Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Tunnustan ehkä pahimman sijoitusmokani

Olen marraskuusta 2020 säästänyt uutta keittiötä varten. Kuten arvata saattaa, ruokahalu kasvoi tässäkin projektissa pitkin matkaa ja uudelle keittiölle muodostui ennakoimaani suurempi hintalappu. Tunnustan tässä kirjoituksessa miten epäonnistuin keittiöbudjettini kasvattamisessa kevään 2022 osakemarkkinoilla.

Olin malttamaton ja halusin viedä projektin päätökseen kalliimmasta hinnasta huolimatta aiemmin suunnitellussa aikataulussa. Puuttuvan osan remonttibudjettia päätin saada kasaan säästämisen sijaan sijoittamalla.

Tämä on päiväkirjamainen kuvaus siitä, miten sijoitusseikkailuni eteni. En tätä kirjoitusta aloittaessani tiennyt, kirjoitanko kamalasta mokasta vai onnistumisesta. Kirjoitin postaustani kuukausi kerrallaan ja painoin julkaisunappia tarinan lopuksi.

Viime tingassa lisäsin otsikkoon sanan ”ehkä”. Minun mielestäni tämä on ehdottomasti pahin virheeni sijoittajana, mutta ehkä – sana on mukana siltä varalta, etten ole tajunnut vielä jotain suurempaa, ihan kohta minulle ilmenevää mokaa.

Maailmanlopun tunnelmat houkuttivat

Tammikuun tokavikalla viikolla maailma oli levoton. Ukrainassa kuohui, korona kuohui ja korkospekulaatiot kuohuttivat finanssimaailmaa. Pörssit reagoivat voimakkaasti alaspäin. En hermoile pörssilaskuja, päinvastoin. Kurssilaskut ovat aina hyviä ostopaikkoja.

Vuoden 2020 koronakupru oli vielä tuoressa muistissa. Kurssit sukelsivat maaliskuussa 2020 uskomattomalla tavalla. Jatkoin tuolloin kuukausisijoittamista aivan normaaliin tapaan, mutta näin jälkeenpäin harmittaa, etten keväällä 2020 käyttänyt vararahojani sijoituksiin: tuotot olisivat vuoden aikana olleet muhkeat.

Tammikuussa 2022 pörssi ei suinkaan sukeltanut kevään 2020 tahtiin, mutta kunnolla kuitenkin. Ajattelin, että kyse oli suurimmaksi osaksi psykologisesta heilahtelusta ja kurssit palaisivat pian taas korkeammalle tasolle. Pohdin, miten voisin hyödyntää kurssilaskusta aiheutuvat ostopaikat.

Asiaa pohdittuani päädyin laittamaan pörssiin keittiöremonttisäästöni, 4000 euroa.

Kaupankäyntikulut huomioiden riittäisi, että tuo 4000 euroa kasvaisi 15 %. Halusin siis hankkia 600 euroa keittiökassaan sijoittamalla. Pidin suunnitelmaani riittävän varmana. Tein päätöksen laittaa rahat pörssiin 24.1. Tiesin, että tarvitsisin rahat käyttööni noin 24.5. eli neljän kuukauden kuluttua.

Miten turvallisuushakuinen sijoittaja hakee nopeaa etua?

Sijoitan vain tuttuun ja turvalliseen, se strategiani osa sentään pysyi vakaasti mielessä, vaikka muutoin päätin toimia periaatteideni vastaisesti. Valitsin minulle tutuista, jo omistamistani osakkeista ne, jotka olivat tammikuun aikana laskeneet eniten. Päätin hajauttaa keittiösäästöni ja ostaa neljää eri osaketta. Päädyin seuraavaan yhdistelmään:

  • Nokian Renkaat (tammikuussa -21 %)
  • SSAB (tammikuussa -18 % )
  • Evli (tammikuussa -18 %)
  • CapMan (tammikuussa -18 %)

Fifo-järjestelmä sotkee helposti ajatukset siitä, että pikaisesti ostamalla ja jälleen myymällä tekisi itselle tuttujen osakkeiden kanssa järkevästi kauppaa. FiFo tarkoittaa pörssissä samaa kuin jääkaapissa: first in first out. Eli jos päättää myydä jotain osaketta, oletetaan sinun myyvän aina vanhimmat osakkeesi ja myyntihinta (ja verotettava myyntivoittosi) lasketaan sen perusteella.

Puurot ja vellit menevät siis kaupankäynnissä helposti sekaisin. Koska halusin ostaa jo omistamiani osakkeita, päätin ostaa uudet ”keittiöosakkeeni” arvo-osuustilille, jossa minulla on normaalisti vain rahastoja tulevan vapaavuoden käyttörahoiksi. Näin saisin pidettyä uudet osakkeet erillään aiemmista omistuksistani.

23.1.2022 minulla oli 4000 euroa keittiösäästöjä. 24.1.2022 nuo säästöt muuttuivat neljän yhtiön osakesalkuksi. Jännitti, mutta luotin kurssien nousevan ainakin jonkin verran ja lopusta tuotosta huolehtisivat osingot. Luotin siis tuon 15 % tuoton toteutuvan neljässä kuukaudessa.

Tilanne 24.1.2022

yhtiökplá-hintayhteensä, €
Evli4022,48899,2
Capman3902,721060,80
Nokian renkaat4029,081163,2
SSAB2004,50900
Yhteensä  4023,20

25.1.2022 Heti kadutti

En väitä, että rahatilanteeni olisi ollut mitenkään huono tai hälyttävä, ei suinkaan. Silti tulin saman tien katumapäälle. Ajatus, ettei minulla ole tilillä rahaa keittiötä varten, joka on jo tilattu, kalvoi mieltä. Olisin halunnut saman tien myydä osakkeet ja palauttaa rahat takaisin tilille. Sijoittajalla on kaksi vuorottelevaa tunnetta: ahneus ja pelko, niin sanotaan. Niinpä.

En olisi arvannut, että epävarmuus on minulle niin vahva ja epämukavuutta tuova tunne. Olin uhrannut jotain paljon rahaa arvokkaampaa: mielenrauhan. Höh mikä moka, ja vielä näillä vuosilla.

Tammikuu: osuin ilmeisesti pohjille

Seuraan keittiöosakkeitani kuumeisesti, käyn Nordnetin sivuilla tammikuun viimeisinä päivinä monta kertaa päivässä. Ajoitukseni oli ilmeisesti oivallinen. Kurssit eivät enää laske, osa nousee heti hieman. Markkina jatkaa kuitenkin hermostunutta sahailua. Niin jatkan minäkin. Olen jo tyytymäisilläni 6 % nousuun ja haluaisin palauttaa rahoja takaisin tilille.

En nyt kuitenkaan hötkyile enää uudelleen ja päätän katsoa tämän loppuun. Taas auttaa konkretisointi: mikä on pahinta mitä voi tapahtua? No mitään kamalaa ei ole näköpiirissä. En ole tekemässä konkurssia: maksaisin vain rahoituslaitoksen kautta kyökkiäni jokusen kuukauden enemmän, jos suunnitelmani minut pahasti pettää. Päätän pidättäytyä tavoitteessani: kun keittiörahani ovat tuottaneet 15 % peräydyn, tai odotan toukokuulle ja myyn sitten, oli tilanne pörssissä mikä hyvänsä.

Evli ja SSAB julkistavat tuloksensa heti ostojeni jälkeen: iloinen yllätys ja pettymys. Evlin osinkoa oli spekuloitu hyvinkin muhkeaksi, mutta se jää kohtuulliselle tasolle. Olin ollut ihan varma, että kurssi pomppaa vähintään takaisin tammikuun alun lukemiin tulosjulkistuksen jälkeen, mutta osinko on pettymys ja kurssi laskee ostohinnastani hieman.

Lienee selvää, ettei Evlin kurssi tänä keväänä enää nouse. Kurssi on ollut jo korkea ja osinko on pettymys. Tästä lapusta ei näyttäisi jäävän mitään käteen.

SSAB taas yllättää ostohintaani nähden muhkealla osingolla: osinko 4,50€:n hintaan ostetulle osakkeelle olisi 0,50€ eli pelkkä osinkotuotto olisi yli 10%. Pääsisin tavoitteeseeni tämän lapun kanssa lähes pelkällä osingolla. Kummastuksekseni kurssi ei singahdakaan mihinkään vaan laskee tulosjulkistuspäivänä 2 %. En jaksa lähteä tonkimaan miksi. Pörssi on yleissävyltään edelleen matalalla.

Viikon kuluttua peliliikkeestäni, 31.1.2022 salkkuni näyttää tältä:

Yhtiöarvo 31.1.tuotto %tulos, €
Evli912,00 1,45 %12,80
Capman1143,00 7,80 %82,20
Nokian Renkaat1192,00 2,46 %28,80
SSAB918,00 2 %18,00
Yhteensä4164,00 3,54 %140,80

Ei näytä pahalta. Jätän keittiöni toistaiseksi pörssiin. Koitan pidättäytyä kurkkimisesta, kun kerran olen päättänyt pitää kiinni suunnitelmastani. En näköjään saa pikavoittoja, mutta kurssikehitys on varovaisen positiivista ja kurvat sojottavat oikeaan suuntaan. Jos tämä etenee näin, saan keittiörahani sopivasti kasvaneena takaisin. Palaan tutkailemaan asiaa kuukauden päästä.

Helmikuu: voi miten väärässä olinkaan

Koko helmikuu menee pörssissä ja maailmassa hermoillen. Kuun lopussa maailma romahtaa. Olo on lamaantunut. Koitan keskittyä ajattelemaan, että hämminkiä aiheuttaa vain yksi napoleonkompleksinen pikkumies itänaapurista. Vakuuttelen itselleni, että kaikki hyvä ja ihania asioita on maailmassa olemassa ihan yhtä paljon tänään kuin eilenkin.

Pörssi sukeltaa ja sahaa. Ja näyttäisi siltä, että yksi neljästä keittiösalkkuuni valitsemastani yhtiöstä on maailman nykyisessä asennossa aika varmasti lähellä Suomen huonointa sijoitusta. Eli Nokian Renkaiden kurssi sukeltaa aivan jäätävästi. Samaan aikaan teräsyhtiö SSAB:n kurssi nousee ja yhtiö ui pörssissä vahvasti vastavirtaan.

Keittiösalkkuni näyttää 28.2.2022 tältä:

Yhtiöarvo 28.2.tuotto %tulos, €
Evli824,00 -8,36 -75,20
Capman1041,30 -1,84 -19,50
Nokian R.680,00 -41,54 -483,20
SSAB975,40 +8,38 +75,40
Yhteensä3520,70 -12,49 -502,50

Keittiösalkkuni saldo on surullinen näky. Ei auta kuin uskoa, että kriisi menee ohi. Nyt ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin odottaa.

Maaliskuu: osingoista helpotusta

Maaliskuussa alkaa osinkojen maksu. Kurssikehitys on ollut surkeaa, mutta osingot maksetaan viime vuoden tuloksesta, ja ne suovat hieman helpotusta. Jahkailen mitä tekisin osinkojen kanssa: sijoittaisinko ne vielä uudelleen? Onko keväälle nähtävissä jotain sellaisia nousuja, joista ehtisin hyötymään?

Päätän, että keinotteluni on ainakin osinkojen suhteen lopussa ja siirrän kuuliaisesti jokaisen osinkoeuron takaisin etutilille keittiölaskua odottamaan. Evli maksaa osinkonsa, tilille kilahtaa 31,59 euroa. Siirrän ne turvaan omalta kikkailultani takaisin säästötilille. Myös Capmanin keväinen osinkopuolikas, 17,43 € siirtyy jemmaan.

Maaliskuussa isoja liikkeitä tapahtuu moneen suuntaan. Olen edelleenkin kärsimätön, enkä malta olla tutkimatta kursseja päivittäin. Olen juuri se ylihermostunut amatöörisijoittaja, jonka oma käytös on hänen omaisuutensa kehityksen keskeisin uhka.

Nokian Renkaiden kurssi syöksyy, teräsyhtiö SSAB:n kurssi taas nousee reippaasti. Oma jatkuvaluontoinen ohjeeni itselleni on, ettei pidä olla ahne. Sellaisten lopunhan me kaikki tunnemme. Poistun mieluummin mukanani kohtuullinen voitto ja jään katsomaan mahtavia kurssinousuja sivusta. Kohtuullisen nousun jälkeen lisänousu ei nimittäin ole itsestäänselvyys, vaan seuravaksi voi tapahtua jotain ihan muuta. Siitä olen taas tänä keväänä saanut muistutuksen.

Päätän myydä SSAB:n kaikki osakkeet. Ne olivat tililläni päivälleen 2 kuukautta. Kurssinousua tuona aikana oli 35 %.

Päädyinköhän teräsyhtiön myydessäni tekemään seuraavan virheeni: amatööri myy voitolliset osakkeet ja jättää salkkuun kaikki pakkasella olijat. En tiedä, miltä ratkaisuni myöhemmin tulee näyttämään, mutta päädyn ainakin tältä osin noudattamaan omaa kohtuullisuuden strategiaani.

Maaliskuun lopussa salkkuni näyttää tältä:

Yhtiöarvo 31.3.tuotto %tulos, €
Evli816,00 -9,25 -83,20
Capman963,00 -9,22 -97,80
Nokian Renkaat597,00 -48,68 -566,20
SSAB, realisoitu1216,60 +35,18 +316,60
Evli osinko (netto)31,59   
Capman osinko (netto)17,43   
Yhteensä3641,62 -9,48 -381,58

Huhtikuu: miten keittiöni käy?

Kyllä kannatti. Teräsyhtiö SSAB:n myynti osui kohdallani hyvin lähelle kurssihuippua. Missasin osingot, mutta sain hyvän myyntivoiton. Huh, yksi hyvä päätös tähän caseen sentään mahtuu.

SSAB:n kurva tältä vuodelta:

Aika mahtava osuma: myynti ihan kurssihuipun tuntumassa.

Nokian Renkaiden tilanne yhtiönä huononee entisestään pakotteiden ja maailmantilanteen vuoksi, kurssi jatkaa laskuaan. Capman tiedottaa erityisen hyvän Q1 tuloksen ja kurssi nouseekin ensimmäistä kertaa sitten ostoviikkojeni plussalle.

Yleensä tulosjulkistusten kurssireaktio piikkaa lähipäivinä ylös tai alas sitten tasaantuen, joten mietin pitäisikö minun luopua Capmanista nyt, kun saisin edes omani pois. Päätän nyt kuitenkin olla sitä tekemättä. Capman on edelleen hintaansa arvokkaampi omistus ja uskon, että hyvät tulokset tuovat turvan tunnetta suomalaiselle sijoittajalle, eli Ukrainan sodan psykologinen vaikutus alkaa kirkastua konkreettisten vaikutusten toki osin myös pahentuessa.

Evli jakautuu kahtia: pankiksi ja sijoitusyhtiöksi. Kurssia se ei ainakaan piristä, tämäkin pommin varmaksi luulemani sijoitus on edelleen tanakasti miinuksella. Lasken jatkossa tuottoa kahden yhtiön yhteen lasketulle arvolle verrattuna alkuperäiseen hankintahintaan.

Huhtikuun viimeisenä pörssipäivänä keittiörahojeni tilanne on seuraava:

Yhtiöarvo 29.4.tuotto%tulos, €
Evli736,00 -18,15 -144,20
Fellow Pankki19,00 €  
Capman1078,00 +1,62 +17,20
Nokian Renkaat524,00 -54,95 -639,20
SSAB, realisoitu1216,60 +35,18 +316,60
Evli osinko (netto)31,59 3,51 31,59
Capman osinko (netto)17,43 1,64 17,43
Yhteensä3622,62 -9,96 -400,58

Huhtikuun kahtena viimeisenä työpäivänä asentajat käyvät laittamassa kaapit paikoilleen ja sähkömies vetelee piuhojaan. Keittiö on siis jo lähes olemassa: tarvitaan vielä erikoismiehen kivitasot ja hieman putkimiehen jakoavainta.

Uusi keittiö oli yksi tämän vuoden suurista tavoitteistani, se on nyt totta. Enää pitäisi vielä maksaa tämä lysti. Toukokuussa alkaa näköjään varsinainen hermoilu: odotanko viimeiseen minuuttiin vai lähdenkö varmistelemaan asemia jo aiemmin? Se nähdään lähiviikkoina.

Toukokuu: huojentava jatkoaika?

Kurssit jatkavat sukeltamistaan ja huomaan, että tein Capmanin suhteen virheen, jonka tekeminen harmittaa erityisesti siksi, että on kyse jo itselle perin tutusta ilmiöstä. Eli positiivinen reaktio tulosjulkistukseen suli pois ja sijoitukseni on jälleen miinuksella. Olisi todellakin pitänyt myydä edes hitusen plussalla ollut sijoitus pois.

Capmanin tämän vuoden kurva näyttää tältä:

Capman on käynyt oman hankintani jälkeen kolme kertaa plussalla, enkä ole älynnyt myydä pois. Koska tein itselleni tutun sijoitusmokan, eli jäin odottamaan lisänousua. Kohtuus, se on aina hyvä. Ja jälkiviisastelu ihanaa.

Keittiötoimittajan laskua ei kuulu. Vilkuilen kursseja edelleen joka päivä ja mietin: milloin on aika hypätä pois, koska maksun paikka on ihan kohta. Nokian Renkaat maksaa osinkonsa, mutta lohtu on sangen vähäinen.

En tiedä onko kyse onnesta vai pitkittyykö tuskani entisestään tappioiden vain lisääntyessä, mutta keittiöni viimeisissä hilavitkuttimissa on toimitusongelmia ja täten loppulaskunkin määräpäivä siirtyy.

Mitä nyt tehdään? Onko pörssi nousemassa kesän aikana vai laskeeko vielä? Päädyn lopputulemaan, että alimmat arvostukset olisi jo nähty, Evlillä ja Capmanilla on osta-suositus ja hintasuosituskin ohjeistaisi usean kymmenen prosentin nousua. Kesä voisi jo näyttää piristymistä pörssissäkin.

Yhden luukun päätän lyödä kiinni: päätän että jossitteluni Nokian Renkaiden osalta päättyy. Analyytikoiden suositus on samalla tasolla kuin nykyinen hinta eikä yhtiön tulevaisuus hääviltä näytä. Päätän, että on aika luopua. Kurssi sahailee päivittäin viittäkin prosenttia kumpaankin suuntaan.

Laitan toimeksiannon odottamaan seuraavaa päivän sisäistä pompsia ja luovun reilut 29 euroa kappaleelta maksaneista osakkeistani reilun 13 euron hintaan. Mitenkä meni, noin niinkuin omasta mielestä?

Tältä näyttää Nokian Renkaiden alkuvuoden kurssikehitys. Kaiken humanitäärisen kauheuden lisäksi ajatus käy yritysjohdon neuvottelupöydässä. Ovat saattaneet unet jäädä väliin.

Keittiörahastoni näyttää 31.5.2022 tältä:

Yhtiöarvo 31.5.tuotto %tulos, €
Evli688,00 -21,49 -211,20
Fellow Pankki18,00   
Capman1067,00 +0,58 +6,20
Nokian Renkaat,  realisoitu517,60 -55,50 -645,60
SSAB, realisoitu1216,60 +35,18 +316,60
Evli osinko (netto)31,59   
Capman osinko (netto)17,43   
Nokian R. osinko (netto)16,39   
Yhteensä3572,61-11,20 -450,59

Kesäkuu: tuskallisen tarinan kivulias päätös

Olen jättänyt Evlin ja Capmanin odottelemaan tililleni, josko jotain nousua olisi nähtävissä. Kesäkuun ekalla viikolla Capman kipaisee hetkeksi edes hieman plussalle pitkään aikaan ja päätän luopua, kun myynnin jälkeen etumerkki on excelissä positiivinen. Kaupankäyntikulujen jälkeen Capman tuotti minulle 3,2% ja jos summaan lisätään jo maksetut osingot, Capmanin osalta lopputulos on 4,62% nettopositiivinen.

Uskallan myyntien osalta laskea tuottoluvut ilman ennakonpidätystä, sillä eläkevakuutukseen vuosittain maksamani summan turvin saan maltillisina pitämäni osakemyyntien voitot verovapaana. Myyntivoitoistani vähennetään ennen verotusta maksamani eläkevakuutuksen määrä, jolloin pienistä myynneistä jää verotettavaa nolla euroa.

Vielä yksi kortti jää käyttämättä: Evli ja Fellow. Vaihtelen lukemia taulukkooni ja totean: kunhan Evli nousee 35% niin pääsen tästä seikkailusta omilleni. Niinpä. Sitä odotellessa.

Kesäkuun puolessa välissä tuskastun. Loma on alkamassa ja haluan lopettaa tämän kiusallisen kokeiluni, jonka päätös on joka tapauksessa lähellä: lisäodottelu ei tuo minulle sitä rahallista arvoa, jonka mielenrauhana menetän.

Ensin painan myynti-nappia Fellow-pankin kohdalla. Ja kylläpä se kirpaiseekin: Evlin ja Fellow financen yhdistymisen kautta muodostuneen Fellow-pankin kurssi on senttiluokassa ja omistan yhtiötä vain joidenkin eurojen arvosta. Huomaan, että Nordnetin palkkioon menee melkein puolet koko kauppasummasta. Entä jos omistaisin vielä vähemmän? Pitäisikö minun maksaa Nordnetille, jotta pääsisin osakkeistani eroon??

Tililleni tupsahtaa Fellow-kaupasta 10,80 €. Ei lisättävää.

