Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Osinkoja vai (ehkä) halvempia hintoja?

Kumpi ostostrategia tuottaa paremman tuloksen? Kokeilin kannattaako kansanosakkeisiin sijoittavan ajoittaa osakeostot siten, että aina ehtii osingoille vai kannattaako ostoksille mennä vasta kun osinko on irronnut ja osakkeen hinta hieman alhaisempi. Tässä syyskuusta joulukuuhun kestäneen karvalakkitestini tulokset.

Jos et ole kiinnostunut pörssikurssien kehityksestä ja numeroista ylipäätään, nyt kannattaa lopettaa lukeminen. Tämä postaus saattaa vahingossa tappaa jonkun eläväisempää sorttia olevan pahaa-aavistamattoman lukijan.

Kirjoitin aiemmin blogipostauksen pohtien asiaa yleisellä tasolla ja loin kirjoituksen perusteella kuvitteellisen koeasetelman. Koehenkilöinäni toimii kolme mielikuvitussijoittajaa: Osinkohaukka, Dippikikkailija ja Leppoistaja.

Osinkohaukka ostaa aina sitä osaketta, jonka osingot ovat vasta irtoamassa. Dippikikkailija odottaa osingon irtoamista ja iskee ostoksille kun osakkeen hinta on irtoamisen jälkeen alimmillaan. Leppoistaja ei tee mitään. Hän käy pörssissä palkkapäivänään ajoituksia sen kummemmin miettimättä.

Päätin testistä syyskuussa ja olen vähä vähältä kirjannut ylös syksyn osinkohavaintojani ja kuljettanut mukana kolmea kuvitteellista salkkuani, jota olen täydentänyt eri ajankohtina. Menetelmäni on erittäin epätieteellinen eikä ole yleistettävissä mihinkään suuntaan.

Sijoitukset teen aikuisten oikeasti omassa salkussani olevien yhtiöiden tänä syksynä minulle aikuisten oikeasti maksettavista osingoista.

Alkupääoma

Leikkisijoittajani saavat siis käyttöön oikeaa osinkorahaa, jonka he koittavat saada poikimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Lähtösumma on sama kaikille, mutta koska heidän polkunsa eroavat erilaisen ostokäyttäytymisen myötä, muuttuvat syksyn saatossa käytössä olevat summatkin.

Sain syyskuussa Capmanin ja Cityconin osinkoja yhteensä 250€. Se on summa, jolla sijoittajani aloittavat osinkosyksyn. Mainitaan vielä, että teen ostokseni Nordeassa, jossa jokaisesta ostoksesta menee vain prosentin palkkio. Jos raportointini kyllästyttää, voit keskittyä kuviin: niissä virtaa Juutua-joen vettä Inarissa.

1. ERÄ: Nordean osinko

Osinkohaukka

Haukka ostaa Nordean osakkeita jo syyskuun lopulla, sillä niiden osingon irtoamisesta päätetään pian.

*Osto: Nordea 22 kpl hintaan 11,22 €

Dippikikkailija

Nordean osakkeen hinta on pudonnut heti osingon irtoamisen jälkeen 8%. Dippikikkailija on tyytyväinen, hän hyötyy pudonneesta hinnasta enemmän kuin olisi hyötynyt osingosta.

*Osto: Nordea 24 kpl, hintaan 10,33€

Leppoistaja

Leppoistaja ei tee mitään. Leppoistajan tilille jää odottamaan 250 euroa seuraavaa tilipäivää. Leppoistaja ei ole pörssissä, vaan sienessä.

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Nordea 24 kpl
Kassa: 2,03€Kassa: 0,06€  Kassa: 249,97€

2. ERÄ: Evlin osinko

Evli-pankki ilmoitti osinkonsa irtoamisesta ja maksusta 5.10., heti Nordean perään. Evlin kurssi on noussut tänä vuonna hurjasti ja olen tyytyväinen omistaja. Osingon irtoaminen ei näytä vaikuttavan osakkeen kurssiin millään lailla, vaan osake sahailee pienesti edestakaisin omia aikojaan. Osingon irtoamispäivänä kurssi ”putoaa” 0,4% eli mahtuu käytännössä normaalin päivävaihtelun piiriin.

Osinkohaukan ja Kikkailijan kassat ovat tyhjät, joten ostopaikkaa ei nyt aukea kummallekaan. Tämän erän ainoa tilastomerkintä on muistutus, ettei osinkodippiä pidä varmana lounaana odotella.

Leppoistaja ei tiedä tästä kaikesta mitään. Hänellä on pihlajanmarjat hillokattilassa porisemassa.

3. ERÄ: Tiedon osingolla Aktiakaupoille

Tänä syksynä tapahtuu osinkorintamalla koko ajan. Tieto Evry maksaa osinkonsa 6.10. ja tilille kilahtaa 150 euroa.

Osinkohaukka

Haukka on myöhässä. Jotta olisi ehtinyt saada Aktian osinkoa, olisi pitänyt ostaa jo eilen, mutta osinkorahaa tuli tilille vasta tänään. Haukka jää odottamaan seuraavia ostopaikkoja. Aika moni on näköjään kiiruhti osingoille, sillä Aktian osakkeen hinta nousi reilusti heti irtoamistiedon jälkeen, korkeimmilleen kolmeen vuoteen.

Dippikikkailija

Nordean osingolla oli hurja dippi, Evlillä ei mitään. Miten käy Aktian? Aktia avaa osingon irtoamisen jälkeen kohtuulliseen laskuun, niin kuin toki muukin markkina tänään. Laskua 4%, eli enemmän kuin kohonneella hinnalla ostetulla osakkeella olisi saanut osinkotuottoa, eli 3,4%. Kikkailija hyödyntää tyytyväisenä tämän pudotuksen.

*Osto: Aktia 12 kpl hintaan 11,80 €.

Leppoistaja

Leppoistajalla on islantilaisneule etikkakylvyssä eikä sitä just nyt kiinnosta oikeastaan mikään muu.

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Nordea 24 kpl
Aktia 12 kpl
Kassa: 155,02 €Kassa: 5,98€Kassa 398,90€

4. Erä: pankkien osingoilla Teliaa ostamaan

Nordea, Evli ja Aktia maksavat kaikki osinkonsa lokakuun puolessa välissä. Nyt on kiire ostamaan Teliaa, jonka syksyn osinko ei ole vielä irronnut.

Osinkohaukka

Tilille tipahtaa Nordean (975,82€), Evlin (265,94€) ja Aktian osinko (166,08€).  Haukka saa muita enemmän Nordean osinkoa, yst. ks erä 1. Kassassa on myös aiemmin saatu Tiedon osinko. Yhteensä ostorahaa on siis muhkeat 1562,87€

*Osto: Telia 427 kpl hintaan 3,66 €

dippikikkailja

Kikkailijan tili on aiempien innokkaiden ostojen vuoksi entuudestaan tyhjä. Kikkailija saa pankkien osinkoja yhteensä 1396,60 euroa. Kikkailija saa Haukan kanssa saman verran Aktian ja Evlin osinkoa, mutta rippusen vähemmän Nordeaa.

Kikkailija odottaa Telian osingon irtoamisen, ja lähtee ostoksille vasta 27.10. Osakkeen kurssi putoaa 0,24 €, maksettu osinko oli 0,10 €. Näyttäisi siltä, että kikkailu olisi tässä erässä kannattanut.

*Osto: Telia 407 kpl hintaan 3,42 €

Mainittakoon, että dippikikkailija on syksyllä dippejä kytätessään oppinut, että pohjat ovat näköjään heti irtoamispäivän aamupäivänä noin tunnin sisään pörssin avaamisesta. Telian hinta oli alimmillaan heti kympin jälkeen.

Leppoistaja

Leppoistajakin on havahtunut puuhistaan ja käy, kuten aina ennenkin palkkapäivänä osakeostoksilla. Leppoistajan tilillä on kaikki syksyn aiemmat osingot: Capman, Citycon, Tieto, Nordea, Evli ja Aktia. = yhteensä 1795,50 euroa.

Leppoistajakin häviää Haukalle Nordean osingon määrässä, sillä haukka oli ainut joka täydensi omistustaan ennen osingon irtoamista. Leppoistajakin ostaa Teliaa ja nyt käy kätevästi niin, että osinkokin on vielä irtoamatta. Osto ajoittuu mukavammin kuin Osinkohaukan ostos, eli Leppoistaja saa tuurilla Teliaa hieman edullisemmin.

Vai olikohan sittenkin niin, että moni muukin osinkoja hamuava riensi heti pankkisosingot saatuaan ostamaan toista osinko-osaketta, eli Teliaa. Ja tuo ostointo nosti hetkellisesti hintaa. Pieni odottelu joka tapauksessa koitui Leppoistajan eduksi ja hän ajoitti kauppansa mukavasti.

*Osto: Telia 503 kpl hintaan 3,55 €

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Telia 427 kpl
Nordea 24 kpl
Aktia 12 kpl
Telia 407 kpl
Telia 503 kpl
Kassa: 0,05 €Kassa: 2,64 €Kassa: 2,35 €

5. Erä: Telian osingoilla rengasmarkkinoille

Telian osinko kilahtaa tilille 2.11. eli juuri ennen kuin Nokian Renkaiden syksyn osinko irtoaa. Jokaisen sijoittajan tili on tyhjänä, sillä kaikki tekivät viikko sitten Telia-ostoksia. Jokaisella on tilillään vain tänään maksettu  Telian osinko, sitä maksettiin näille sijoittajille vähän eri määrä.

Osinkohaukka

Haukka saa Telian osinkoa 226 € ja kassassa on 0,05 €. Haukalla on kiire Nokian renkaille, osinko irtoaa 3.11.

*Osto: Nokian Renkaat 6 kpl hintaan 32,42 €

Dippikikkailija

Kikkailijalla on käytössä on Telian osinko 202,18 € + kassa 2,64 €. Kikkailija vartoilee ja ostaa dippiin 3.11. Dippi ei ole hääppöinen, tai oikeastaan sitä ei ole. Osakkeen hinta laskee 0,13€ ja osinkoa maksettiin 0,60€. Haukka siis teki tässä erässä kikkailijaa edullisemman ratkaisun.

*Osto: Nokian renkaat 6 kpl hintaan 32,29 €

Leppoistaja

Leppoistaja on Musatalolla kuuntelemassa RSO:ta ja on haltioissaan eikä ole uhrannut pörssille ajatustakaan. Telian osinko 231,48 € jää kassaan odottamaan tilipäivää.

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Telia 427kpl
Nokian R. 6 kpl
Nordea 24 kpl
Aktia 12 kpl
Telia 407 kpl
Nokian R. 6 kpl
Telia 503 kpl
Kassa: 31,34€Kassa: 9,14€Kassa: 233,83€

6. Erä: Kemira ja Swedbank: onko peliliikkeitä jäljellä?

Kemira ja Swedbank maksavat osinkonsa 4.11. (84,93€ + 281,01€). Koko sijoittajaporukka saa tililleen samat summat uutta osinkorahaa.

Osinkohaukka

Mitään ei ole tehtävissä. Ostopaikkoja on loppuvuodeksi näkyvissä enää yksi, jonka haukka ehtii hyödyntämään vielä myöhemminkin, joten hän jää odottamaan Nokian renkaiden osinkoja tililleen ja hermoilee lähtökuopissaan.

Dippikikkailija

Sama homma. Ei ostettavaa ja myös Kikkailija on odottavalla kannalla.

Leppoistaja

Leppoistaja käy tilipäivänä pörssissä. Kassassa on Telian osingot jotka kaksi muuta sijoittajaa ovat jo ehtineet käyttää, sekä lisäksi Swedbankin ja Kemiran osingot. Saldoa on kivasti, 599,77 €.  Osinkopäivät ovat jo menneet, mutta on Nokian Renkaiden vuoro tulla salkussa täydennetyksi ja sitä siis ostetaan lisää.

*Osto: Nokian Renkaat 17 kpl hintaan 34,52 €

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Telia 427kpl
Nokian R. 6 kpl
Nordea 24 kpl
Aktia 12 kpl
Telia 407 kpl
Nokian R. 6 kpl
Telia 503 kpl
Nokian R. 17 kpl
Kassa: 397,28€Kassa: 375,08€Kassa: 4,93 €

7. Erä: vielä ehtii ostamaan kauppakeskuksia

Nokian Renkaiden osinko maksetaan 9.12.. Haukka saa osinkoja Kikkailijaa ja Leppoistajaa enemmän, sillä vain hän oli edellisessä erässä ostoksilla ennen osingon irtoamispäivää.

Osinkohaukka

Haukalla on käytössään Nokian renkaiden osinkoa 182,70 € ja edelliseltä kierrokselta käyttämättömät Swedbankin ja Kemiran osingot. Haukka on tyytyväinen, sillä hän ehtii vielä yksille osingoille tänä vuonna. Cityconin viimeisen kvarttaalin osinko irtoaa vasta joulukuun puolessa välissä.

* Osto: Citycon 83 kpl hintaan 6,86 €

Dippikikkailija

Kikkailijalla on käytössään edellisen kierroksen kassa ja uudet Nokian renkaiden osingot, 181,11 €. Cityconin vuoden viimeinen osinkoerä irtoaa 15.12. ja kikkailija on kytiksellä. Irtoava osinko on 0,125 euroa, kurssi putoaa 0,18 euroa, eli tässä erässä näyttäisi kikkailu kannattavan. Kikkailijan kassa oli kuitenkin Haukan kassaa heikompi, eli alempi ostohinta ei tällä kerroksella kikkailijaa hyödytä. Tilastomerkintä tulee kuitenkin jälleen siihen ruutuun, että hinta laskee osinkoa enemmän.

*Osto: Citycon 82 kpl hintaan 6,68€

Leppoistaja

Leppoistaja saa saman määrän Nokian renkaiden osinkoja kuin kikkailija. Leppoistajan kassa on kuitenkin tyhjä, sillä hän kävi edellisenä palkkapäivänä ostoksilla. Vuoden viimeisenä palkkkapäivänä myös Leppoistaja täydentää kauppakeskusvarantoaan. Osinko on jo irronnut, mutta Leppoistaja ei anna päivämäärien stressata itseään.

*Osto: Citycon 27 kpl hintaan 6,72 €

Tilanne:

HaukkaKikkailijaLeppoistaja
Nordea 22 kpl
Telia 427kpl
NokianR. 6 kpl
Citycon 83 kpl
Nordea 24 kpl
Aktia 12 kpl
Telia 407 kpl
NokianR. 6 kpl
Citycon 82 kpl
Telia 503 kpl
NokianR. 17 kpl
Citycon 26 kpl
Kassa: 2,60 €Kassa: 0,43€Kassa: 2,79 € 

8. Viimeiset osingot uudenvuoden kunniaksi

Citycon maksaa osinkonsa uudenvuoden aattonaattona. Nuo osingot ovat osa salkkujen arvoa, kun tutkaillaan, kuka sijoittajista menestyi strategiallaan parhaiten.

Osinkohaukka tulee saamaan Cityconin osinkoa yhteensä 104,94 euroa. Dippikikkailija ja Leppoistaja saavat vähemmän, eli 97,47 €.

Kuka tämän leikin voittaa?

Tämän kisan ylituomarina päätän, että kilpailun voittaa se sijoittaja, jonka salkku todennäköisimmin tuottaa parhaan osinkotuoton ensi vuonna. Onhan osinkotuotto sijoitusstrategiani tavoite. Jokaisessa salkussa on lähes samoja osakkeita, mutta eri määrä. Alla eriteltynä jokaisen salkkuni arvo vuoden lopussa ja sen konsensusennusteiden mukainen osinkotuotto ensi vuonna.

Osinkohaukan salkun arvo vuoden 2021 lopussa ja tuottoarvio vuodelle 2022:

osakehintaarvo yhtosinko*osinko yht*
Nordea10,29€226,38€0,64€14,08€
Telia3,42€ 1460,34€ 0,20€85,40€
NokianR.32,86€ 197,16€ 1,45€8,70€
Citycon6,72€ 557,76€0,48€39,84€
kassa100,26€
yhteensä2541,90€148,02 €
* joulukuun 2021 lopun konsensusennuste

Dippikikkailijan salkun arvo vuoden 2021 lopussa ja tuottoarvio vuodelle 2022:

osakehintaarvo yhtosinko*osinko yht*
Nordea10,29€246,96€0,64€15,36€
Telia3,42€ 1391,94€0,20€81,40€
NokianR.32,86€ 197,16€1,45€8,70€
Citycon6,72€ 551,04€ 0,48€39,36€
Aktia11,64€ 139,68€ 0,54€6,48€
kassa98,90€
Yhteensä2625,68€ 135,94€
* joulukuun 2021 lopun konsensusennuste

Leppoistajan salkun arvo vuoden 2021 lopussa ja tuottoarvio vuodelle 2022:

osakehintaarvo yhtosinko*osinko yht*
Telia3,42€1 720,26€ 0,20€100,60€
NokianR.32,86€558,62€ 1,45€24,65€
Citycon6,72€ 181,44€ 0,48€12,96€
Kassa107,54€
yhteensä2567,86€ 138,21
* joulukuun 2021 lopun konsensusennuste

Konsensusennusteiden mukaan Osinkohaukan salkku tuottaisi ensi vuonna eniten osinkoja: yli 8% enemmän kuin heikoimmin tuottava, Kikkailijan salkku. Kun taas tutkaillaan salkkujen arvoa Kikkailija veisi voiton. Joskaan ei suurella marginaalilla: hänen salkkunsa on 3,3 % arvokkaampi kuin heikoin, eli Haukan salkku.

Mikä strategia olisi kannattanut, jos tutkaillaan yksittäisiä ostoja? Eli kumpi oli suurempi: osinko vaiko sen jälkeinen kurssipudotus?

OsinkohaukkaDippikikkailija
Nordeax
Evlix
Aktiax
Teliax
Nokian Renkaatx
Cityconx

Kauppalehden (30.9.2021) osakeostojen ajoitusta käsitelleen artikkelin (juttu on maksumuurin takana joten en linkitä sitä tähän) mukaan 35% yhtiöistä osakkeen hinta laskee enemmän kuin maksettu osinko. Karvalakkitestini tulos on päinvastainen.

Johtopäätökset

Mitä on pääteltävissä testini tuloksista? Lyhyesti: eipä juuri mitään. Ehkä tämä on minulle se tärkein tulos: kikkailu ja kyttääminen ei lyö leiville. Eli ainoa tärkeä asia ajoituksessa on säännöllisyys, ei sitä tarkempi kellonlyömä.

Jos käy pörssissä säännöllisesti palkkapäivänä, pärjää ihan hyvin.

Omista syksyn ostoksistani osakkeen hinta laski neljällä osakkeella enemmän ja kahdella vähemmän, kuin maksettu osinko. Teen karvalakkitulkinnan ja oletan, että dippi perustuu myös siihen, että irtoavia osinkoja on ollut metsästämässä joukko innokkaita osinkosijoittajia, joilla on kahden vuoden matkarahat pankkitileillä odottamassa käyttöä. Tällöin osakkeen hinta on juuri ennen osingon irtoamista ehkä noussut tavallista enemmän.

Tämä osuus järjettömän epätieteellisestä karvalakkistestistäni näyttäisi, että kansanosakkeita kannattaa ostaa vasta osingon irtoamisen jälkeen. Se olisi ostostrategiana järkevämpi, jos haluaa kasvattaa salkun kokoa pitkällä tähtäimellä.

Toisaalta: jos joka vuosi kertautuu 8 % parempi osinkotuotto, päätyisin siihen, että jos jokin strategia kannattaa valita, niin haukkailu. Sillä tuo osinkomäärän kasvu nostaa aika nopeasti käytössä olevat ostosummat sellaiselle tasolle, ettei kikkailija pysy perässä, vaikka ostaisi kuinka halpaan kurssiin.

Haasteekseni osoittautui se, että sain osan osingoista osakesäästötilille ja osan arvo-osuustilille. Käytin laskelmissani ostoksiini vain laskennallisia netto-osinkoja, joille kaikille laskin ennakonpidätysprosentiksi 28%. Osinkojen ennakonpidätysprosenttiin vaikuttaa paitsi maksettujen osinkojen määrä, myös se millaiselle tilille ne on maksettu ja lopulta myös se, millaisia vähennyksiä voi osinkotuloista tehdä.

Miten itse toimin jatkossa?

Mihin ratkaisuun siis lopulta päädyn? Jatkan jossain Leppoistajan ja Osinkohaukan välimaastossa. Eli kyllä minä sen irtoamistaulukon seuraavaksi teen. Toivon ensi keväänä pääseväni siirtymään yhdellä maksetulla osingolla aina seuraavaan osinkojunaan. Mutta en stressaa asialla, eli ensi sijaisesti käyn ostoilla palkkapäivänä, mutta tulevat irtoamispäivät huomioiden.

Myös mielenrauhalla on hinta: sepä vasta arvokasta onkin, kuten on myös oma aika.

En osta mitään siksi, että kohta saa osinkoja. Ostan siksi, että olen (suurimmalta osin) jo aiemmin päättänyt että haluan omistaa ko. osaketta ja kasvattaa omistustani. Pieni muutaman prosentin pian tuleva pikavoitto ei saa koskaan olla ostopäätöksen peruste. Se voi olla ajoituksen peruste suuntaan tai toiseen, mutta en osaa syksyni jälkeen itselleni mitään kiinteää hankintastrategiaa muodostaa.

Ehkä mä samaan aikaan jatkan tutkimista: aina kun ostan ennen irtoamista, tutkin jälkeenpäin kumpi olisi kannattanut. Notta ensi vuonna tiedän jälleen vähän paremmin, mikä kansanosakkeiden kohtalo osinkokriittisinä päivinä on.

Myös näin voi ihminen poistaa stressiä. Uppoutumalla numeroihin. Saan aina välillä puhua työkseni työhyvinvoinnista ja mun yksi perusviesti on, että vapaa-ajallaa pitää uppoutua. Ihan sama mihin, mutta niin pitää sukeltaa, että muut asiat ympärillä unohtuu. Joskus voi heittäytyä taulukoihin, eikö ole ihanaa.

Erinomaisen heittäytyvää uutta vuotta sinulle!

*******************

Olen 47-vuotias terveydenhuollon sekatyöläinen. Kirjoitan matkastani pois kokopäivätyöstä säästäväisen elämäntavan ja sijoitusharrastuksen avulla. Viisastelen, vaikelen ja ylianalysoin. Kirjoitan hyvästejäni työelämälle, omavaraistelen, nuukailen ja opettelen ottamaan rennosti. Tämä kirjoitus, kuten muukaan blogini sisältö ei sisällä sijoitusneuvontaa.

Jätä kommentti