Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Mikä on paras äänikirjapalvelu?

Mikä äänikirjapalveluissa on hyvää, mikä huonoa ja kenelle ne on mielestäni tarkoitettu? Koekäytin 9 eri palvelua ja kerron kokemukseni. Aihe on minulle erityisen rakas, siispä kirjoitan pitkästi. Postauksen hintatiedot ovat tammikuulta 2023.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Tunnistat ne *-merkistä.

Itselle tai lahjaksi

Tämän blogipostaus auttaa sinua toivoakseni tekemään päätöksiä. Voit ehkä hitusen suorempaa tietä valita itsellesi sopivan äänikirjapalvelun tai osaat kohdentaa lahjasi paremmin. Sillä mikä olisikaan parempi aineeton lahja mihin tahansa merkkipäivään tai juhlaan: äänikirjojen kuuntelumahdollisuus vaikka seuraavaksi vuodeksi.

Millainen äänikirjakuluttaja olen?

Olen käyttänyt äänikirjapalveluita lähes päivittäin yli viisi vuotta. Kuuntelen kaikkea mahdollista chick litistä kansainväliseen talouteen ja historiaan. Kuuntelen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Keskimäärin kuuntelen kirjoja 1-2 tuntia päivässä. Tästä näkökulmasta suoritan arvosteluni. En siis etsi perhepaketteja tai hyvää lastenkirjavalikoimaa.

Äänikirjat ovat joutilaan elämän parasta aikaa

Miten äänikirjapalveluiden vertaileminen liittyy blogin aiheeseen: joutilaaseen elämään ja raha-asioihin? Äänikirjojen kanssa vietetyt hetket ovat minulle se tavoitelluin asia elämässä: marjastaminen, metsätyöt, mullan kaivelu ja käsityöjutut tehdään kaikki luurit korvissa. Mutta mikä palvelu niihin kannattaisi ostaa, jotta saisi varmasti parhaan?

Myös muualla on vertailtu erilaisia äänikirjapalveluita, muun muassa tällä sivustolla. Halusin kuitenkin suorittaa ihan omat tutkimukseni ja otin testiin kaikki tuolla vertailusivustolla käsitellyt palvelut sekä yhden ylimääräisen.

1. *Bookbeat 14,99€/kk

On hirveän vaikeaa kirjoittaa arvostelu jostain itselle perin juurin tutusta. Olen ollut palvelun tilaaja vuodesta 2017. Pidän palvelun monipuolisuudesta: hyllyssä on kuunneltavaa laajasti. Tarjolla on valikoima nykyhetken pintakirjallisuudesta maailmanluokan klassikoihin.

Myös kielivalikoima on runsas. Kuuntelen jatkuvasti sekä suomeksi että ruotsiksi, ja pidän tärkeänä erityisesti ruotsinkielisen kaunokirjallisuuden valikoimaa. Tieto- ja yhteiskunnallista kirjallisuutta avautuu ihan toinen maailma, kun suomen sijaan vaihtaa kuuntelukielen englantiin. Vieraiden kielten kuuntelua helpottaa, jos laskee kuunteluvauhtia, varsinkin jos hyvin eloisa lukija on äänessä ja teksti hyvin asiapitoista.

Tätä postausta laatiessani Bookbeat on muuttanut hinnoitteluperusteitaan. Ainoana palveluna se on luopumassa rajoittamattomasta kuunteluoikeudesta. Premium-luokassa kuunteluaikaa saa 100h/kk ja sen jälkeen aikaa pitää ostaa lisää.

Tämä hinnoitteluperusteen muutos jättää minut erittäin mietteliääksi. Tutkin sivustoa mielestäni perusteellisesti, enkä löydä mitään hintatietoja siitä, mitä ”lisäajan” ostaminen maksaa sen jälkeen, jos ylittää kuukaudessa ostetun sata tuntia.

En pidä tästä uudesta hinnoittelusta lainkaan. Jo pelkästään tämä sopimuksen muutos olisi ajanut minut tutkimaan muita palveluita, nyt lähdin ensisijaisesti arvioimaan muiden palveluiden laatua. Haluan ehdottomasti ostaa rajattomia palveluita, en tutkailla vielä jäljellä olevia tunteja.

2. Supla rajaton: 14,99 €/kk

Supla on Sanoma Oy:n laajasti puheohjelmia, podcasteja ja äänikirjoja kuunneltavaksi tuottava palvelu.

Jo ihan ensimmäinen sukellus palveluun on pettymys. Olen ”iltasatuina” kuunnellut Enni Mustosen kirjasarjaa Syrjästä katsojan tarinoita, joka kuvaa tosi mielenkiintoisesti kolmen sukupolven naisten henkilökohtaisen elämän kautta Suomen lähihistoriaa. Etsin Suplasta listausta tuosta kirjasarjasta. En sitä löydä, palvelu ei tunne moista ominaisuutta.

Saan Suplan palvelussa eteeni listan Enni Mustosen tuotannosta, mutta en millään hakutoiminnolla esiin yksittäistä kirjasarjaa Mustosen hyvin laajan tuotannon seasta, puhumattakaan että yksikään Mustosen kirjasarjan osaksi tunnistamani kirjan ”lieveteksti” kertoisi monennestako osasta tuossa kirjasarjassa olisi kyse.

Jotta voisin Suplan kautta kuunnella mitä tahansa kirjasarjaa, minun pitäisi käydä esimerkiksi kirjailijan omilta sivuilta tarkistamassa teosjärjestys ja sitten itse etsiä kirjat Suplasta siinä järjestyksessä, kun ne olen toiselta sivulta ensin itse penkonut. Blaah.

Kolme Suplan pettymystä

Ensimmänen vaikutelmani siis on, että palveluun on ladattu suuri määrä kirjoja näkemättä sitä vaivaa, että kirjat olisi ”sarjoitettu”. No, siksi Supla on halpa. Koska osa siitä työstä, joka palvelusta tekee hyvän, on tekemättä. Vähän kuin menisi kirjastoon, jossa kukaan ei ole järjestellyt palautettuja kirjoja, vaan ne on tulojärjestyksessä kasattu hyllyihin.

Toiseksi petyn palvelun kelaustoimintoon. En millään ilveellä saa muutettua sitä, että saan yhdellä painalluksella kelattua kirjaa taaksepäin vain 30 sekuntia. Haluaisin pomppia joskus taaksepäin useamman minuutin, mutta se ei palvelulla ihan helposti onnistu. Toki kirjaa voi kelata takaisin päin liukunäppäimellä, mutta tuo ratkaisu on epätarkka ja kirja voi hulahtaa taaksepäin ihan liikaakin. Haluaisin siis valita, montako minuuttia otan takaisin päin. Voinhan lukiessanikin päättää, siirrynkö sivun vai 10 sivua takaisin.

Kolmas pettymykseni liittyy uniajastimeen. Olen tottunut Bookbeatin hellään feidaukseen, jolla äänikirja vaimentuu pois uniajastimeen säädetyn ajan tullessa täyteen. Suplassa kuuntelu katkeaa tylysti kuin kanan lento ilman mitään vaimennuksia. En olisi uskonut pitäväni tätä toimintoa mitenkään tärkeänä, mutta nyt huomaan, että lauseen katkeaminen kesken kaiken, kuin stop-nappia painamalla ärsyttää.

Suplan yksi kiva ylläri

Heti kokeilukuukauteni aluksi olen ärsyyntynyt. Tuhahtelenkin jo miehelleni, että lopetan palvelun ennen kuin kuukausi on täysi, niin moni asia Suplassa minua ärsyttää. Ilmainen kuuntelujakso pitää kuitenkin nuukailijan otteessaan ja hyvä niin.

Suplan kautta löydän nimittäin podcastien laajan maailman. Vietän syksyäni marjametsässä ja sieniä peraten ja kuuntelen tuntitolkulla syventäviä keskusteluja eri aiheista. Löydän itselleni uuden kuunneltavan puheohjelmien genren ja olen mielissäni. Saatan jopa sivistyä hieman, avartuisiko maailmanikin hiukan?

Ainoa megapettymys Suplan poditarjonnassa on, ettei podeihin ole hakutoimintoa. Hanna Tikanderin koskettavan Selvin päin – kirjan jälkeen haluaisin kuunnella hänen podiaan samasta aiheesta. Tikanderin nimellä ei löydy kuin kirja ja joudunkin etsimään kaipaamani podin ihan perinteisesti skrollaamalla. Suplan omalla hakupalvelulla löytyy palvelusta vain äänikirjat, ei podeja. Outoa.

Parasta Suplassa: todella laaja podcastien valikoima.

Lopetan kuuntelukuukauteni mietteliäänä. Podeja tulee kieltämättä ikävä, palvelun ominaisuuksia ei. Koska tämä on ensimmäinen koekäyttämäni palvelu, järjestys on tässä vaiheessa selvä:

 1. *Bookbeat
 2. Supla

3.  Elisa Kirja: 16,99 €/kk

Elisa mainostaa olevansa suurin suomalainen äänikirjapalvelu. Suplassa podcasteihin hurahtaneena käyn heti tutkimassa Elisan palvelun poditarjonnan. Petyn karvaasti: en voi jatkaa suhdetta uuteen ihastukseeni. Suplassa podeja oli tarjolla jopa satoja. Lasken Elisassa tarjolla olevat podit: niitä on vaivaiset 18.

