Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Ikääntyminen: 7 kuolemansyntiä

Miksi kannattaa vanheta? No siksi, että vanhenemiselle on olemassa vain yksi vaihtoehto, eikä se ole kovin hyvä. Eli terveisiä vaan James, Jim ja Amy: ikuisesti nuoriksi jäävät lepäävät hautausmaalla.

Ikääntyminen on parhaimmillaan luontaista elämän leppoistumista. Meillä on mahdollisuus kehittyä ajan saatossa tyynemmäksi, aidommaksi, rohkeammaksi ja vakaammaksi versioksi itsestämme. Jokainen asia ei hetkauta meitä enää kuten ennen: köli on seilatessa vankistunut. Ja toivoakseni taloudellinen asemakin kehittyy vuosien mittaan suotuisammaksi. Paineita ja velvollisuuksia on iän karttuessa vähemmän ja moni asia helpottuu.

Puolisoni täyttää tänään pyöreitä ja astuu uudelle vuosikymmenelle. Asia ei ole ollut aivan kivuton, ja jäinkin hänen ilokseen tätä asiaa aamukahvin ääressä pohtimaan. Kaikille vanheneminen ei ole elämän leppoistumista. Löysin ikääntyjälle seuraavat, ei niin leppoisat vaihtoehdot. Pieni havainnointikierros kanssaihmisiin paljastaa erilaisia vaihtoehtoja suhtautua ikääntymiseen.

Ikääntymisen Kuolemansynnit

 1. Et Ymmärrä Vanhenevasi

Kaveripiirisi vaihtuu. He ovat aina vain saman ikäisiä ja huomaat vuosi vuodelta (tai siis et huomaa) kaveeraavasi yhä kauempana omasta iästäsi olevien tyyppien kanssa. Erityisesti ikäero sinun ja seurustelukumppaneidesi välillä kasvaa jatkuvasti. Ehkä he ensin ovat vain nuorempia, sitten potentiaalisten lastesi ikäisiä ja kauheimmassa tapauksessa deittailet porukkaa, jonka ukki voisit jo olla.

Enkä tarkoita sitä, että tosi rakkaus löytyy vain sellaisten henkilöiden välillä, jotka ovat syntyneet samana vuonna. En todellakaan. Mutta jos deittikumppaneitasi yhdistää se, että he ovat merkittävästi sinua nuorempia ja jos ajatus keski-ikäisestä seurasta itse keski-ikäisenä kauhistuttaa, et ole ymmärtänyt, että vanhenet.

Et edelleenkään omista yhtäkään pukua vaan olet ikuinen hupparikaveri. Hautajaiset tai muut viralliset tilaisuudet aiheuttavat sinulle päänvaivaa, sillä farkkuja siistimpää päällepantavaa ei kaapistasi oikein löydy.  Juttusi ja tempauksesi huvittavat aina vain nuorempaa possea ja korostat, ettet viihdy ikäistesi kanssa, koska he ovat niin jumissa. Ehkä jumissa oletkin sinä: ikuinen nuoruuden luuppi on jäänyt pahasti päälle.

2. Et Suostu Vanhenemaan

Olet vakiovieras botox-pistoksilla ja kosmetiikkahyllyjen anti-age-tuotteet täyttävät ostoskorisi. Syöt jokaista mahdollista antioksidanttia ja salilla tärkein tavoitteesi on pyykkilautavatsa ja kiinteät pakarat. Selfiet erilaisilla filttereillä ovat osa somepreesenssiäsi tai ehkä otat muutaman salikuvan ilman paitaa. Tinder-profiilissasi olet pyöristellyt  ikäsi aika vapaalla kädellä etkä muutenkaan tykkää kertoa ikääsi missään. Tai jos sitä kysytään, annat vastapallon: ”minkä ikäiseltä mä sun mielestä näytän?”

Jaksat muistuttaa, ettet ole tyypillinen ikäisesi henkilö. Olet onnellinen, jos sinua kutsutaan nuorekkaaksi. Sillä ollaan nyt rehellisiä, nuori sinä et enää ole. Mutta haluaisit kyllä olla.

3. Ylivanhenet

Toteat keskusteluissa usein, kuinka kauhean vanha jo olet. Korostat, ettei tämän ikäisenä enää viitsi, osaa tai jaksa tai pysty. Olet muuttunut oman elämäsi punalapputuotteeksi, jonka parasta ennen päiväys on juuri menossa umpeen. Ei missään nimessä kannata enää aloittaa mitään. Ei harrastusta, kurssia, taloprojektia, eikä varsinkaan parisuhdetta.

Ulkonäköasiat ovat painuneet osaksi kaukaista menneisyyttäsi. Tärkeintä on, ettei mikään vaate kiristä ja itse asiassa hyvät vaatteethan on jo ostettu 10 vuotta sitten. Tärkeintä mukavuuden jälkeen vaatteita valitessa on varmistaa, ettei varmasti tule kylmä. 

4. Katkeroidut

Mitä pidemmälle elämäsi polulla etenet, sitä enemmän on työtilaisuuksia, jotka menivät nuoremmille, turnauksia, joissa et pärjännyt, puolisokandidaatteja, jotka jatkoivat matkaansa tai ystäviä, jotka jostain syystä halusivat enemmän palveluksiasi kuin seuraasi.

Jokaisen meidän polulla on myötä- ja vastoinkäymisiä, kuljemme sitä sitten yksin tai yhdessä. Voihan olla, että elämän suurin pettymys onkin juuri se kumppani: hän ei arvostanutkaan, näyttänytkään tunteitaan tai edennyt urallaan kuten lupasi. Ehkä jopa joi ja pettikin. Paskamainen puoliso on oivallista katkeroitumisen matskua.

Katkeroituminen on paitsi kasvava osa ajatteluasi, mutta myös osa ulkonäköäsi. Katkeroituminen on juonteita suupielissäsi, se on ennakkoasennoitumisesi uusiin tilanteisiin tai omiin mahdollisuuksiisi. Katkeroituminen sävyttää lopulta uusiakin ihmissuhteitasi: katsot uusia ihmisiä kateuden linssin läpi nähden kaikkea sellaista hyvää, jota paitsi itse olet jäänyt.

5. Ahdistut

Et vieläkään ole perustanut perhettä, et vieläkään ole saanut virkanimitystä, et vieläkään ole väitellyt, etkä vieläkään ole avannut osakesäästötiliä. Vilkuilet biologista kelloa pulssi ja verenpaine nousten ja kiinnität huomiota jokaiseen ikätoveriisi: mitä heillä jo on, missä kohtaa he ovat menossa ja mitä sinulta vielä puuttuu? Olet jäljessä, alisuoriutuja, jumissa elämäsi kanssa etkä etene. Elämäsi näyttää valuvan hukkaan tai ainakin näyttäisi siltä, että olet epäonnistumassa. Totta, ahdistaahan se.

Jos suoritepuoli ei ahdista, niin sitten ahdistaa se, että elämä voi loppua. Kuinka monella ikäiselläsi on jo syöpä? Googlettelet milloin mitäkin terveysmurheita ja terveyskatastrofit vain odottavat paljastumistaan. Sinä tiedät niiden olevan olemassa, kunpa vain joku lääkäri vihdoin uskoisi sinua.

6. Ärsyynnyt

Ennen kaikki oli paremmin ja sinulle on selvää, miten asioiden pitäisi tässäkin maailman ajassa olla. Et tykkää käyttää interwebbiä, kun et tarkkaan tiedä mistä kuuluu milloinkin painaa. Erityisesti sinua harmittaa kaikki sovellukset ja chatit jotka ovat meitä palvelemassa eikä oikeita ihmisiä ole enää missään. Kahvikaan ei ole enää kahvia vaan joku ulkomaalainen nimihirviö.

Ollaksesi Mielensä pahoittaja sinun ei tarvitse olla eläkeläinen. Voit olla vasta nelissäkymmenissä, mutta et yhtään kestä sitä, että pitäisi itse tilata verokortti verkossa tai tehdä passihakemus etänä. Sehän vasta hullua onkin, että lääkäriasioita hoidetaan internetissä. Tietokoneen kanssa asiointi harmittaa, mutta sekin juna on jo mennyt. Siirtyminen tietokoneista kännyköihin toimistoasioiden hoidossa saa sinut ärsyyntymään entisestään. 

Kaikki parhaat autot ja musiikki on mielestäsi jo tehty. Ja se vasta ärsyttääkin, ettei enää voi käyttää vanhoja tuttuja sanoja tietyistä ihmisryhmistä. Ne sanat on ennen olleet ihan ok ja pitäisi vieläkin olla, kun selvää suomea puhutaan. Etkä yhtään kestä tätä nykyajan hömpötystä, että miestenkin pitäisi päästä kirkossa naimisiin.

Maailma on mennyt mielestäsi todella monella tapaa vinoon. Asioiden hoitaminen, asioista puhuminen, telkkariohjelmat, oikea ja väärä sekä yleinen sopivaisuus ovat kaikki eri asetuksissa kuin ennen, ja kaikki tämä ärsyttää sinua ihan älyttömästi.

7. Uhriudut

Yhteiskunnassamme ei enää arvosteta ikääntyviä tai ylipäätään yli kolmekymppisiä. Onneksi olet tarkkana ja teet huomioita. Huomaat ne kaikki ikärasismin muodot, joita ympärilläsi on lukemattomasti.

Uuden työtehtävän mennessä sivu suun syy on selvä: sinua syrjitään ikäsi takia. Mielipiteesi jäävät työyhteisössä oppositioon, koska sinua pidetään liian vanhana. Viihde ja mainonta on täynnä vain nuoria ihmisiä. Politiikan pelipaikatkin ovat menneet tarhaikäisille. Ikääntyviä ei enää kuunnella, eikä edes kunnioiteta. Yrität päättäväisesti korjata tilanteen puhumalla aktiivisesti ikärasismista ja kertomalla erityisesti työyhteisössäsi kaikista niistä tilanteista, joissa olet ikärasismia havinnut.

Samaan aikaan kun olet aivan varma kaikista niistä tavoista, joilla sinua ikäsi vuoksi syrjitään, olet ehdottoman varma, siitä että jokaisesta nuorempien sukupolvien edustajasta ei ole mihinkään muuhun kuin kiittämättömään ja ylenkatsovaan käytökseen.

Ikääntyminen On Taitolaji

Tarkoitukseni ei ole naljailla tai pilkata ketään. Tarkoitukseni on korostaa, että elossa oleminen on lähtökohtaisesti tosi siisti juttu. Elossa ollaan päivä ja vuosi kerrallaan ja jos saa olla elossa pitkään, ikääntyy.

Ja tarkoitukseni on korostaa, että ikääntyminen voi tuntua eri tavoilla hankalalta. Kuten kaikki asiat elämässä, ikääntyminen voi mennä ainakin määräajaksi vähän pieleen, tai sitä voi joutua erilaisten merkkipaalujen kohdalla vähän harjoittelemaan. Me kaikki olemme vaihtelevasti, aika-ajoin syyllisiä jokaiseen kuolemansyntiin.

Ikääntyminen on meidän jokaisen elämässä oleva optio. Se on mahdollisuus viisastua kaikista niistä töppäyksistä, joita meistä jokainen on tehnyt ihan saman määrän: osa näkyvästi ja näyttävästi, osa vähän yksityisemmin ja katseilta piilossa. Virheet ja epäonnistumiset opettavat ja kokemukset tuovat varmuutta.

Tai oikeastaan, eivät kokemukset tuo varmuutta.  Sillä kukaan ei ole niin varma kuin teini-ikäinen.  Hänellä on kokemusta vielä sangen niukasti, mutta ehdotonta tietoa senkin edestä. Teini-iän jälkeen meistä jokainen  alkaa toivoakseni nähdä elämässä erilaisia sävyjä ja ehdoton varmuus oikeista ratkaisuista väistyy sen ymmärryksen tieltä, että oikeita ja hyviä ratkaisuita on monia, jokaiselle omansa laiset ja itselle sopivat.

Hyvää syntymäpäivää, beibe: leppoisaa seuraavaa vuosikymmentä. On sairaan hienoa saada vanheta kanssasi.

*****************************

Olen ikääntyvä hoitoalan esihenkilö. Kirjoitan matkastani irti työelämästä säästäväisen elämäntyylin ja sijoitusharrastuksen avulla. Leppoistajamatkastani pääset parhaiten kärryille lukemalla postauksiani aikajärjestyksessä. Kirjoitan täsmentyvistä suunnitelmistani, omavaraistelen, pohdin työelämää ja opettelen ottamaan rennosti.

Jätä kommentti