Tässä on keittiökeinotteluni lopullinen tulos: 

Yhtiöarvo 13.6.tuotto %tulos, €
Evli, realisoitu687,00 -22,40 -212,20
Fellow Pankki, realisoitu10,80   
Capman, realisoitu1092,80 3,02 32,00
Nokian Renkaat,  realisoitu517,60 -55,50 -645,60
SSAB, realisoitu1216,60 35,18 316,60
Evli osinko (netto)31,59   
Capman osinko (netto)17,43   
Nokian R. osinko (netto)16,39  
Yhteensä3590,21 -10,76 -432,99

Verohelpotus auttaa hieman

Tavoitteenani oli siis tienata kevään aikana pörssissä 600 euroa, mutta menetin 433 euroa. Epäonnistuin ihan kunnolla. Onneksi verottaja tulee avukseni: verotettavista osingoista saa ennen verotusta vähentää tappiollisten myyntien aiheuttamat kärsimykset. Eli jos minulla olisi leikisti 1000 euroa osinkotuloja, näiden tappioiden jälkeen minulla on 1000 € – 433 € = 567 € verotettavaa osinkotuloa.

Kun verotettavaa tuloa ei olekaan tuhatta euroa, vaan reilut viisisataa, maksettavien verojen määrä pienenee noin 110 euroa. Täten siis keittiötoilailuni maksoi minulle noin 320 euroa. Kaikkineen se ei tunnu pahalta summalta. Mutta harmittaahan se tottakai. Eikä suurin hinta ole tuo rahallinen menetys. Suurin hinta on koko kevään kestänyt takaraivossa nakuttanut hermoilu tästä tyhmästä yrityksestäni.

Mitä tästä opin?

Mitä ajattelen tästä nyt? Olen ikuinen optimisti. Muistan tämän yritykseni varmasti ihan aina, eli katson itse itselleni järjestämäni sijoituskurssin olleen hintansa väärti. En aivan varmasti enää ikinä haikaile mahdollisuuksia tehdä äkillisiä ostoksia ja luulla, että nopeat peliliikkeet kannattavat. Tai minä en ainakaan ole se, joka osaa niitä tehdä, tai jonka mieli kestää niiden tekemisen.

Tai no, viikon peliliike olisi kannattanut, kun kurvia katsoo jälkikäteen. Keittiökassani arvo oli korkeimmillaan viikko sen jälkeen, kun tein sijoitukset. Mutta jälkiviisaan on toki aina helppo neuvoa, mitä olisi kannattanut tehdä.

Jälkiviisastellen minun olisi pitänyt sijoittaa ”kuuden kuukauden sijaan kuusi päivää”.

Kaksi perinteisen ohjeen kirkastusta

Yksi ensimmäisiä sijoitusohjeita on, että pitää sijoittaa vain rahaa, jota ei tarvitse viiteen tai jopa kymmeneen vuoteen. Niinpä. Tämä ohje livahti päästäni johonkin ja tuon neuvon merkitys konkretisoituu, kun kaivan puskurirahastostani rahaa keittiölaskuun.

Toinen korvaamaton ohje hajauttamisesta kirkastuu myös. Vaikka hajautin vain neljään osakkeeseen, näkyy hajauttamisen merkitys riskien hallinnassa: yksi täydellinen floppi ei tunnu läheskään niin kivuliaalta, kun sitä on kannattelemassa kolme muuta sijoitusta.

Virheitä ei pidä pelätä eikä niistä kannata katkeroitua. Muutoin ei koskaan tule aloittaneeksi uutta parisuhdetta tai se seuraava, menestyksekäs projekti ei koskaan näe päivänvaloa.

En suhtaudu rahan menoon kevyesti, en todellakaan. Mutta ajattelen, että elämässä välillä onnistuu, välillä epäonnistuu. Sijoittajaa, joka ei koskaan epäonnistu, ei ole olemassakaan.

Pollyannamaisesti ajattelen myös, että jokainen epäonnistuminen vie myös kohti jotain hyvää. Ehkä tein nyt tämän mokan, joka estää minua jatkossa tekemättä virhettä, jolla olisi suurempi hintalappu. En tiedä.

Palaan sijoittamisessa oman etanastrategiani piiriin ja nyt lähden etsimään villiyrttejä, joita pilkkoa uudessa, ihanan kalliissa keittiössäni.

*********************

Olen 47-vuotias terveydenhuollon sekatyöläinen ja onnellinen uuden mökkikeittön omistaja. Kirjoitan matkastani pois kokopäivätyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen avulla. Viisastelen, vaikelen ja ylianalysoin. Kirjoitan hyvästejäni työelämälle, omavaraistelen, nuukailen ja opettelen ottamaan rennosti.

Jätä kommentti