Eikä se määrä, vaan se laatu: en innostu meditaatioharjoituksista, en kiinteistövälitysfirman omasta podista tai Esko Eerikäisestä juttelemassa eri julkkisten kanssa. Tämä otsikko Elisan palvelutarjonnassa on lupaus tyhjää täynnä.

Mukavaa päästä tutustumaan kirjailijoihin

Elisa on kuin onkin nimensä mukaisesti äänikirjapalvelu. Kirjatarjonta on otsikoitu kivasti ja löydän esimerkiksi Finlandia voittajat -kategorian ja Nobel palkitutkin löytyvät omasta hyllystään. Kivaa on myös se, että lähes jokaisesta kirjailijasta avautuu oma ”pelaajakortti” jonka avulla voi tutustua kirjoittajaan paremmin.

Elisa on nimensä mukaisesti suomalainen. Etsin englannin kielistä kuunneltavaa otsikolla ”yritykset ja talous” ja palvelu tarjoaa minulle Aki Hintsan englanniksi käännettyä kirjaa sekä japanilaisen muinaisen soturin sananlaskuja, joihin yritysmaailman strategisen ajattelun ajatellaan pohjautuvan.

Tietokirjat – kategoriassa minulle tarjotaan ensimmäisenä luettavaksi Kati ja Jari Tervon uutukaiskirjaa heidän koirastaan. Jep jep. Eli teen päätelmän, että paitsi suomalainen, palvelu on myös kaunokirjallisuuspainottunut. Muu tarjonta on ohutta.

Lukiokirjat ovat iloinen yllätys

Ilahdun lukiokirjojen valikoimasta palvelussa. Minulla on alkamassa yleissivistävien opintojen jaksoja osana metsäalan amisopintojani ja tarvitsisin lisäoppia kemiaan ja fysiikkaan. Niitä en palvelusta löydä, mutta Elisan kautta voi kuunnella lukion äänikirjoja liittyen psykologiaan, filosofiaan, historiaan ja yhteiskuntaoppiin, uskontoon ja terveystietoon.

Ja ennen kuin suree sitä, ettei kurssikirja ole palvelussa välttämättä sama kuin se, mitä opettaja on edellyttänyt hankittavaksi, niin eiköhän kuitenkin ole niin, että jokaisen kurssin sisältö on määritelty yleisellä tasolla valmiiksi siten, että jos tiukka paikka tulee, täytyy kurssin kokeesta selvitä kuunnellen jonkin toisen kustantamon tekemä kirja sen opettajan suositteleman sijaan.

Elisa Kirjan valttikortti: kuunneltavat lukion oppikirjat.

Jollain määrittelemättömällä tavalla palvelusta jää hieman kälyinen vaikutelma. Ulkoasu ja ominaisuudet tuntuvat vanhahtavilta. Lopetan kuuntelukuukauteni kaksijakoisin tuntein: haluaisinko takaisin Suplan podit vai tykkäänkö enemmän Elisan tavasta esitellä kirjailijat ja aihepiirit? Hiuksen hienosti Elisa voittaa.

Lopetettuani tilauksen saan palautekyselyn, josta kuvakaappaus alla. Mitä Sinä vastaisit tähän? Tai mitä Sinun mielestäsi tässä kysytään? Sanoinko jo, että palvelu antaa jollain lailla kälyisen vaikutelman? Elisa antaa viimeiseksi muistoksi itsestään huolimattomasti tekaistun kyselyn.

Järjestys on tällä erää:

 1. *Bookbeat
 2. Elisa Kirja
 3. Supla

4.  Suomalainen Plus 16,95 €/kk

Ensivaikutelma on kiva: Suomalainen on huomattavasti Elisaa visuaalisesti… öö, en tiedä mitä sanaa käyttää, ehkä modernimpi, sujuvampi, nykyaikaisempi. Tämä voi vaikuttaa sivuseikalta, mutta kyllä visuaalisuus on myös osa käyttökokemusta.

En tiedä ajoittuuko käyttöjaksolleni jotain avaruuden digisaastetta normaalia enemmän, mutta saan alvariinsa käynnistellä sovellusta uudelleen. Kirja katkeaa ja sovellus sulkee itsensä omia aikojaan monen monta kertaa. Teknisiä solmuja on tämän palvelun kanssa pitkin matkaa ylivoimaisesti eniten.

Hyvät kategoriat helpottavat

Suomalainen yllättää positiivisesti: kategoriat lastenkirjoista tietokirjoihin on eritelty selvästi. Jokaisen kategorian alla on vielä lisää alaotsikoita, joiden avulla omaa selailua voi suoraan tarkentaa.

Kuunneltavaa on sekä ruotsiksi että englanniksi. Ja kuunneltavaa muilla kielillä on ihan oikeasti sen verran, että lupaukselle on katetta, toisin kuin Elisan tai Suplan palveluissa. Suomalaisen palvelussa erikielisenkin kirjallisuuden alla on kirjallisuuden alakategoriat: kaikki ruotsinkieliset kirjat lasten iltasaduista sotahistoriaan eivät siis ole samassa korissa, vaan voin esimerkiksi valita selailla ruotsinkielistä yhteiskunnallista kirjallisuutta.

Hyvä yleisarvosana

Suomalainen Plus on oivallinen palvelu. Puutteita on kolme: kuuntelunopeuksien säädön huono porrastus, tekninen epäluotettavuus ja kirjasarjojen hakumahdollisuuksien puute. Palvelu on aivan kelpoluokkaa, sisällöllisesti ei ole moitittavaa. Pienet tekniset finesset jättävät Suomalaisen hopeasijalle.

Järjestys tässä vaiheessa:

 1. *Bookbeat
 2. Suomalainen Plus
 3. Elisa Kirja
 4. Supla

5.  *Nextory 16,99 €/kk

Raporttini saa järisyttävän käänteen. Olin aivan varma, että palvelu palvelulta pääsen kritisoimaan, miten mikään ei vedä vertoja Bookbeatille. Nextoryn kohdalla häkellyn. Löydän kaikki ne tekniset ominaisuudet, joita olen muissa palveluissa kaipaillut, mutta jotka olen tähän mennessä löytänyt vain Bookbeatista

 • saan säätää kuuntelunopeutta lähes portaattomasti
 • pystyn helposti kelaamaan kirjaa eteen- ja taaksepäin
 • voi peruuttaa kelaukseni jos mokaan jollain lailla
 • uniajastin feidaa kirjan lempeästi hiljaisuuteen

Nämä tekniset ominaisuudet ovat paitsi olemassa, myös käytettävissä helpommin kuin Bookbeatissa. Lisäksi pystyn Nextoryssä selailemaan yhden kirjailijan eri kirjasarjoja tavalla, jonka olen löytänyt vain Suomalaisen palvelusta. Tässä palvelussa on siis muiden palveluiden helmet yhdessä nauhassa. Täydellistä.

Myös kielivalikoima on kunnossa. Podeja ei palvelussa ole, mutta annan tämän puuteen lennosta anteeksi, niin vaikuttunut kaikesta muusta olen. Nextory singahtaa listani kärkeen.

Järjestys tässä vaiheessa:

 1. *Nextory
 2. *Bookbeat
 3. Suomalainen Plus
 4. Elisa Kirja
 5. Supla

6. *Storytel 22,90€/kk

Ohhoh. Onpas kallista. Storytelin sivut avatessa ensimmäisenä hämmentää hinta. Useimmat kilpailijat hinnoittelevat palvelunsa 17 euron pintaan. Eli Storytel on kilpailijoitaan 35% kalliimpi. Nyt pitää tulla kovaa settiä, että hintaerolle löytyy perustelut.

Palvelun toinen ikävä yllätys on maksuttoman kuunteluajan niukkuus. Palvelua saa kokeilla maksutta 7 päivää. Kaikki muut palvelut ovat tarjonneet maksutonta aikaa 30 vuorokautta. Nyt pitää olla nopea. Totuttelu- ja tutkailuaikaa jää sangen niukasti. Tämän palvelun täytyy olla sikahyvä, jos sekä hinta, että ilmainen kokeilumahdollisuus ovat näin eksklusiiviset.

No joo. Heti ensimmäinen sovelluksen valikkoruutu on kyllä paras. Ruudulle ilmestyy valintaikkuna, josta saan rastittaa ne kielet, joilla haluan kuunnella. Vaihtoehtoja on yhdeksän, arabiasta lähtien. Pääsen vihdoin kauan toivomani ranskan kielen pariin.

Selailen kirjavalikoimaa ja kategorioita. Palvelu näyttää päällisin puolin hyvin tutun näköiseltä. Kaikkien suurimpien äänikirjapalveluiden valikoima on laaja ja samanlainen. Eroa ei juurikaan minun kulutustavoillani löydy.

Seuraavan lisäplussan Storytel saa tilastoista. Palvelusta on seurattavissa kuinka paljon aikaa on käyttänyt kuunteluun. Tarkemmin ajatellen en ehkä sittenkään ymmärrä tuon tilaston lisäarvoa, mutta onhan se nyt kuitenkin mielenkiintoinen. Lyhyt kokeiluaika jättää tilaston muodostumisen vähän ohuelle seurannalle.

Erityismateriaali maksaa

Storytelissä maksaa varmasti se, että palvelussa on sisältöä yksinoikeudella. Olenkin odottanut Storytelin kokeiluvaihetta päästäkseni kuuntelemaan Jasmin Hamidin ja Natalia Salmelan kirjoittaman (ja osin lukeman) omaelämänkerrallisen kirjan *Manifest: elämäkerta rahan arjesta ja juhlasta.

Storytel Original- sarja tarjoaa myös muita herkullisia kuuntelukokemuksia, joita ei muualta saa. Antoisia ja omakohtaisia kuvauksia on sekä tieto- että elämänkertanäkökulmasta.

Okei, myönnetään. Löydän lisää hyviä ominaisuuksia, joita en ole muista palveluista löytänyt. Koska kuuntelen iltaisin rauhoittuakseni, lukijan äänellä on minulle suuri merkitys. ”Suositut lukijat” – painikkeen alta pääsee valikoimaan millaista ääntä haluaisi mieluiten kuunnella.

Myös podcasteja löytyy laaja valikoima, ilokseni myös ruotsiksi. Kiiruhdan kurkkimaan Ylen sivut. Kyllä, Storytel voittaa Yleisradiomme toisella kotimaisella tuotetussa tarjonnassa.

Olin varma, ettei Storytel voi olla niin paljon parempi kuin muut palvelut, että kolmanneksen kalliimmalle hinnalle löytyisi oikeutus. Mutta kyllä se on totta: palvelu on kirkkaasti monipuolisin sekä sisällöllisesti että teknisesti pitkälle kehitetyin.

Komento takaisin

Ensimmäisen yhteisen yömme jälkeen palaan viilaamaan arviotani. Jos olisin pelkkä ”päiväkuuntelija”, Storytel voittaisi ylivoimaisesti. Mutta koska kuuntelen nukahtaessani ja myös öisin jos en saa unen päästä kiinni, ovat kelaus- ja nukahtamistoiminnot minulle arvokkaat. Niissä Storytel häviää Nextorylle ja myös Bookbeatille.

Omassa rankingissani Storytel jää kolmoseksi, mutta kuten jokaisessa asiassa: käytettävyys on katsojan hyppysissä, meistä jokainen arvostaa eri asioita.

Jos kuuntelet vain päivisin eikä sinua haittaa korkea hinta, Storytel on ehdottomasti laajin ja monipuolisin palvelu erilaisine sisältöineen. Jos arvostelussa olisi pelkkä sisältö, Storytel menisi heittämällä kärkeen.

Järjestys tässä vaiheessa:

 1. *Nextory
 2. *Bookbeat
 3. *Storytel
 4. Suomalainen Plus
 5. Elisa Kirja
 6. Supla

7. Podimo 16,99€/kk

Podimo on alun perin tanskalainen, nyt maailmalla laajemminkin toimiva, vuonna 2019 perustettu äänikirjojen ja podien alusta. Palvelun mainostaa itseään hyvin samanlaisin lausein kuin muutkin palvelut.

Edellisen Storytelin deluxe-kokemuksenjälkeen Podimo on karvas pettymys. Kelaustoiminnot ovat hankalat, kuuntelunopeuksia on valittavissa kökköisen valikon kautta vain muutamia, kirjasarjojen haku numerojärjestyksessä ei onnistu. En voi vaihtaa kuuntelukieliäkään, enkä löydä mitään valikkoa tai vaihtoehtoa muulle kuin suomenkieliselle kuunneltavalle. Jollain haulla pumpsahtaa sattumalta esiin jotain myös englanniksi, mutta palvelu on kertakaikkisen kömpelö.

Kärsivällisyys loppuu kesken

Vaikka tarjolla olisi ilmainen kuukausi, lopetan palvelun kahden päivän yrittämisen jälkeen, niin paljon Podimon huonolaatuisuus minua harmittaa. Lisäksi haluan kuunnella erään kirjan alkukielellä ruotsiksi, enkä löydä kyseistä opusta Podimosta. Se löytyy kolmesta muusta suuremmasta palvelusta, joihin tilini saman tien vaihdan.

Nimensä mukaisesti Podimo keskittyy podeihin. Esimerkiksi Hanna Tikanderin Selvinpäin – podi on palvelussa yksinoikeudella. Eli jos fanittaa jotain tiettyä tyyppiä, saattaa olla että häntä voi kuunnella pelkästään Podimossa. Podit on tyypitelty aihealueittain ja kategorioista löytyy todella paljon mielenkiintoista jokaiseen makuun.

Podimo painii siis Suplan kanssa samassa skenessä. Podimo voittaa minun kilpailussani, sillä sen podivalikoima on kansainvälisempi ja asiapitoisempi kuin Suplan. Palvelun ansioksi jää se, että löydän Economist-lehden podit. Niitä voi nimittään kuunnella maksutta lehden www-sivujen kautta. Joskus on tosi hyödyllistä kuulla analyysiä maailman menosta muiden kuin sinivalkoisten linssien läpi katsottuna. Minusta tuli kertaheitolla vakiovieras.

Järjestys tässä vaiheessa:

 1. Nextory*
 2. Bookbeat*
 3. Storytel*
 4. Suomalainen Plus
 5. Elisa Kirja
 6. Podimo
 7. Supla

8. Kirjaston äänikirjat

Ekaa kertaa olen käyttänyt kirjaston äänikirjoja c-kasetteina. Tästä ajasta ollaan päästy jo aika monta alustaa eteenpäin, mutta edelleen käytäntö on sama: äänikirja lainataan kun se on lainattavissa ja se tulee palauttaa määräaikaan mennessä. Hassua, ja vähän outoa mutta näin se on: vaikka mitään kouriintuntuvaa ei kirjastokassiin siirry, on lainallani silti eräpäivä. Kirja poistuu itsestään hyllystäni 14 vuorokauden kuluttua, olin kuunnellut sen tai en.

Lähden selailemaan kirjaston äänikirjahyllyä ja vaikutun. Täällähän on vaikka mitä. Kunnes löydän mielestäni mielenkiintoisen kirjan, jonka haluaisin kuunnella. Ilmenee, että edelläni on 16 varausta ja palvelu ilmoittaa, että jonotusaikani kirjaa kuuntelemaan on arviolta 5 kuukautta. Blaah, tämä selvä. En panosta tähän palveluun yhtä selailukertaa enempää.

Kirjaston palveluilla on yksi etu ylivoimaisesti yli muiden: kuuntelukieliä on tarjolla todella paljon. Uskoakseni palaan ranskankielisen valikoiman pariin vielä myöhemmin, vaikka en kokonaista asiakkuutta nyt kirjaston valikoiman varaan rakennakaan.

Järjestys tässä vaiheessa:

 1. Nextory*
 2. Bookbeat*
 3. Storytel*
 4. Suomalainen Plus
 5. Elisa Kirja
 6. Podimo
 7. Supla
 8. Kirjasto

9.  Yle Areena

Toiveikkaana käyn myös Yle Areenan tarjonnan läpi. Olisipa kiva, jos tottuisinkin käyttämään ihan ilmaista palvelua. Yle mainostaa kuunneltavana olevan myös äänikirjoja. Huomaan valikoiman hyvin kapeaksi, tarjonta keskittyy kirjallisuuden vanhoihin klassikoihin.

Jos en yhtään käyttäisi äänikirjoja ja tarpeeni olisi saada kuunneltavaa vain johonkin yksittäiseen viikkoon tai tilanteeseen, valintani olisi Yle Areena: sinne ei tarvitse täytellä luottokorttitietoja tai tehdä minkäänlaisia tunnuksia. Lisäksi ei ole riskiä, että palvelusta joutuisi maksamaan, jos peruutus unohtuu. Areena voisi olla hyvä tilapäisratkaisu, mutta pysyvää ilmaispalvelun käyttäjää minusta ei tule.

Yle Areenan paras anti eivät ole äänikirjat, vaan podit ja muu ajankohtaisohjelmien tarjonta. Podeja on tiukasta asialinjasta erittäin viihteelliseenkin osastoon. Äänikirjavalikoimasta Yle saa nolla pistettä, mutta ohittaa podivalikoimallaan Suplan. Suplan poditarjonta on poskettoman laaja, mutta lähes pelkästään viihteellinen. Yle tarjoaa kuunneltavaa laidasta laitaan.

Lopullinen järjestykseni palveluille:

 1. Nextory*
 2. Bookbeat*
 3. Storytel*
 4. Suomalainen Plus
 5. Elisa Kirja
 6. Podimo
 7. Supla
 8. Kirjasto
 9. Yle Areena

Tutkimustulokseni pähkinän kuoressa:

*Bookbeat 
HienoaOivallinen tekninen käytettävyys. Monipuolinen ja -kielinen valikoima, jota on helppo selata. Maailmankirjallisuuden klassikoita tarjolla laajasti.
HuonoaEi lainkaan podeja. Palveluiden hintavimmasta päästä.
Kenelle?Hyvä yleispalvelu ihan kenelle tahansa.
Supla 
Hienoa  Todella laaja ja kiva tarjonta podcasteja. Edullisin maksullinen palvelu, jossa rajaton kuuntelu.
HuonoaÄänikirjojen kuuntelun asetukset ja vaihtoehdot kömpelöt. Huonot hakutoiminnot sekä äänikirjoissa että podeissa
Kenelle?Podien ystävälle. Viihde saa hyvällä omallatunnolla olla tärkein asia.
Elisa Kirja 
HienoaKirjavalikoima kuratoitu: voi tutkia erilaisia koonteja ja aihepiirejä. Voi kuunnella lukiokirjoja. Tosi kivat kirjailijaesittelyt, joiden alla myös kirjailijan tuotanto ryhmitelty.
HuonoaÄänikirjojen kuuntelun asetukset ja vaihtoehdot kömpelöt. Niin huono podivalikoima, että se enemmänkin harmittaa. Englanninkielisen kirjallisuuden valikoima lähinnä muodollisuus.
Kenelle?Suomenkielisen nykykirjallisuuden ystävälle.
Suomalainen Plus 
HienoaKiva, kätevä ja laaja palvelu. Käytettävyys ja ulkoasu kunnossa. Tarkimmat alakategoriat tietokirjallisuuden saralla.
HuonoaKatkeilee ja sammuttelee itseään sovelluksista ehdottomasti eniten.
Kenelle?Itsensä kehittäjälle. Tietokirjahylly hakemistoineen on joukon paras.
*Nextory 
HienoaHyvä tekninen käytettävyys. Monipuolinen ja -kielinen valikoima, jota on helppo selata.
HuonoaEi lainkaan podeja.
Kenelle?Hyvä yleispalvelu ihan kenelle tahansa.
*Storytel   
HienoaAinoana palveluna sisältöä yksinoikeudella. Monipuolinen ja -kielinen valikoima sekä kirjoja että podeja.
HuonoaNukahtamis- ja kelaustoiminnoissa hiomisen tarvetta verrattuna kilpailijoihin. Palveluiden kallein hinta.
Kenelle?Ajan hermolla elävälle: yksinoikeustarjonnassa mahdollisuus perehtyä ajankohtaisiin mielenkiintoisiin ilmiöihin ja henkilöihin.
Podimo                    
HienoaLaaja kansainvälinen podivalikoima
HuonoaKirjojen osuus palvelussa olematon ja huolimattomasti toteutettu.
Kenelle?Laadukkaita, kansainvälisiä ja monipuolisia podeja arvostavalle.
Kirjaston äänikirjat 
HienoaTäysin ilmainen, laajan valikoiman palvelu meille kaikille. Hyvä Suomi!
HuonoaJonotusjärjestelmä tuntuu kankealta rajattomiin palveluihin tottuneelle.
Kenelle?Henkilölle joka haluaa kuunnella pääosin muilla kielillä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jos rahat ovat todella tiukassa, tämä on hyvä palvelu.
Yle Areena 
HienoaLaadukas ja monipuolinen podivalikoima. Voittaa useat maksulliset podialustat.
HuonoaHyvin niukka valikoima äänikirjoja, pelkästään kirjallisuuden klassikoita.
Kenelle?Tyypille joka haluaa kirjat kirjana ja nauttii laadukkaista ja avartavista podeista.

Vielä vähän pisteytyksiä

Koska tämä vertailu on itselleni niin merkityksellisen asian pähkimistä, päädyin vielä kokoamaan palvelut numeeriseen nippuun.

Edellä palvelu palvelulta päivittynyt ranking on listaus omasta mielipiteestä: minun tunteistani asiakkaana. Osaisinko vielä vähän teknillistää arvosteluani? Listassa ovat hinnat ja laatupisteet neljästä asiasta: teknisestä käytettävyydestä, kielivalikoimasta sekä podi- ja kirjatarjonnasta.

 Laatu yht.Tek-
niikka
PoditKirjatKieletHinta
Storytel34889922,9
Bookbeat27909914,99
Nextory271009816,99
Kirjasto222010100
Suomalainen Plus19359216,95
Yle Areena1659110
Podimo131102016,99
Supla12273014,99
Elisa Kirja10214316,99

Pohdinta ja johtopäätökset

Olin ajatellut, että pystyn tämän koekäyttökierroksen jälkeen suosittelemaan jotakin palvelua. No en pysty. Pystyn sanomaan, että palvelut ovat melko omaleimaisia ja pitää miettiä, mitä itse haluaa ja myös sitä, paljonko tuotteesta on valmis maksamaan.

Mikään palveluista ei ole huono valinta. Kaikki palvelut ovat sopivia jollekin.

Minä valitsen *Nextoryn. Se on palvelu, jossa on koottuna minulle tärkeimmät ominaisuudet. En ota halvinta palvelua, vaan mielestäni minulle sopivimman.

Sivistäviä, sykähdyttäviä, rentouttavia, avartavia ja jännittäviä kuunteluhetkiä!

