensä vain erittäin kalliin hotellin ikkunoista.

Erityisen mukavaa leirintäalueilla on, että ihmiset ovat jollain lailla ilman maskeja tai suojakuoria: tukka pörrössä, pyjamat päällä ollaan kaikki samassa lavuaaririvistössä hammaspesulla: paljon lähempänä toisia, kuin virallisen maailman kuvioissa koskaan missään. Se ei tarkoita, että tarvitsee rueta tuttavustumaan kenenkään kanssa, mutta silti leirintäalue on jollain oudolla tavalla kollektiivinen perhekokemus, jota suosittelen.

Leirintäalueilla parasta on viileässä ja raikkaassa ilmassa nukkuminen ja aamiaiset yleensä ihan mahtavissa maisemissa.

Mukavuustasosta tinkimällä pääsee mukavampiin paikkoihin

Jos telttailu ei mitenkään nappaa, voi useilla leirintäalueilla yöpyä edullisesti pienissä mökeissä, jotka ovat käytännössä vain makuusuojia. Ne ovat usein siistejä ja rauhallisia, vaikkakin ilman mukavuuksia. Kovalla sateella ne voittavat teltan. Esimerkiksi tässä *Utsjoen majoituksessa oli siistiä, puhdasta, hiljaista ja halpaa.

Uskaltaudu makuusaleihin!

Jos maasto- tai maalaiskohteet eivät kiinnosta, pääsee kaupungissakin halutessaan halvalla. Yöpymiset kannattaa varata hostelleista.

Aloitin makuusaleissa nukkumisen olosuhteiden pakosta: opiskelin yliopistossa toisella paikkakunnalla ja minulla oli aamusta alkavat pakolliset luennot, joita varten en olisi totuttuun tapaani ehtinyt paikalle aamujunalla. Oli pakko saada yöpaikka useammaksi yöksi ja rahat riittivät tuolloin vain hostellin makuusaliin. Ajatus tuntui hyvin vastenmieliseltä ja pelottavaltakin.

Olin varma, että joudun varjelemaan omaisuuttani ja henkilökohtaista koskemattomuuttani jollain lailla epäluotettavien ja ehkä päihtyneidenkin ihmisten keskellä: ehkä ensimmäinen mielenyhtymäni olivat jostain syystä romanikerjäläiset. Uhkanani olisi paitsi epäilyttäviä ihmisiä, mutta myös kaikenlaisia loiseläimiä. Eiväthän nuo paikat voisi olla puhtaita.

Mutta päätin, että kestän tuon luentoviikon vaikka hampaat irvessä. Olin aivan järjettömän väärässä. *Time Hostel Jyväskylässä onnistuu jollain käsittämättömällä tavalla yhdistämään boutique-hotellin fiiliksen ja hostellin makuusalin.

Vapaa-ajan kohteista suosikkini on aivan ehdottomasti *Suomenlinnan Hostel. Puitteet ovat erittäin kauniit, tunnelma rauhallinen ja kaikkialla on puhdasta ja siistiä.

Yöpyminen autossa on hyvä mahdollisuus

Jos telttailu, pikkumökit tai makuusalit eivät innosta, on vielä olemassa neljäs mahdollisuus.

Kirjoitin viime kesänä blogipostauksen meidän uudesta, ihan mahtavasta majoitusratkaisusta, eli *autoteltasta. Ensigooglettelulla jää vaikutelma, että autoteltta on jokin auton säilytysratkaisu tai tuhansiakin euroja maksava auton katolle viritettävä laitos, mutta meidän teltta maksoi jokusen kympin ja on siis tarkoitettu ihmisten, ei auton säilyttämiseen.

Autotelttamme on ehdottomasti paras vapauden mahdollistaja ikinä.

Keskittäminen kannattaa

Olen aika-ajoin tehnyt harharetkiä muiden majoitusvälittäjien sivuille tavoitteenani etsiä sivusto, jonka kautta löytäisin edullisimmat yöpymiset. Ja palaan aina takaisin *booking.comin sivuille. Sivujen ehdoton etu on, että jos varaa useamman reissun, alkaa aika pian saada alennuksia seuraavista matkoista.

Eri varaussivustojen selailu ja tarjousten metsästäminen ei ole ollut minulle kannattavaa, vaan halvinta on ollut varausten tekeminen yhdestä paikasta: keskittäminen tuo mukanaan etua.

Ja toinen etu on tietenkin se, että varaussivustolla on nimesi alla muistissa kaikki reissusi. Jos esimerkiksi road tripillä koitat erehdyksessä varata päällekäisiä yöpymisiä, ohjelma herjaa heti: ”Sinulla on jo näille päiville olemassa varaus..” Vaikka Airbnb:tä kehutaan kovin, olen todennut pääseväni halvimmalla Bookingin kautta asioidessani.

