Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Kausitöihin Lappiin: tulot ja menot

Mitä Lappiin lähteminen maksaa, mitä siellä oleminen maksaa ja mitä siellä kuvittelen tienaavani? Kirjoitin viime viikolla hakuprosessista kausitöihin, tänään etenen lähtövalmisteluissani pohtimaan, miten puoli vuotta Lapissa vaikuttaa omaan talouteeni.

Samaan aikaan en pysty olemaan miettimättä, että entä jos kuukauden päästä olenkin takaisin Tampereella ja vänisen tältä samalta kotisohvalta sitä, kuinka koko yritys oli ihan hölmö, uhkarohkea ja epärealistinen. Olkoon niin, kerrotaan sitten sekin. Eli sanon vielä kerran: olen epävarma ja minua jännittää.

Jos hermoilusta palataan takaisin raha-asioihin, niin aloitetaan homma kokonaisuuden palastelulla. Teen ihan ekaksi menokategoriat:

 1. Tampereen kodin pysyvät kulut
 2. Omat paikasta riippumattomat kulut
 3. Väliaikaisasumisen kustannukset Lapissa
 4. Juoksevat arkikulut: ruoka ja pikkuviihdykkeet
 5. Lainojen lyhennykset
 6. Muuttokulut edestakaisin

1. Tampereen kodin kulut

Kerrostaloasuntomme on kokonaan minun, mieheni omistaa kesämökkimme. Meistä kumpikin vastaa itsenäisesti oman omaisuutensa kuluista, jotka tällä järjestelyllä menevät melko tarkkaan puoliksi. Vaikka haluan seikkailla, ei minun ole kohtuullista jättää miehelleni omia taloudellisia velvoitteitani. Maksan siis Tampereen kotimme kulut myös talvikaudelta.

Laitan sähköpostia isännöintitoimistoon. Kerron lähteväni puoleksi vuodeksi pois ja kysyn: saanko jäädä kirjoille ilman että maksan vesimaksua? Vaihtoehdoksi tarjosin, että muutan virallisesti muualle. Saan luvan jättää nimeni oveen, ja olla maksamatta omaa vesimaksuani. Kuluikseni jää siis vastike, autopaikka ja yksi vesimaksu.

Kerran vuodessa maksettava kotivakuutus on hoidettu jo vuoden 2023 syksyyn asti. Tampereen kuluiksi pitää kirjata vielä sähkölaskut. Alkuvuoden sähkökulut ovat olleet reilut 32 euroa kuussa. Pyöristelen varmuuden vuoksi summan loppuvuodeksi ylöspäin.

Vakituisen kodin kiinteät kulut:

 • Vastike, autopaikka ja vesimaksu 365,80 €/kk
 • Sähkölasku 40 €/kk

2. Oman elämän vakiokulut

Puhelinliittymä on osa kuukausittaisia kiinteitä kulujani. Lisäksi maksan Compensate– säätiön kautta hiilijalanjäljestäni joka kuukausi. Kuuntelen myös äänikirjoja ja vakituinen lääkitykseni maksaa minulle 6 euroa kuukaudessa. Nämä kulut ovat osa arkeani asuinpaikasta riippumatta.

Henkilökohtaiset kiinteät kuluni:

 • Puhelinliittymä 18 €/kk
 • Compensate -maksu 12 €/kk
 • Äänikirjapalvelu 20 €/kk
 • Lääkemenot 6 €/kk

3. Lapin asumiskulut

Soluasunnon vuokra on 230 euroa kuukaudessa. Siihen sisältyy myös vesimaksu ja sähkö, eli asuminen on todella edullista. Jos saamme kolmannen kämppäkaverin, asumiskulut putoavat 155 euroon. Vielä lähtiessäni en tiedä asunko yksin, kaksin vai kolmisin. Ja voihan tilanne muuttua kesken kaudenkin. Vaikka asuisin solussa yksin, on minulle luvattu, ettei vuokra ole enempää kuin 230€/kk.

Asumiseni maksaa Lapissa korkeintaan 230 euroa kuukaudessa.