*****************

Olen 48-vuotias äänikirjojen suurkuluttaja. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

**********

ps: jos tämä kirjoitus oli Sinulle avuksi ja teet sen perusteella ostopäätöksiä, olisipa kiva, jos käyttäisit tämän kirjoituksen linkkejä. Saan silloin itse pienen palkkion tilauksestasi, mutta tilaus on Sinulle saman hintainen kuin tehtynä suoraan palveluntuottajan sivujen kautta.

ps2: ennen ostopäätöksiä kannattaa käydä lukemassa vielä tämän kirjotuksen kommentit. Siellä on mielenkiintoisia lisätietoja.

10 kommenttia artikkeliin ”Mikä on paras äänikirjapalvelu?”

 1. Mä olen kokeillut sekä bookbeatin, storytelin että nextoryn, tosin en kuuntele äänikirjoja vaan luen e-kirjoja. Mutta hinta-laatusuhteeltaan myös e-kirjojen lukijalle tuo nextory on kyllä ehdottomasti paras noista!
  Ainakin aiemmin storytelissä oli luetut ja lukulistalla olevat samassa listassa ja se oli minusta tosi sekavaa. Laitoin tuosta sinne joskus palautettakin. Muissa on historia erikseen ja lukulista erikseen, mikä on teknisesti paljon kätevämpi tapa.

  Vastaa
 2. Storytelin hinta / laatusuhde on tavalliselle käyttäjälle huonoin. Kaikkia suurimpia palveluja kokeilleena olen tullut tähän tulokseen.

  Vastaa
 3. Kiitos vertailusta! Olen ollut äänikirjojen suurkuluttaja jo vuodesta 2019, Nextorylla. Minulla on rajaton kuunteluprofiili neljällä perheprofiililla, joista muut perheenjäsenet eivät juuri käytä omia profiilejaan. Nyt jo toisen kerran minut bannattiin koska kuuntelen niin paljon. Kuukausimaksu on 23,99€, ja luulisi sillä voivan kuunnella niin paljon kuin kuuntelee. Asiakaspalvelu ei vastaa päiviin, ja jos vastaa, vastaa asian vierestä. Tilini on kuukauden lukossa, mikä suututtaa minua niin, että luultavasti vaihdan palvelua. Tässä on niin paljon tietoa, että tämän perusteella voin etsiä uutta ystävää. Kiitos siitä!

  Vastaa
  • Kiitos tosi tärkeästä kommentista, toimisin itse sinun tilanteessasi aivan samalla tavalla.

   Vastaa
 4. Kiitos vertailusta. Siitä on iloa nykytilanteessani.Olen ollut neljättä vuotta Nextoryn tyytyväinen käyttäjä ’unlimited’ tilauksella ja ehkä myös suurkuluttaja. Nyt tammikuussa 2024 kuitenkin palvelu alkoi valittaa, että käytän sitä väärin. Lopulta se sulki kuuntelun seuraavaan maksukertaan. Mitään muutosta aiempaan ei mielestäni ollut, joten päätin laittaa palvelun pois (jos nyt joskus palaan, siellä kuulemma säilyy tilastoni). Selitysten perusteella heillä on joku uusi kohtuusperiaate. Mutta mikä on sitten kohtuus, se ei selvinnyt. Montako tuntia kuukaudessa tai vuorokaudessa????
  Nyt ehkä valitsen Storytelin; josko se olisi oikeasti unlimited🧐.

  Vastaa
  • Moi ja kiitos mielenkiintoisesta kommentista. Tähän kirjoitukseen tuli saman päivän aikana kaksi samansisältöistä kommenttia: Nextory on jollain lailla päättänyt rajoittaa rajattomaksi määriteltyä kuunteluoikeutta. Tämä on kyllä tosi harmillista ja mielestäni ihan kohtuutontakin. Laitoin itse asiasta kyselyn Nextoryn asiakaspalveluun ja he lupaavat vastata 48 tunnin sisällä. Latoin viestin 2.2. klo 17:30, nyt lähtee kello käymään 🙂 Ilman muuta itsekin katkaisen palvelun, jos se yhtä äkkiä katkaistaan palveluntuottajan toimesta vain siksi, että on kuunnellut paljon.

   Vastaa
   • Nextoryn ratkaisusta rajoittaa rajoittamattomiksi määriteltyjä palveluitaan voi käydä lukemassa tästä Ylen jutusta.

    ..jutun julkaisemisen jälkeen olen seurannut omia kuuntelutilastojani. Ne ovat tunneissa yli kaikkien Ylen jutussa määriteltyjen ja tämän kirjoituksen kommenteissa annettujen tuntimäärien. Minulle ei kuitenkaan ole tehty mitään ”katkaisuja”, joten uskoakseni Nextory on uutisoinnin jälkeen parantanut toimintaansa.

    Vastaa

Jätä kommentti