Ylen taannoisessa jutussa kehotettiin ottamaan suoraan yhteyttä majoituspalveluiden tuottajaan, jotta saisi kansainvälisiä varaussivustoja huokeamman hinnan. Paitsi kuluttajan edulla, suoria varauksia perustellaan myös palvelujen tuottajan hyödyllä: varaussivustot eivät tällöin vie omaa osaansa varausmaksusta.

Nuukailua rakastavana ihmisenä koitin jutun inspiroimana varata hotellihuonetta ottamalla suoraan yhteyttä palveluntarjoajaan. Sain kuitenkin Bookingin kautta huoneeni halvemmalla kuin hotelli tarjosi suoraan, sillä minulla oli järjestelmässä ”kanta-asiakkaan” alennuksia, jota yksittäinen hotelli ei tietenkään huomioinut.

Ja kuten sanottua, arvostan sitä että löydän kaikki reissuvaraukseni samasta paikasta. Eli *Booking yhdistää minulle kaksi tärkeintä asiaa, helppouden ja taloudellisesti järkevät ratkaisut.

3. Miten ruokailla reissussa vähällä rahalla?

Liikkumisen ja majoittumisen lisäksi matkalla pitää syödä. Ja syömisestä ja juomisesta tulee helposti korkeitakin kuluja, jos jokaiseen kahvihampaan kolotukseen etsii huoltoaseman tai nälkää varten ravintolan. Matkalla voi kuitenkin syödä aivan yhtä edullisesti kuin kotonakin.

Matkailetpa sitten hostellissa keskellä kaupunkia tai maastokohteessa, kannattaa ruoka tehdä itse. Itse asiassa matkalla tulee helposti syötyä halvemmalla kuin kotona. Koska kaikki ruokatarvikkeet kulkevat mukana, tulee helposti tehtyä riisi- ja makaroniruokia, joissa proteiinin lähteenä on esimerkiksi tonnikalaa tai papuja. Ruokailu ikään kuin siirtyy takaisin opiskelijamoodiin, joka ei haittaa, sillä maisemaravintolassa kaikki maistuu erityisen hyvältä.

Meillä oli mukana keittiöksi Elfa-korillinen tavaraa: ruoanlaittoa varten riittää yksi kattila ja paistinpannu sekä muutama kapine, kuten kauha ja paistinlasta. Omaa leikkuulautaa tarvitaan moneen. Lisäksi mukana on omat astiat: eli mukit, lasit ja syvät ja matalat lautaset. Kevennykseksi otin mukaan juhlista jääneitä kertakäyttölautasten ja servettien jämiä, ne ovat leiriruokailun hauska piristys.

Hostellissa onnistuu omatoimiruokailu

Hostelleissa on aina yhteinen jääkaappi ruokien säilytystä varten ja mahdollisuus laittaa ruokaa itse. Vaikka jääkaappi on yhteinen, minulla ei ole yhtäkään, kymmenien yöpymisöiden jälkeistä kokemusta siitä, että ruokiani olisi viety tai sabotoitu.

Hostelleissa, kuten leirintäalueillakin, vallitsee yleinen ja yhteinen rehellisen avoin meininki. Ja usein jääkaapeista löytyy tavaraa merkinnällä ”saa ottaa”, eli joku on ostanut jotain liikaa ja on lähtiessään jättänyt hyvän kiertämään.

Hostellin keittössä voi myös hyvin tehdä mukaan kaupunkipäivän lounaseväät, jotka voi nauttia jossain mukavassa puistossa. Jos tuo ei ratkaisuna miellytä, kannattaa päivän ulkonasyönti toteuttaa lounasaikaan, jolloin monessa ravintolassa on noin kympin ympärillä pyörivät edulliset tarjottavat.

Mukana ravintola, baari ja kahvila

Ehdottomasti suurin säästö tulee kuitenkin siitä, että auton mukana kulkee oma baari. Mukanamme on olutlaatikko, viinitonkka ja tietenkin viskipullo. Viskiin ja viiniin on toki mukana myös tarvittava nautintavälineistö.

Omilla juomilla varautumisella en todellakaan tarkoita sitä, että hampaat irvessä nautitaan pussikaljaa kieltäytyen säästösyistä menemästä ravintolaan. Meillä on mukana omia juomia siksi, että voimme perustaa minne tahansa maisematerassin ja istua rauhassa juomiamme siemaillen. Lomalla nautinnon tuo luonnon rauha, eikä ravintolan soittolista tai naapuripöydän ei-toivotut jutut.

Ilmainen yöpyminen nostaa ruokakuluja

Helposti voisi ajatella, että halvinta olisi välttää myös leirintäalueen maksut ja telttailla jokamiehenoikeuden turvin luonnossa ilmaiseksi. Tämä ratkaisu säästää leirintäaluemaksun, mutta tuo mukanaan muita kustannuksia lähinnä kasvavien ruokailukulujen muodossa.

Leirintäalueilla on hyvät yhteiset jääkaapit, johon olemme aina jättäneet juustot, voit, maidot sun muut kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet. Lisäksi leirintäalueella pääsee tekemään ruokaa hellan ääreen, eli ei tarvitse minkäänlaista retkikeittiötä tai muita lisähankintoja.

Luonnossa majoittumista varten meidän pitäisi joko suunnitella elämä ruokailujen varaan, jossa mikään tarvike ei edellytä kylmäsäilytystä tai hakea jokaista ateriaa varten kylmäsäilytystä edellyttävät asiat erikseen kaupasta. Lisäksi meillä pitäisi olla mukana ruoanvalmistusvälineistöä, joka ei suinkaan ole ilmaista.

Reissuruokailjen edullisuus-käytännöllisyys-vaivattomuus akselin paras leikkauskohta on leirintäalueilla.

Leirintäalueiden yksi etu on myös pyykinpesumahdollisuus. Kun kesken reissun saa pyöräytettyä koneellisen, välttyy liialliselta pakkaamiselta. Yksi pyykkikoneellinen ei maksa muutamaa euroa enempää.

4. Pienen budjetin tekemiset

Luonnossa liikkuminen ei maksa mitään

Luonnosta voi nauttia ilman, että erämaahan pitää lähteä täyspakkaus selässä. Suomi on täynnä luonnonpuistoja ja ulkoilureittejä, jotka tavoittaa ihan keskustoistakin käsin. Ihan joka paikkakunnalla on mahdollisuus löytää kiva ulkoilureitti päiväretkeä varten.

Ulkona liikkumisen yksi tärkeä onnellisuus-tekijä on minulle ehdottomasti rauhalliset maisemakahvit jossain kauniissa paikassa. Luontoon ei tarvita pääsylippuja tai rannekkeita. Ja sinne saa aina ottaa omat juomat mukaan.

Kuten niin moneen asiaan, myös ulkona liikkumiseen antaa lisätietoja blogien maailma. Luontopolkumiehen perusteelliset selvitykset auttavat sinua päiväpatikoiden suunnittelussa.

Museokortille lämmin suositus

Museokortti ei ole ilmainen eikä se kertaostoksena tunnu edes halvalta. Mutta kun sen raaskii vuoden alussa ostaa, se mahdollistaa suoritushetkellä ilmaisilta tuntuvat aktiviteetit. Useaan museoon lapset pääsevät sitä paitsi ilmaiseksi.

Museokortin ostaminen on myös hyvä mahdollisuus lähteä varautumaan kesäreissuihin jo etukäteen. Se on voi toimia lomareissuja varten tehtynä hankintana, joka alkaa tuottaa iloa jo keskitalvella: sen hyödyntäminen on ihan omasta aktiivisuudesta kiinni.

Uusi uimaranta on aina kiva kohde

Lasten tai vaikka isompienkin kanssa on uudessa kaupungissa kiva mennä uudelle uimarannalle. Erilaiset mahdollisuudet hyppelyyn ja muihin vesileikkeihin inspiroivat aina. Ja ovathan uimarannat yleensä kauniilla maisemapaikoilla, joten pelkkä istuskelu ja eväiden nauttiminenkin on jo mukavaa.

Mitä me tehdään tänä kesänä?

Osa-aika firettäjän pitkä vapaa kesä mahdollistaa monen monta reissua. Autoteltan kanssa teemme niitä kolme: Pohjanmaalle, Ahvenanmaalle ja Ruotsiin. Yövymme uskoakseni pääosin leirintäalueilla ja Pohjanmaalla omalla metsäpalstalla. Myös Onnibussin lippuja on jo hankittuna. Kamalan kauas ei tarvitse lähteä saadakseen sen ihanan irrallisen tunteen, joka reissussa saavuttaa.

Oma reissubudjettini tälle kesälle on 800 euroa. Museokortin ostin E-passilla jo tammikussa, budjettini kuluu lauttamatkoihin, leirintäaluemaksuihin ja retkiruokaan.

Ihanaa lomaa!

Suomi on täynnä ihania maisemia lähellä ja kaukana. Lomamatkaa leppoistaa huomattavasti myös se, että se alkaa suoraan kotiovelta. Lentoasemilla odottelu ja jonottaminen sekä moni lentoliikenteeseen liittyvä epävarmuus ja säännöt jäävät taakse.

Myös valvomiset, jotka liittyvät epämukaviin lähtöaikoihin tai aikaeroon eivät haittaa kotimaassa matkaillessa, eli lepo ja voimaantuminen alkavat heti, ilman ylimääräisiä haasteita. Leppoisia lomia!

************

Olen 48-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti