Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Osakesalkun tuottoja tutkimassa

Tutkailen osakesalkkuni kehitystä viime vuodelta ja arvioin tulevaa sijoitusvuottani.

Kirjoitus on matkamuisto merkkillisestä kohdasta sijoittajataivaltani. Erityisen tästä ajankohdasta tekee viime vuoden kurssikehitys ja tulevan kevään osinkolupaukset. Molemat ovat omaa luokkaansa. Olo on epätodellinen: voiko tämä pitää paikaansa?

En usko, että elän toista vuoden 2021 kaltaista sijoitusvuotta. En enää koskaan sijoita näin paljon, eivätkä kurssit minun sijoitusaikanani nouse enää näin hurjasti. Ei, en toivoakseni kuole lähitulevaisuudessa, mutten aio aktiivisesti enää sijoittaa kuin jokusen vuoden. Sitten säästäminen on osaltani ohi ja siirryn seuraavaan elämänvaiheeseen.

Menneisyydestä kirjoittaminen on jo selvää kauraa: hymistelyraportointia suoraan exceleistä. Vuodesta 2022 kirjoittaminen on tässä vaiheessa vasta valistuneita arvauksia. Haluan jättää bittiavaruuteen omat merkintäni siitä, miltä sijoitusvuoteni 2022 ihan sen alkumetreillä näyttäisi. Palaan loppuvuodesta jälkiviisastelemaan ja selittelemään käyttäen tätä kirjoitusta pohjamateriaalina.

Muistettakoon tämä vauraan pulskea olo sitten joskus, kun kaikki sukeltaa.

En kirjoita kehuskellakseni. Kerron, miten minulla sijoittajana menee ja mitä milloinkin pohdin, jotta olisin virtuaalinen rahakaveri jollekin, joka oletaa muiden sijoittamista harrastavien olevan pörssivelhoja. No eivät ole. Eli ihan tavallinen sukankutoja ja hillonkeittäjä täällä päivää.

Miten ja mitä omistan?

Vielä toiston uhalla muutama perustieto: olen osta ja testamenttaa -sijoittaja. Sijoitan pörssissä suurimmaksi osaksi suoriin osakkeisiin: sijoitan tuttuun ja turvalliseen arkipäivän kulutukseen. Sijoitustiedoksi luen Nordnetin sivuja, Inderesin aamukirjeitä ja Kauppalehteä. Sijoittamiseni taipaleesta voit lukea täältä ja vuoden 2021 osakeostoksistani tästä. Suorat osakeomistukset ovat noin kolmannes netto-omaisuudestani.

Näin sumuista oli kesällä 2021 Pohjois-Norjassa. Kuinka kauas sijoittaja näkee eteensä?

Miten salkkuni arvo kehittyi vuonna 2021?

  • 31.12.2020 osakeomistusteni arvo oli 97 690€
  • 31.12.2021 osakeomistusteni arvo oli 141 201€
  • Salkkuni kasvoi vuodessa 43 511€ (44%)

Vuonna 2021 sijoitin suoriin pörssiosakkeisiin 10 000 euroa. Lisäksi sijoitin osakkeisiin kaikki saamani osingot. Osin olen operoinut verottomien osinkojen kanssa osakesäästötilin kautta, osin arvo-osuustilillä vasta ennakonpidätyksen jälkeen. Karkeasti voidaan laskea, että uusia osakkeita on ostettu noin 5000 eurolla osinkorahaa.

Eli salkun arvonnoususta noin kolmannes on sinne itse ladattua lisäarvoa ja kaksi kolmasosaa pörssin posketonta ilotulitusta. Olen uskoakseni kehittynyt kutakuinkin indeksin vauhdissa. Käytännössä salkkuni menetti syksyn kuluessa arvoaan. Sijoitin loka-joulukuussa reilusti pankkiosinkoja ja uutta rahaa, mutta salkkuni arvo nousi hyvin maltillisesti, jos lainkaan.

Nordnetin salkkuni on aika tarkkaan puolikas omistuksistani. Nordnetin grafiikan ilo on mahdollisuus verrata oman salkun kehitystä indeksiin. Salkkuni on näköjään ymmärystäni defensiivisempi. Onhan se kiva huomata että oma tuottokurva on indeksin yläpuolella.

salkkuni kehitys vuonna 2021

Arvonnousun edut ja haitat

Se, että osakkeiden hinnat nousevat, ei ole osinkosijoittajalle mitenkään ehdottoman positiivinen jutu. Jos etsii osinkotuottoa, ei kasvaneilla arvostuksilla enää löydä juurikaan hankintoja, joissa saisi sijoituksellaan sellaista osinkovirtaa, jota firettäjä salkuunsa kaipaa.

Vaikka salkkujeni arvonnousu ei ole minulle olennainen asia, haluan toki kasvaa indeksin tuntumassa. Jos jäisin salkkuni kanssa olennaisesti jälkeen, tietäisin toimineeni puutteellisin taidoin tai tiedoin.

Eli arvonnousu tuntuu mukavalta, mutta ei helpota hankintoja. Ostokset olivat paljon mukavampia vuonna 2020 kurssien ollessa monta kymmentä prosenttia alempana nykyhinnoista.

Olin jo loppuvuodesta 2021 jäämässä kokonaan ostoksilta pois kurssien noustessa poskettoman korkealle. En jaksanut olla sijoittamisesta niin kiinnostunut, että olisin lähtenyt pörssin piilotettuja aarteita etsimään. Onneksi kurssit tulivat hieman alaspäin jolloin ostokset tuntuivat taas mielekkäiltä.

Salkun tähtöset

Vuonna 2021 parhaiten salkussani pärjäsi sijoituspankki Evli. Sen kurssi on vuoden aikana noussut lähes kaksinkertaiseksi ostohinnastani.

Karvalakkisijoittajan luottokaveri Fortum nousi vuoden 2021 aikana salkussani toisiksi tomerimmin. Fortumin keskihinta on salkussani 14,85 €. Kovin moni sijoittamiseen kunnianhimoisemmin suhtautuva lausuu kovia sanoja tästä kansanosakkeesta. Niin olkoon. En varmaankaan enää lisää osta, mutta nautin menneisyyden ratkaisuista hyvän osinkotuottprosentin ominaisuudessa.

Pettymykset

Mikään ei vuonna 2021 mennyt salkussani ihan mahdottomasti pieleen. Myin kivuliaasti pois Tallink-laivayhtiön osakkeeni 30 % tappiolla vuoden 2021 alussa. Se oli viimeinen suuri salkussani merkittävästi miinuksella ollut erä. Huonoiten vuoden 2022 alussa voivat salkussani Citycon ja Lassila&Tikanoja.

Pidän Nordean grafiikassa mahdollisuudesta hahmottaa omat ostot suhteessa osakkeen hinnan kehitykseen. Lassilahankintoja olen näköjään tehnyt kolme: nuo pylpyrät alla olevan graafin keskivaiheilla.

Lassila&Tikanojaa en vuonna 2021 ostanut, joten nappasin tuosta osakkeesta kolmen vuoden kurvan, josta näkee, että tein ostoksia juuri ennen pandemiarysäystä.

Minulle on selvää, että jatkan Cityconin omistajana. L&T:n suhteen olen mietteliäs. En toki myy mitään siksi, että kurssi on matalampi kuin ostohetkellä. Myyn, jos osake tuottaa huonosti, enkä usko sen tulevaisuudessa tuottavan enempää. Tätä kysymystä en L&T:n osalta osaa tällä hetkellä ratkaista.

Paljonko sain osinkoja?

Vuonna 2020 osinkotuloni olivat ennen veroja 4662,13 euroa. Osa niistä maksettiin osakesäästötilille, eli en ole niistä vielä maksanut veroja.  Kun suoritan itse virtuaalisen ennakonpidätyksen, pääsen netto-osinkoihin 3263,49 €. Kuukausittaiseen elämiseen jaettuna tuo raha olisi ollut 272 €/kk. Nälkä ja vilu olisi tullut.

Vuonna 2021 sain osinkoja bruttona yhteensä 5974,71 euroa. Kun taas suoritan itse myös osakesäästötilin osingoista ennakonpidätyksen, pääsen nettosummaan 4182,29 euroa. Kuukausituloiksi muutettuna se tarkoittaisi 348 €/kk. Tuolla summalla pysyisin jo lämpimänä, mutta en puhtaana. Eli saisin maksettua asuntoni vastikkeen, mutta vesimaksut jäisivät suorittamatta. Kuukausittainen osinkotulo kasvoi kuitenkin edellisestä vuodesta mukavat 28%.

Mainittakkoon vielä että, kasvu on ”oikeaa” kasvua: pandemian vuoksi vuonna 2020 maksamatta jätetyt, vuonna 2021 maksetut osingot olen kirjannut vuoden 2020 tuotoiksi.

Hyvät ja huonot osingonmaksajat

Salkkuni vuoden 2021 parhaat osingonmaksajat on listattu alle. Prosentuaalisesti osinkoa maksoivat eniten yhtiöt, joiden osakkeita en ole aivan lähimenneisyydessä ostanut lainkaan. Yhtiöiden nykykurssit huitelevatkin aivan muissa lukemissa kuin omat hankintahintani.

Osakeoma keskihintaosinkotuotto %
Capman 1,24 € 0,14 €  11,29%
Titanium 9,63 € 0,81 €  8,41 %
Fortum 14,85 € 1,12 €  8,41 %
Evli 10,31 € 0,73 €  7,08 %

Kaikki omistukseni pääsivät yli 4% osinkotuoton, paitsi murheen kryynini L&T jonka osinkotuotto oli 2,59%. Pitää miettiä mitä tuon kanssa tekisi. Harmikseni omistukset ovat osakesäästötilillä, joten jos jotain myyn pois, en pääse verohuojennuksista nauttimaan.

Miltä vuosi 2022 näyttää?

Menneestä on helppo kertoa, luvut ovat vain kopiointia tiliotteista. Entä tuleva? Kun tutkin nykyisten omistusteni konsensusennusteet useammaltakin foorumilta, lasken paljonko aion vuonna 2022 sijoittaa ja paljonko ehdin matkan varrella uudelleensijoittaa vuonna 2022 maksettavia osinkoja, pääsen lopputulemaan, että saisin vuonna 2022 brutto-osinkoja noin 8100 euroa.

Kääk. Olenko voinut laskea oikein? Osinkosumma vaikutta hurjalta, mutta jos Inderesiä on yhtään uskominen, niin tältä se näyttää. Talous käy elvytysrahalla kovilla kierroksilla, joten jaettavaa riittää. Osinkosummani nousisi vuoden 2022 aikana 36% viime vuodesta.

Tällaiseen osinkosummani vuosittaiseen kasvuun en tulevaisuuden laskelmissani pitkällä tähtäimellä nojaudu, mutta mikäs sen hienompaa, jos ensi vuosi jättää nousukurvaan piikin yläsuuntaan.

Piikkipaikoilla näyttäisi vuonna 2022 olevan salkkuni samat jäsenet kuin vuonna 2021. Kärkipari vaihtaisi ainoastaan paikkaa: Evlin luvattu mahtiosinko tekisi minun keskihinnallani 22% osinkotuoton. Häntäpäässä vuonna 2022 ilmeisesti taaskin L&T, joskin tuotto noussee sentään 3,5% tasolle.

Jos sijoitusvuoteni 2022 ei toteudu sen mukaisena kuin nyt, tammikuussa 2022 näyttää, se ei ole pettymys vaan palautuminen. Vuoden 2022 kiteytys sijoitustavoitteiden osalta olkoon sen alkuvaiheessa tämä:

  • 500€/kk = 6000€ vuodessa pörssiosakkeisiin
  • Kaikkien osinkojen uudelleensijoitus vahvoihin osingonmaksajiin
  • Sijoitetun pääoman (vuoden lopussa 98 000 €) tuotto 7%
  • Osakesalkun arvo vuoden 2022 lopussa? En tiiä.

Jatkan puolilaiskalla sijoitusotteella, eli asioin pörssissä pääosin kerran kuussa, palkkapäivänä.

Pystyn määrittelemään, paljonko itse säästän ja sijoitan, osaan laskea yhteen konsensusennusteiden osinkorahat, mutten ole pörssitietäjä. En osaa sanoa miten pörssi kehittyy, joten en pysty salkun arvolle asettamaan tälle vuodelle arvotavoitetta.

Toivon, että salkkuni arvo nousee enemmän kuin sinne laittamani lisäraha, osingot ja inflaatio. Se riittäköön nyt tavoitteeksi. Eli pikamatikalla toivon, että salkkuni arvo nousee vuodessa noin 20 000€. Tämä tarkoittaisi, että salkkuni olisi vuoden lopussa noin 160 000€. Hahaa, puhutaanko hetki mummonmarkoista ja muistellaan, mitä summaa tuo lähentelee..

Mieluummin vajarit kuin överit

Pessimisti ei pety, ja talousarviot – ne henkilökohtaisetkin- tulee laatia varovaisuusperiaatetta noudattaen. Eli ensin hehkutan täällä isolta tuntuvia tuottoja ja sitten selitän, ettei tähän pidä luottaa eikä tämä voi olla totta. Olen ihan jokaisessa asiassa optimisti: uskon hyvään, oikeuden voittoon ja onnellisiin loppuihin. Osakkeiden ja rahan kanssa olen mieluummin pessimisti.

Laskeskelin vielä vähän tuottoprosentteja. SiPo tuotto tarkoittaa, että lasken paljonko osinkotuloni ovat alun perin omalta tililtäni sijoituksiin siirtämästä summasta. Toinen tuotto% taas kertoo sen, paljonko itse laittamani rahat + osakkeisiin uudelleensijoittamani osingot ovat tuottaneet.

Vuosibrutto-osingotSiPo tuotto %tuotto % sis. osingotmuutos euroissa
20193702,74 €6,97%
20204662,13 €5,69%4,95%+26%
20215974,71€6,49%5,36%+28%
20228100 €*8,15%+36%
*konsensusennusteisiin perustuva arvio osinkotuotosta

Lopullinen tavoitteeni on, että vuosittaiset (brutto-) osinkotuloni asettuisivat pysyvästi 8500 euron yläpuolelle. Tuo summa tarkoittaisi 500 euron kuukausittaisia nettotuloja osingoista, eli 50% firettäjän kuukausituloistani. Se näyttäisi edelleen realistiselta tavoitteelta.

Kuvituksen tarkoitus ei ole maalailla näkemyksiä pörssissä, valinta oli sattumankauppaa. Ne kertovat viime kesän siisteimmästä jutusta, eli matkasta maailman laidalle Nordkappiin.

Hyviä ulkoiluja, ihania hankia ja valoa päiviin. Osinkoasiat ovat elämästä aina aika pieniä prosentteja.

ps. Vain sellaista rahaa pitää sijoittaa, jonka menetyksen kestää. Voihan siis olla, ettei salkkuni tuota minulle koskaan enää latiakaan ja kaikki omistukseni lentävät tuhkana tuuleen. Se on yksi elämän riskeistä, niin kuin on jokainen suojatien ylityskin. Jatkan silti sijoittamista ja suojateillä kävelyä. Pyrin kummassakin tarkkailemaan ympäristöäni.

*****************

Tämä kirjoitus, kuten mikään muukaan blogini sisältö ei sisällä sijoitusneuvontaa. Kerron vain omista ratkaisuistani, enkä halua olla kenellekään esimerkkinä sijoitusomaisuuden hoidossa. Sijoita elämään, heittäydy. Se tuottaa aina.

Jätä kommentti