Leppoistajan Lokikirja

Leppoistajan Lokikirja

Oma talous: tulot ja periaatteet

Blogini tarkoitus on kuvata matkaani elämänmuutokseen, joka mahdollistuu pitkälti rahan avulla. Siksi kerron omasta taloudestani: omien raha-asioitteni neljästä peruselementistä. Ne ovat palkkatulo, osakesäästäminen, säästeliäs elämäntapa ja suunnitelmallisuus.

Mitä Minä Tienaan?

Työskentelen hoitoalalla esimiestehtävissä. Tämä on merkillinen ala: ensimmäinen askel ”ylemmäs”, esimiestyöhön tarkoittaa merkittävää tulojen laskua. Seuraava askel lisää vastuuta tuo tuloissa tasoihin perustyötä tekevän henkilön kanssa. Nettotuloni ovat samaa tasoa kokeneen kolmivuorotyötä tekevän sairaanhoitajan kanssa.

Tätä kirjoittaessani, lokakuussa 2020 kuukausittaiset nettotuloni olivat noin 2900 euroa.

Kotitaloudessani on kahdet vakituiset tulot ja kaksi erillistä budjettia. Eli meillä on puolisoni kanssa (erityisesti minun toiveestani) tarkasti omat rahat ja omat menot. Kerrostaloasuntomme on kokonaan minun ja maksan kaikki asuntoomme liittyvät laskut. Puolisoni omistaa kesämökkimme ja huolehtii kaikista sen kuluista.

Kerron tässä blogissa pelkästään omista raha-asioistani. Elämme puolisoni kanssa tiiviisti yhdessä, mutta raha-asioissa erillään. Puolisoni raha-asiat tai rahojen käyttötapa ei kuulu minulle. Ehkäpä tässä on erityisen onnellisen liittomme yksi salaisuus.

Osakesäästämisestä Tulovirtaa

Aloitin osakesäästämisen lokakuussa 2012 asuntokauppojen yhteydessä, eli tätä kirjoittaessa 8 vuotta sitten. Tuolloin minulla jäi noin 2000 € ylimääräistä ennakoitua pienempien muutto- ja remonttikulujen vuoksi. Päätin aloittaa asiakkuuden Nordnetissä ja ostin muistaakseni Fortumin ja Sanoman osakkeita.

Tämän jälkeen olen sijoittanut osakkeisiin lähes joka kuukausi. Jokaisessa kuussa säästöön siirtämäni summa ei ole riittänyt uuden osake-erän ostoon, mutta olen tehnyt säännöllisiä osakeostoja siis vuodesta 2012.

Kuukausittain sijoittamani summa on vaihdellut muutamasta kympistä muutamiin satasiin tulotilanteeni mukaan. Se on vuosien mittaan vaihdellut paljonkin, olenhan muun muassa ollut pitkään sairaana, jolloin tuloni olivat kolmannes nykyisistä tuloistani.

Kuukausittaisen säästämisen ohella olen sijoittanut kaikki suuremmat erilliset tuloerät, kuten vuosittaiset lomarahat, työpaikan vaihdoksista mukaan jääneet lomakorvaukset, veronpalautukset, ja auton myynnistä saamani varat. Ja luonnollisesti sijoitan uudelleen saamani osingot.

Tänä vuonna nostin kuukausittaisen säästösummani 600 euroon ja koska sijoitan myös lomarahat, tulen sijoittaneeksi tänä vuonna 8000 euroa ja tällä summalla aion jatkaa niin kauan, kun olen työelämässä.

Sijoittajana olen maltillinen ja varovainen osakesäästäjä. Sijoitan perinteisesti, turvaa ja vakaata osinkotuottoa hakien. Sapattivuoteni alussa olen siis sijoittanut yli 12 vuotta. Suunnitelmani ei ole syödä pääomaa, vaan mahdollistaa jouten oloni rahoitus noin 20-prosenttisesti osinkotuloilla.

Osakesalkkuni on suurimmilta osin itse säästämäni. Loppuvuodesta 2012 alkaen tähän päivään olen sijoittanut osakkeisiin noin 70 000 euroa. Tämän lisäksi olen olen sijoittanut lahjarahaa noin 20 000€. En siis kuitenkaan ole aloittanut perinnön tai kultalusikan avulla, vaan ihan alusta, itse opiskellen.

Olen vuosikaudet shoppaillut kosmetiikan tai uusien vaatteiden sijaan osakkeita. Tämä on kaikille aivan yhtä mahdollinen ratkaisu kuin minulle eikä edellytä muuta kuin kiinnostuneisuutta, suunnitelmallisuutta ja kurinalaisuutta. Kuten esimerkiksi maraton-juoksu.

 Pula-Ajan Vaimo Kerryttää (Itse Kudotun) Sukan Varteen

Tärkein taloustaitoni ei kuitenkaan ole sijoitusosaaminen vaan kykyni elää pienellä rahalla. Vain jokin viikko sitten eräs ystäväni luonnehti minua ”hyväksi pula-ajan vaimoksi”. Korjaan kaiken mahdollisen, haluan tehdä asioita itse ja saan merkillistä mielihyvää erityisestä säästeliäisyydestä.

Tarvitessani jotain uutta kotiin, ostan huonekkaluja Tori.fi:stä tai haen roskalava-ryhmän antimia. Ompelen vaatteita kirpputorilta ostetuista verhoista ja kudon itse paidat ja sukat. Marjastan, viljelen ja säilön. En juhli ravintoloissa, en käytä kosmetiikkaa tai käytä wellness-palveluita. Monet käyttövaatteistani ovat yli 10 vuotta vanhoja.

Apua, kuulostan maailman tylsimmältä, pelkkiin kauhtanoihin pukeutuvalta täti-ihmiseltä. Se en uskoakseni kuitenkaan ole. Olen salapihi, ihan tavallinen ja tavallisen näköinen nainen, haluan näyttää nätiltä ja pidän kauniista vaatteista. Säästeliäisyys ei tarkoita hippi- tai luostari-lookia.

Harrastan ilmaisia tai lähes maksuttomia asioita (verrattuna esimerkiksi mieheni moottoripyörä- ja metsästysharrastukseen), kuten kuorolaulua, käsitöitä ja mökkipuuhia. Syömme vähällä rahalla. Kuluneen lomaviikkomme kaikki ruokaostokset maksoivat yhdeksältä päivältä kahdelle henkilölle 102 euroa. Yhden henkilön viikkokuluiksi tämä tekee 39 euroa.

Rahankäytön Seuranta Auttaa Säästämään

Vuoteni opiskelevana yksinhuoltajana opettivat minut budjetoimaan ja olen jo 20 vuotta pitänyt tarkkaa kuukausittaista kirjaa menoistani. Budjetointiharrastukseni ei siis lähtenyt säästämis-innostuksesta tai rakkaudestani rahaan, vaan siitä tarpeestä, että äärimmäisen niukat tulot piti saada riittämään ja koin että paras apu siihen oli kuukauisittainen budjetointi.

Jokaisessa oman talouden hallintaa kuvaavassa tv-ohjelmassa aloitetaan talouden haltuunotto aina henkilökohtaisen budjetin laatimisella ja vannon vakaasti tämän viisauden nimiin. Minulle budjetointi on tuonut turvaa epävarmimpina aikoina.

Budjetoinnin ilosanomaa levittäessäni olen myös kuullut kritiikkiä. Sanotaan, että rahan käytön ajattelu ahdistaa. Ajattelen, että budjetointi mahdollistaa sen, että ajattelen rahaa vain kerran kuussa, kun lasken ensi kuun budjetin ja hyväksyn tililtä kaikki tulleet laskut maksuun.

Suunnittelen kaikki hankintani huolella, minulle isommista, eli yli satasen ostoista minulla on hankintalista. Mitään en osta suoraan, vaan joudun listaamaan asian ja aina tilipäivän tullen mietin, mitä listaltani ensi kuussa ostan.

Tunnustan että listaltani noin puolet asioista menee ostoon ja puolet korjaa pois delete-nappula. Ajattelen jo valmiiksi olevani harkitseva ja kriittinen hankinnoissani, mutta muutaman viikon mietintäaika tekee ihmeitä ja moni juttu jää paremman harkinnan jälkeen kaupan hyllylle.

Raha Ei Ole Koko Ajan Mielessä, Päinvastoin.

Säästäväisyys ja suunnitelmallisuus ei todellakaan tarkoita, että raha olisi jollain tavalla erityisen tärkeä mielenkiinnon kohde elämässä. Säästäväisyys ja suunnitelmallisuus ovat minulle osa niitä taitoja, jotka muodostavat hyvän elämän perustan, kuten esimerkiksi kyky puhua omista tunteista tai taito puhua englantia.

Rahataidot luovat varmuutta ja turvaa siinä missä muutkin taidot. Toki jokainen määrittää oman taitopalettinsa itse. Osa pärjää aikuisuuden ilman että osaa lainkaan laittaa ruokaa. Osalle tuo taito on suuressa arvossa, osalle välttämätön pärjäämisen väline. Sama pätee rahataitoihin. 

Kirjoitan jatkossa tarkemmin kaikista tässä postauksessa mainituista asioista: kuukausituloista, sijoittamisesta, budjetoinnista ja nuukasta elämäntavasta. Tässä nyt kuitenkin yleiskuva omasta taloudestani.

Jos yhtään mietit raha-asioittesi tasapainoa, Martat auttavat! Marttojen sivuilla on järjettömän hienoja tarve- ja projektikohtaisia ohjeita rahan kanssa elämiseen.  Uskon vahvasti, että mitä tarkemmin raha-asioiden äärelle asettuu hetkeksi kuukausittain, sitä helpompi on loppukuuksi unohtaa raha-asiat ja keskittyä elämiseen.

****************************

Olen 46v hoitoalan esimies. Kirjoitan matkastani irti työelämästä säästäväisen elämäntyylin ja sijoitusharrastuksen avulla. Leppoistajamatkastani pääset parhaiten kärryille lukemalla postauksiani aikajärjestyksessä. Kirjoitan täsmentyvistä suunnitelmistani, omavaraistelen, pohdin työelämää ja opettelen ottamaan rennosti.

Jätä kommentti