Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Asuntoa vaihtamalla säästöä?

Kirjoitus sisältää mainoslinkin. Tunnistat sen *-merkistä.

Haluaisin kuluttaa asumiseen vähemmän rahaa ja energiaa. Lähden etsimään ratkaisua, josta sekä maapallo että lompakkoni tykkäisi.

Tämä ei ole yleispätevä artikkeli asumiskuluista. Jokaisen meistä pitää laatia omat yhtälönsä, jossa ovat mukana lämmityskulut, liikkuminen, lainan korot ja ihan järjettömän monta yksityiselämän muuttujaa. Kirjoitan omista laskelmistani, joita voit käyttää apuna kun lasket omia lukujasi.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että asuntomme on yhtä numeroa liian iso: pidämme lämpimänä tarpeettoman suurta tilaa. Kotimme ei ole suuren suuri, asumme kaksistaan 79 neliössä.

Energian kuluttamisen lisäksi minua harmittaa rahan kuluttaminen. Eli hoitovastikkeemme tuntuu minusta kalliilta. Lisäpaineita asumiskustannuksiin tuo hiljattain ilmoitettu vastikkeen nosto ja tuleva piharemontti, jossa joudutaan tekemään paljon kalliita, välttämättömiä töitä. Haluaisin näitä kuluja karkuun.

Minulle tärkeitä asioita asumisessa

Samalla mietin, mitkä ovat niitä asumisen välttämättömyyksiä, josta en haluaisi luopua. Minulle tärkeitä asioita asumisessa ovat

+ maksimaalinen vaivattomuus. En halua harrastaa asumista.

+ valo ja avaruuden tuntu, joka voi voi toteutua hyvin pienessäkin asunnossa. Avaintekijöitä ovat ikkunoiden suunta ja tavaroiden määrä.

+ kaukaisuuteen tuijottelu: eli haluan asua joko korkealla tai muutoin avarin näkymin.

+ hyvä parveke viljelyharrastusta varten.

+ korkeintaan 10 km etäisyys Tampereen keskustasta, mieluummin vähemmän.

Liian hintava vierashuone

Olemme lasten aikuistuttua suorittaneet sisustusohjelmakielellä ”down sizingin”. Kehyskunnassa eletty lapsiperhearki omakotitalossa jaettiin kahtia: kerrostaloasuntoon kaupungissa ja mökkiin vähän kauempana. Tämä on ollut uuden elämänvaiheen oivallinen ratkaisu. Ostimme aikanaan kerrostalokolmion ajatuksella, että voimme tarvittaessa majoittaa jo omillaan olevia lapsia tai käymässä olevia kavereita.

Tuolle vierashuoneellemme on ollut käyttöä vain kourallisen verran öitä vuodessa. Sekä kaverimme että lapsemme tulevat kylään mökille, eivät kaupunkiin. Laskeskelin, että nykyisellä vastikkeen hinnalla tuo huone maksaa meille yli 400 euroa vuodessa. Eli vierashuoneemme olemassaolon hinnalla voisin yövyttää kaikki vuosittaiset kaupunkivieraamme hotellissa.

Asunnon vaihtaminen maksaa monella tapaa

Halvempaan asuntoon muuttaminen kuulostaa nopealta ja helpolta ratkaisulta: sen kun vain myy vanhan, liian suuren tai jollain muulla tavalla kalliin kodin, ostaa pienemmän ja vips: rahaa säästyy. Yhtälö ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Muuttaminen ja kaikki siihen liittyvät kulut eivät suinkaan ole aivan pieni kustannus.

Asuntoa vaihdettaessa on yllättävän monta vaihetta, jossa joku muu ottaa omansa. Asunnosta A siirtyminen asuntoon B ei tarkoita, että oma pääoma yksinkertaisesti hyppää seuraavaan ”pesään”. Pääomalle on monta välistä vetäjää. Eli tuo suunnittelemani vierashuoneemme realisointi ei olekaan niin yksinkertainen juttu, kuin luulin.

Listailen seuraavassa neljä erilaista kuluerää, jotka haastavat säästöjen tavoittelun.

1. Asunnon myynti maksaa

Puolisoni on asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja, joten käytössäni on tarkat tiedot yhtiössämme toteutuneista kaupoista. Aivan viime kuukausina yhtiöstämme on myyty kolme asuntomme ”kopiota”. Sisustus, pesu- ja keittiötilojen kunto sekä kerrosluku toki vaikuttavat taloyhtiön sisälläkin hintaan. Asumme yläkerroksissa, 4 vuotta sitten täysin remontoidussa asunnossa, joten uskallan luottaa myyntihintana saavamme aiemmin toteutuneiden kauppojen keskiarvon.

Uskon asuntomme menevän kaupaksi 190 000 euron hintaan. Se on vähemmän kuin toteutuneet kaupat, olkoon niin. Arvio on vähintään varovainen, jos ei alakanttiin. Tutkin eri välitysliikkeiden palkkioita. Kiinteistönvälittäjien palkkiot vaihtelevat kolmesta viiteen prosenttia asunnon kauppahinnasta. Palkkion päälle tulee arvonlisävero.

Jos lasken asunnolleni keskimääräiseltä vaikuttavan neljän prosentin välityspalkkion, maksaisi asuntomme myynti ulkoistettuna 9400 euroa.

Kääk. Summa tuntuu kamalalta, varsinkin kun asunnon vaihtamisen toinen tavoitteeni on säästää rahaa. Päätän lennosta jo näin suunnitelmani alkumetreillä, että mikäli myymme asuntomme, saa puolisoni toimia kauppamiehenä. Muutoin tässä ei ole mitään järkeä, laskee kuluja kuinka päin hyvänsä.

2. Muuttaminen maksaa

Muuttaessamme edellisen kerran vuonna 2018 vannotin, että tämä on viimeinen kerta kun pyydetään kavereita auttamaan. Jatkossa tavaroitamme kanniskelevat ammattilaiset: meitä nuoremmat ja parempikuntoiset osaajat. Vaikka kotimme sisustus on suhteellisen minimalistinen, nyt riittää: kantaminen on iso urakka joka tapauksessa. Välittäjän työn olen valmis sälyttämään miehelleni, mutta on selvää, että muutto tulee ulkoistaa.

Selailen muuttofirmojen sivuja. Kyllä, tarvitaan kuski ja 1-2 apumiestä. Ei, emme muuta kauas. Kyllä, tarvitaan laatikot tuotuna etukäteen ja haettuna jälkikäteen. Hinnaksi arvioidaan jotain tuhannen euron kieppeillä.

Säästösyistä tapahtuva muutto kuluttaisi säästöjäni vähintään 1000 euroa.

3. Pankin kanssa asioiden järjestely maksaa

Vaikka asunnon myisi itse, se maksaa. Myyntiä varten tulee vähintään hankkia isännöitsijäntodistus, joka on vähän kuin asuntomme terveystiedot: miten sitä on hoidettu ja mitä suunnitelmia lähitulevaisuudessa on.

Isännöitsijätodistus kertoo, kohdistuuko asuntoomme velkoja tai muita puutteita, joista ostajan tulisi tietää. Pyysin juuri todistuksen pankkia varten muista syistä, joten tiedän issarin maksavan 76 euroa.

Koska en ole myymässä velatonta asuntoa, joudun myös neuvottelemaan pankin kanssa. En aio ottaa lisälainaa, vaan pärjätä vanhalla. Mutta koska lainan kohde tulee muutossa vaihtumaan, täytyy hankkia pantteja ja järjestellä.

Uusi asuntolaina maksaa pankissani 400 euron järjestelypalkkion. Asetan laskelmissani kuluikseni myös sen: voihan olla että palkkio on pienempi (tai suurempi) mutta lähdetään tästä oletuksesta. Lisäksi asuntoni on myös metsälainani panttina. Eli lisäjärjestelyjä vaaditaan myös toisen lainani osalta.

Pankki- ja paperiasioiden hoitoon saattaisi muuttaessa mennä noin 500 euroa.

4. Asunnon ostaminenkin maksaa

Etsin meille mahdollisia vaihtoasuntoja. Jos vaihtaisimme kolmiomme samalla alueella sijaitsevaan kaksioon, muodostuu hintaeroa harmillisen vähän. Kolmioiden neliöhinnat ovat matalammat kuin kaksioiden. Eli mitä pienemmän asunnon samalta alueelta ostaa, sitä suurempi sen neliöhinta on. Oman taloyhtiöni kaksiot ovat myynnissä noin 150 000 euron hintapyynnöin.

Olemme asuneet nykyisessä asunnossamme yli kaksi vuotta, joten asunnon myyntivoitosta ei mene veroa. Mutta aina kun ostaa jotain, pitää kauppahinnan päälle maksaa myös vero. Kerrostalo-osaketta ostettaessa varainsiirtovero on 2 %.

Leikitään, että ostaisimme 150 000 euron asunnon. Varainsiirtovero olisi tuolloin 3000 euroa.

En siis suoralta kädeltä siirry omistamaan uutta asuntoa. Vaan maksan varainsiirtoveroa siitä, että _siirrän varallisuuttani_. Loogista, mutta ihan sairaan ärsyttävää.

Ja kaikki se säätäminen

Olin jo tehnyt tämän postauksen valmiiksi, kun törmään IG-päivitykseen muuttamisen kalleudesta. Olin täysin unohtanut, että todella harvoinhan erityisesti omistusasuntoa vaihtaessa muutto tehdään läpsystä vaihtaen. Usein (ja yleensä toivottavasti) kaksi asuntoa ovat hallinnassa ainakin jonkin aikaa yhtäaikaisesti, jotta muutto ja loppusiivoukset saadaan tehtyä sujuvasti.

Lisäksi muuttamisen aika on täynnä väsyneitä, ympäripyöreitä päiviä, jolloin syödään muuttopitsoja ja ollaan muutenkin kiireessä ja stressaantuneina höveleitä: rahaa kuluu kaikkeen pieneen ja yllättävään jota hajoaa, katoaa, puuttuu tai ei odotuksista huolimatta ollutkaan olemassa.

Leikitään, että kuvitteellisessa muutossani kaksi asuntoa ovat hallinnassani ihanteellisesti vain viikon yhtäaikaa. Muuttosäätöön ja söhläykseen varaan todella varovaisesti satasen.

Kahden asunnon yhtäaikaiseen hallinnointiin ja muuttoajan yllätyskuluihin varaan 200€.

Mitä asunnon vaihtaminen maksaa?

Ynnäilen löytämäni kulut kasaan:

 

Toimisto- ja järjestelykulut 500€
Muuttofirma 1000€
Varainsiirtovero 3000€
Muuttoajan kulut 200€
Kiinteistönvälittäjän palkkio, sis. ALV 9400€
Asunnon vaihtokulut yhteensä, vähintään 4700€
Asunnon vaihtokulut yhteensä, sis. välittäjä 14100€

Omistusasunnon vaihtaminen ei näköjään ole todellakaan mitään halpaa puuhaa. Saadakseen säästöjä on kulutettava rahaa aika moneen paikkaan. Asunnon vaihtaminen halvempaan maksaisi meidän tapauksessamme vähintään 4700€ mutta jos osaaminen ja rohkeus eivät riitä asuntokauppiaana toimimiseen, kipuaa säästösyistä tapahtuvan asunnon vaihdon hinta yli 14 000 euroon.

Välittäjän käyttäminen vapauttaa toki todella paljon omaa aikaa ja tuo muutoin stressaavaan tilanteeseen mukaan ammattilaisen, joka yleensä tarkoittaa kasvavaa mielenrauhaa. Lisäksi ammattilainen voi tienata palkkansa korkeampana myyntihintana. En siis ota kantaa siihen, miten kaikki kannattaa järjestää. Kunhan laskeskelen ja spekuloin. Ja lähinnä mietin siis meidän omaa tilannettamme, mikä siinä olisi fiksuinta.

Saavuttaako asuntoa vaihtamalla säästöä?

Energiasäästö

Compensate säätiön laskurin mukaan asuntomme pienentäminen kolmiosta kaksioon, eli noin 80 neliöstä 60 neliöön vähentäisi co2-päästöjämme reilut 300 kg vuodessa. Säästö ei ole mahtava, mutta säästöä se on sekin. Pienentäisin päästöjäni 6% vuodessa. Se ei kuitenkaan kuulosta kovinkaan paljolta. Onhan kaksioita toki hyvinkin pikkuruisia, jolloin lämmityskulut pienenisivät lisää. Oma keski-ikäisen pulskea kipurajani menee kuitenkin reilun kokoisen kaksion neliöissä.

Asiaa tarkemmin tutkaillessani löydän Vattenfallin sivut joiden kautta voi tutkia erilaisten kodinkoneiden energian kulutusta. Hoksaan, että yhden makkarin verran pienempi asunto vähentäisi vuodessa co-päästöjämme vähemmän kuin se, että vetäisin arkkupakastimemme seinästä. Yhden kerrostaloasunnon makuuhuoneen lämmittäminen vie vähemmän energiaa kuin pakastimen kylmänä pitäminen.

Tai saman ilmastosäästön voi hankkia esimerkiksi pesemällä yksi koneellinen vähemmän pyykkiä viikossa. Jos laiskottelisin imuroinnissa, olisin jo voiton puolella.

Rahallinen säästö

Tutkailen erilaisia lähteitä kerrostaloasuntojen hoitovastikkeita vertaillen. Vastiketta halpuuttaisi ehdottomasti eniten se, että yhtiössä olisi liikekiinteistöjä. Kiinteistöjen vuokrilla pystytään joskus kattamaan merkittäväkin osa yhtiön juoksevista kuluista.

Mikä on sopiva määrä yhtiövastiketta? On selvää, että liian matalan vastikkeen yhtiöissä kiinteistöstä ei pidetä huolta: köyhän ei kannata ostaa kuin kallista.

Eri lähteiden ohjeistukset paikantavat vastikkeet reilusta kolmesta eurosta per neliö reiluun neljään euroon neliöltä. Oma vastikkeeni näyttäisi siis asettuvan kalliimmalle puolelle. Toisaalta ei pidä ostaa ihan mahdottoman pienen vastikkeen asuntoa. Taloyhtiön hoitaminen vaatii aina varoja. Jos niitä ei vastikkeen muodossa kerätä, talosta ei pidetä kunnolla huolta.

Nykyisen asuntoni vastike on 4,20 € neliöltä. Jos muuttaisimme 20 neliötä pienempään asuntoon, eli kolmiosta reilun kokoiseen kaksioon, säästäisin kuukaudessa reilut 80 euroa.

  • Kuukausisäästö hoitovastikkeessa: 20m2 x 4,20€ = 84€/kk
  • Muuttokulujen suhteuttaminen kuukausisäästöön: 4700€ / 84€ = 56

Mikäli muuttaisin pienempään asuntoon toimien itse kiinteistönvälittäjänä, muuttokuluni olisivat kuitattuna 56 kuukauden (= 4v 8kk) asumisen jälkeen.

Alkaisin saada säästöä asuttuani uudessa, säästösyistä ostetussa asunnossani vasta melkein viiden vuoden kuluttua.

Helpottaako vapautunut pääoma laskelmia?

Teen laskelmani leikkien oikeita asuntokauppoja omalla asuinalueellani. Eli myyn asuntoni sillä hinnalla kun niitä on talostamme myyty, miinustan myyntihinnasta kaikki laskemani kulut ja ostan taloyhtiöstämme pienemmän asunnon. Pääomaa minulta vapautuu kolmiosta kaksioon muuttaessa 25 000 euroa. Jos tuo 25k laitetaan tuottamaan varovaisella neljän prosentin säännöllä, se tuottaa vuodessa pääomatuloja 1000 euroa. Muokattuna kuukausittaiseksi nettotuloksi se tarkoittaa 58 euroa.

Pienemmän asunnon vastikkeena säästetty 84€/kk
Asuntokaupassa vapautuneen pääoman nettotuotto 58€/kk
Kodin vaihtamisen minimikulut 4700€
Muuttokulut kuitattu säästöillä ja pääomatuloilla 2v 9kk

Yhtälö ei rohkaise vieläkään. Jos tavoitteena on säästö, sitä halutaan yleensä aika pian. Ja ihan satavarmasti, ennen kuin 2v 9kk on kulunut.

Kannattaako säästösyistä muuttaa?

Jos haluat säästää energiaa

Jos haluat ilmastosyistä vaihtaa pienempään asuntoon, vaihda vaan. Mutta tuo hyvän omantunnon valinta maksaa sinulle useita tuhansia euroja. Uskoisin, että murto-osalla tuosta rahasta voisi tehdä vaikuttavampia ilmastotekoja esimerkiksi erilaisia kompensaatioprojekteja tukemalla. Panos-tuotossuhde on tuolle rahalle muualla parempi.

Uskoisin, että ilmastoratkaisuna tässä laskelmassa muuttokuluina käytetty 4700 euroa palvelisi palloamme paremmin lahjoituksena esimerkiksi Compensate-säätiölle kuin siten, että minun tavaroitani kannetaan vähän pienempään asuntoon.

Ajattelisin, että järkevämpää olisi tehdä omissa kotirutiineissa ratkaisuja, jotka vähentävät päästöjäsi saman verran kuin yhdestä makkarista luopuminen niitä vähentäisi.

Jos haluat säästää rahaa

Pienemmissä neliöissä asuminen ei näyttäisi olevan kovin hyvä rahansäästövaihtoehto, ellei neliöitä ole alun perin merkittävästi liikaa. Jos haluat nipistää asumiskuluissa, kannattaa se tehdä vain silloin, kun neliöt uudessa asunnossa pienenevät ainakin kahden makuuhuoneen verran. Tuolloin voi isomman asunnon myyntihinnalla saada kivan, huomattavasti pienemmän asunnon ja säästää kunnolla juoksevissa kuluissa. Yhden makkarin pienentäminen tuo näköjään aika kamalasti kuluja, jotka kuittaantuvat saavutetuilla säästöillä hyvin hitaasti.

Älä unohda matkojen vaikutusta

Laskeskelen tässä kirjoituksessa muutto- ja asunnonvaihtokuluja leikillisessä yhtälössä, jossa muutetaan saman alueen sisällä. Helpostihan asumiskuluihin vaikuttavat todella paljon muuttuvat työmatkakulut: uusi koti voi joko mahdollistaa autosta luopumisen tai pakottaa sen hankintaan.

Onkin tosi tärkeää omia laskelmia tehdessä ottaa mukaan koko perheen liikkumisen kulut ja laskea paljonko (aikaa ja rahaa) kuluu työmatkoihin ja harrastuksiin siirtymisiin. Olettaisin että liikkumisen kulut ovat yksittäinen, ehkä painavin osa asumisen kulujen yhtälöä.

No mitä sitten pitäisi tehdä, jos asuminen maksaa liikaa mutta näköjään maksaa myös muuttaminenkin. Mikä ihme silloin on järkevää? Päädyn neljään ehdotukseen.

Neljä vaihtoehtoa asumiskuluissa säästämiseen

1. Muuta reilusti halvempaan asuntoon

Koska asunnon myyminen ja ostaminen sekä varsinainen muuttaminenkin on kallista, pitää rahaa jäädä käteen reilusti. Uuden asunnon on siis oltava kunnolla vanhaa halvempi. Asumiskuluista säästöä kertyy niin hitaasti, ettei tuon kortin varaan kannata säästöjä ripustaa. Kun välirahaa jää reilusti, sillä voi lyhentää lainaa ja pienentää korkokuluja tai välirahan voi laittaa tuottamaan. Pääomaa pitäisi vapautua useita kymmeniä tuhansia, jotta muuttaminen kannattaa taloudellisesti.

2. Muuta reilusti pienempään asuntoon

On kyse sitten vuokra-asunnosta, omakotitalosta tai omien laskelmieni kerrostalokämpästä, asumisnelilöiden merkittävä pienentäminen on yksi vaihtoehto saada säästöä. Pienet liikkeet eivät kannata, mutta kahdesta makkarista kannattaa jo luopua. Tuolloin pienentyneet asumiskulut tuovat nopeammin säästöä.

3. Hyödynnä ylijäämäneliöt

Jos sinulla on se yksi ylimääräinen makkari tai vähän korkealta tuntuva vastike, niin hyödynnä se huoneesi. Erilaisia tapoja tarjota määräaikaista majoitusta on paljon. Jos et halua nurkkiisi majoittujia, voi lisäeuroja tienata vaikka koiria lomareissujen ajaksi majoittamalla. Erilaisia palveluita, joissa voi ryhtyä lemmikkien lomaemännäksi tai -isännäksi on useita.

Jos vaihtuvat eläin- tai ihmiskaverit eivät tunnu vaihtoehdolta, voi toki miettiä myös alivuokralaisen hankkimista. Uskon että kun selvittelee, kyselee ja ilmoittelee, löytyy aika monta tapaa laittaa oman kodin ylimääräinen huone tuottamaan. Omasta kaveripiiristä voi löytyä tilapäiskämppää tarvitseva lähimmäinen, tai kaverin kaveri. Kun lähtee etsimään, löytyy aina jotain.

4. Muuta lähemmäs

Jokainen asumisjoukkue tekee omat laskelmansa itse. Mutta uskaltaisin väittää lähellä tapahtuvan asumisen olevan se yksinkertaisin tapa säästää asumisessa. Enkä tarkoita, että kannattaa muuttaa keskustaan. Mutta jos tilanne on se, että pakko on säästää, ei kehyskunnan vaihtaminen lähiöön ole huono vaihtoehto. Jokainen joukkue arvioi toki itse, mitä lähellä haluaa asua: sairaalaa, jäähallia, koulua, kauppoja vai bussipysäkkiä. Mikä vaan itselle sopii. Muutto maksaa toki aina, mutta matkoissa voi helposti säästää satasia kuussa.

Mitä itse aion tehdä?

Osana leppoistamissuunnitelmiani tutkailen nyt kaikkia tulo- ja menovirtojani ja arvioin taloudellista tulevaisuuttani. Ehdottomasti tärkein tavoitteeni on vapaa-ajan ja vapauden maksimointi. Tuo tavoite edellä teen kaikki muut ratkaisuni. Eli haluan asua niin, ettei minun tarvitse luopua vapaa-ajastani rahoittaakseni asumistani. Ja haluan asua niin, että minun tarvitsee huolehtia kodistani mahdollisimman vähän. Silloin toteutuu vapaus käyttää vapaa-aika haluamallani tavalla.

Tein jokunen kuukausi sitten vuosittaisen nettovarallisuuslaskelmani. Kotini muodostaa puolet koko omaisuudestani ja tuo puolikas ei tuota kassavirtaa lainkaan. Ymmärrän, että tällainen oman kodin tuottolaskelma saattaa kauhistuttaa: koti on koti eikä omaisuuserä. Jokainen tyylillään: itse ajattelen, etten halua pitää puolta omaisuuttani kiinni kodissani. Haluan vapautta, en neliöitä.  

Mitä aion asunnolleni tehdä? Juuri nyt en mitään, en vielä jaksa. Mutta kirjoitan muistiin, että asuntoni ”listahinta” on tällä erää 2400 euroa neliöltä. Tampereelta saa aivan kelvollisia kaksioita 1200 euron neliöhinnalla. En lainkaan tiedä miten markkina, korot ja maailma tulee seuraavan puolen vuoden aikana kehittymään. Ensi keväänä minulla on aikaa ja voimia asunnon vaihdolle. Jollei maailma tai minä ole kaatunut sitä ennen, toivon voivani tuolloin vaihtaa kotini vähintään 20% pienempään ja 50% halvempaan.

Päätän valita reilusti halvemmat neliöt ja hieman pienemmän asunnon. Käytännössä tämä tarkoittaa vaihtoa lähiöstä toiseen. Pääomaa vapautuu reilusti ja kuukausikuluni kevenevät hieman.

Jos yhtään mietityttää

Aika usein korviini särähtää kommentti, ettei henkilö voi jäädä hoitovapaalle, aloittaa opintoja tai vaikka vaihtaa vähempipaineiseen työhön, koska hänellä on asuntolaina. Kyllä, asuminen maksaa, mutta myös se on valinta.

Asuminen ei saa olla ansa, joka valintana sulkee elämästämme pois muita vaihtoehtoja. Meillä monella on asumisessa kiinni omaisuusmassaa, joka mahdollistaisi myös paljon muuta. Jos haluat etsiä itsellesi edullisen ja sopivan kiinteistönvälittäjän, se onnistuu helposti *neliöhinta.fi -palvelun kautta.

On toki ihan ok haluta maksaa suurta lainaa tai käyttää merkittävän osan ehkä korkeistakin ansioistaan asumiseen, sekin on hieno vaihtoehto. Mutta tuolloin sanamuoto kuuluu: en jää hoitovapaalle tms, sillä en halua luopua nykyisestä asumismuodostani.

Kaikki ei ole mahdollista, mutta aina on vaihtoehtoja. Mieti ihan ekaksi mikä nyt on välttämätöntä. Ja jos välttämättömyyksiä ei ole, voi kärkeen listailla itselleen tärkeimmät asiat. Ja sitten rohkeasti kynä käteen ja laskeskelemaan.

*******************

Olen 47-vuotias vapaa harhailija. Olen luopunut vakituisesta ansiotyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen turvin. Kirjoitan harjoituksistani elää levollisemmin, vaikeilen ja viisastelen. Kerron sentin tarkasti omat raha-asiani ja lavertelen kaikesta muusta, mitä matkallani opin.

Jätä kommentti