4. Ruoka ja muut arkikulut

Jos varaan ruokaan 40 euroa viikossa, se on jo reilusti. Elän halvoilla elintarvikkeilla ja teen isoja satseja ruokaa pakkaseen. Saatan Lapissa tilata ruoat kaupasta kotiinkuljetuksena joka toinen viikko. Tarkistan kuljetuskulut, yksi ruokakuljetus maksaa 17,90. Maksan sen mieluusti kahdesti kuussa, jotta säästyn fillarin kanssa tehdyltä aika pitkältä kauppamatkalta. Riittää, että poljen joka päivä töihin.

Ruokakulujen lisäksi päädyn kahteen juoksevaan kuluerään: äkilliset menot ja vapaa-ajan kulut. Mietin, paljonko myönnän itselleni viikkorahaa ja minkälaisin laskelmin varaudun äkillisiin yllätyksiin, joita kuitenkin tulee. Päätän että minulla on satasen kuukausiraha vapaa-ajan viettoon sekä 50 euron kuukausittainen hätävararahasto.

Muuttuvat arjen kulut ja hätävara:

 • ruokamenot 200 €/kk
 • vapaa-aika 100 €/kk
 • arjen hätävara 50 €/kk

5.  Lainojen lyhennykset

Lyhennän kuukausittain asuntolainaani ja metsäpalstaa varten ottamaani lainaa. Lainojeni korot on tarkistettu, eikä niihin ole tulossa Lapin reissun aikana muutoksia. Olen aina lyhentänyt lainojani määriteltyä minimiä enemmän, nyt palaan lyhentämään lainoja vain sen verran, että pysyn asetetussa maksusuunnitelmassa.

Lainojeni kuukausittaiset lyhennykset:

 • asuntolaina 590 €/kk
 • metsälaina 250 €/kk

6. Mitä kausitöihin lähteminen maksaa?

Tämä pompsi itse asiassa yllättää suuruudellaan. Ja sitten soimaan itseäni, etten tajunnut kuinka paljon lähes tuhat kilometriä edestakaisin kuorman kanssa maksaa. Murulaiseni lähtee minut viemään, eli sen verran kermap***einen kausiduunari täältä on tulossa, että saan kuljetuksen ja kantopalvelun ovelta ovelle.

Uskoakseni hän hakee minut myös pois, eli budjetoin jo nyt valmiiksi muuttokulut edestakaisin. Kohteeseeni ei pääse yleisillä kulkuvälineillä. Jos ihan pakko olisi, pitäisi käyttää juna+bussi+taksi-yhdistelmää, jolle toki sillekin tulee reilusti hintaa. Itsenäinen matkustaminen kohteeseen maksaisi noin 150 euroa, eli pienimmillään edestakaiset muuttokuluni olisivat 300 euroa.

Muuttokuluiksi kirjaan polttoainekulut sekä vienti- että hakumatkasta. Lisäksi otan työmatkoja varten mukaan sähköfillarini, johon pitää hankkia mahdollisimman tuhdit talvirenkaat. Ja koska vastaan ateria-arjestani yksin, tarvitsen mukaan pakastimen, joka mahdollistaa isompien satsien tekemisen kerralla, suuremmat kertaostokset ja vaikka leipomisen.

No mitä säästöä se muka on, jos joutuu ostamaan ruokia varten pakastimen?? Tori.fi:stä saa pakastimen 20 eurolla. Tuo raha on säästetty takaisin yhden hengen ruokataloudessani jo ensimmäisten viikkojen aikana. Eli käytetty pakastin on oivallinen säästäväisyyshankinta. Uskoakseni myymme pakastimen paluumatkalla pois, eli voisin saada siitä vielä pienen hyvityksenkin.

Kausitöihin siirtyminen ja tarvittavat hankinnat:

 • Polttoaineet kahteen muuttoreissuun 500€
 • Pakastin 20€
 • Talvirenkaat fillariin 66€

Nämä menothan eivät arkeani Lapissa rasita, vaan raha kuluu suurimmaksi osaksi kukkarostani jo ennen lähtöäni. Mutta jos leikitään, että haluan Lapissa ollessani kuitata myös sinne siirtymisen kulut, niin jyvitetään muuttokuluja puolen vuoden ajalle 100€/kk

Kuukausikuluni kausityöjakson ajalta

Vakituisen kodin kiinteät kulut410€
Omat kiinteät kulut60€
Omat vaihtuvat kulut350€
Siirtymät Lappiin ja takaisin100€
Asuminen Lapissa230€
Lainojen lyhennykset840€
Kuukausikulut yhteensä1990€

Olen tämän vuoden elellyt noin tuhannella eurolla kuukaudessa. Lappiin lähtö näköjään luultavasti nostaa kuukausikulujani, ne nousisivat arvioni mukaan tuhannesta eurosta 1150 euroon. Suurin syy nousuun on se, että minulla tulee olemaan kahdet asumismenot.

Oletan, että kulutan Lapissa vähemmän kuin etelässä: konsertit, ulkona syömiset ja harrastehankinnat jäävät pohjoisessa väliin. Vähentyvä arkikulutus ei kuitenkaan hyvitä nousevia asumiskuluja. Arvauksiahan nämä tässä vaiheessa ovat, mutta minulle tärkeitä laskelmia silti.

Millaista palkkaa minulle on luvattu?

Olen tehnyt työsopimuksen kokoaikatyöstä 12,69 euron tuntipalkalla. Se sisältää jo ikälisät, mutta ei ilta- tai viikonlopputöiden korvauksia eikä loma-ajan palkkana maksettavaa noin 10% lisää. Kun mainitsemani tuntipalkan kertailee kuukausipalkaksi, päästään 2008 euron kuukausiansioihin. Pidättäydyn laskelmissani peruspalkassa, muu on sitten positiivista extraa.

Palkkani on pieni, mutta ei pienin mahdollinen. Saan ”seniorityöntekijän” palkkaa. Pienimmillään tutkailemani palkkataulukot mahdollistaisivat noin 1800 euron kuukausiansiot.

Pienen palkan etu on pieni ennakonpidätys. Koska olen suurimman osan vuotta 2022 ollut hyväpalkkaisessa työssä, verotetaan vuoden 2022 lopun pienipalkkaisia kausitöitänikin aika rankalla kädellä. Laskeskelen, että minulle jää loppuvuonna palkastani käteen noin 1400 euroa kuukaudessa.

Käyn verohallinnon laskureissa laskemassa arvioita ensi veroprosentistani. Lasken, että olisin töissä Lapissa huhtikuuhun asti ja sen jälkeen koko kesän tekemättä mitään. Leikin varmuuden vuoksi, että menisin vielä loppuvuodesta: marras-joulukuussa töihin. Ilmoitan laskuriin kuuden kuukauden matalapalkan: tammi-huhtikuun ja marras-joulukuun. Saan arvioksi, että veroprosenttini olisi ensi vuonna 6.

Järjestelmä antaa ohjeet, että minun tulee kotipaikkani, ikäni ja uskontokuntani perusteella lisätä veroprosenttiin 8,65% muita työnantajan minulta pidättämiä maksuja. Kun vielä kirjaan vähennyksiin Lapin toissijaisen asunnon kulut, pääsen laskelmaan, että vuoden alusta minulle jäisi Lapin töistä käteen reilut 1700 euroa kuukaudessa.

Kannattaako Lappiin lähteminen taloudellisesti?

Nopea vastaus: ei todellakaan.

KuukausiNettotulot (arvio)Omat menot (arvio)
marraskuu1400€2000€
joulukuu1400€2000€
tammikuu1700€2000€
helmikuu1700€2000€
maaliskuu1700€2000€
huhtikuu1700€2000€
Yhteensä9600€12000€

Minulla on jokaiselta Lapin kuukaudelta menoja noin 2000 euroa ja tienaan Lapista 1400 – 1700 euroa kuukaudessa. Eli palkkatulojen lisäksi tarvitsen muita tuloja puolen vuoden aikana arviolta 2400 euroa. Tienestien perässä Lappiin on siis turha lähteä.

Taitaa se lähteminen sittenkin kannattaa

Tärkein laskelmieni lopputulos on, että palkkani riittää kattamaan arkikulutukseni. Pystyn jokaisena Lapin kuukautena lyhentämään palkallani osin myös lainojani, mutta en selviä lyhennyksistä ihan kokonaan. Loppulyhennyksistä huolehdin pääomatuloilla.

Saan jokaisena Lapin kuukautena hieman vuokratuloja sekä osinkoja. Eli säästöihini minun ei tarvitse kausityön aikana kajota, ne jäävät kesäkassaksi kuten pitikin. Lapin kausityötä seuraa toivoakseni viiden kuukauden kesäloma.

Toinen nopea vastaus on: totta kai kannattaa lähteä. Lappiin lähteminen on ensi sijaisesti seikkailu, toiseksi se on pyrkimys elää talven yli kajoamatta vapausrahaston säästöihin.

Jäänkö plussalle vai miinukselle?

Vaihtoehtoisia laskelmia:

*Jos laittaisin Tampereen asuntoni vuokralle Lapissa olemisen ajaksi, tienaisin todella mukavasti ja kattaisin vuokratuloillani hyvin suuretkin lainamenot.

*Jos siirtäisin koko elämäni Lappiin eikä minulle jäisi etelään kuluja tai lainoja, voisin edullisten asumiskustannusten turvin jopa vaurastua.

*Jos innostuisin kovasti laskettelemaan, moottorikelkkailemaan tai juhlimaan, en pystyisi pienellä palkalla kattamaan edes elinkustannuksiani, vaan tarvitsisin palkan lisäksi elämiseen myös säästöjäni.

*Uskoakseni myös pelkkä auton mukaan ottaminen keikauttaisi kulubudjetin niin vinoon, että lähteminen tulisi mielestäni liian kalliiksi. Eli joutuisin työjakson aikana syömään myös säästöjäni.

Vastaus postauksen alussa esittämääni kysymykseen on, että Lapin reissu on minulle uskoakseni taloudellisesti plus-miinus-nolla-reissu. En syö sen aikana säästöjäni, mutta en myöskään saa mitään säästöön: kulutan puolen vuoden aikana sekä palkkani että sen ajan pääomatuloni.

Rahan takia ei kausitöihin kannata lähteä, mutta silti kannattaa etukäteen laskea, mitä lähteminen taloudellisesti tarkoittaa.

Uskon, että tulen Lapista jollain lailla eri ihmisenä takaisin. En ole lähdössä muuttumaan, sitä en tarkoita. Mutta ajattelen, että tämä on niin iso kokemus että siitä jää pysyvä jälki. Ja juuri siksi tämä reissu täytyy tehdä. Siksi sen arvo on korvaamaton.

Lasken itselleni turvallisuuden tunnetta

Koska olen valinnut elämän ilman vakituista työ- tai yrittäjän tuloa, voitaneen raha-arkeni määritellä jonkin verran epävarmaksi, varsinkin kun sijoitusteni tuotot eivät mitään mahtavia ole. Minun keinoni kestää epävarmuutta on laskeminen. Suunnittelen, ennakoin ja summailen. Ennakointi antaa minulle rohkeutta.

Blogini on täynnä erilaisia rahasuunnitelmia, jotka ovat syystä tai toisesta menneet ajan saatossa uusiksi. Olkoon niin. Syntyessään niistä jokainen on ollut sen hetkinen näkemykseni siitä, miten lähitulevaisuuden raha-arkeni muodostuu.

Excelöin siis itselleni turvaa. Nyt kun raha-arki on laskeskeltu, voin jättää jossittelut tältä osin ja siirtyä jännittämään muita asioita. Ensi viikolla hössötän käytännön järjestelyjen äärellä ja jatkan lähtöhermoilua.

******************

Olen 47-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti